globalmoto_duben_nolan




Eicma: Brough Superior

Ne, není to překlep – na letošní výstavě se opravdu prezentovalo i jedno z nejslavnějších jmen motocyklové historie. Ačkoliv značka Brough Superior vzniklá roku 1919 přestala své jedinečné motorky vyrábět už v roce 1940, nyní se vrací a hodlá pokračovat v tradici - tedy v exkluzivní produkci luxusních, výkonných a také náležitě drahých strojů, které prostě nesnesou srovnání.

Kapitoly článku

Brough Superior SS100

Přesně před devadesáti lety postavil závodník a konstruktér Goegre Brough svůj motocykl SS100, který se stal suverénně nejvýkonnějším, nejluxusnějším a také nejdražším strojem tehdejší doby. Zcela ručně vyráběná motorka s vidlicovým litrovým dvouválcem tehdy uháněla přes 100 mil za hodinu a za její cenu byste si tenkrát pořídili slušný dům.
Ačkoliv tahle značka nepřežila bouřlivé válečné období, dodnes si uchovala gloriolu jedné z největších legend motocyklové historie. Na tuto pověst „Rolls-Royce mezi motocykly“ se nyní snaží navázat stroj stejného označení, který se pod oživeným jménem značky začal vyrábět v rakouském Pettenbachu.
Při porovnání obou SS100, jež dělí devět dekád, je jasné, že novinka se snaží být, i přes použití té nejmodernější techniky, co nejvěrnější kopií originálu, což se díky kulatému světlu, dlouhé nádrži, protáhlým koncovkám výfuku, rovnému sedlu a zejména nepřehlédnutelnému motoru perfektně podařilo. Motor je zde vůbec zajímavý – dvouválcový osmiventil s obsahem 997 ccm a úhlem válců 88° dosahuje výkonu 100-140 koní (podle naladění dle přání zákazníka) v 10tis. ot. a toč. momentu 125 Nm v 8000 ot. Slušné parametry, co říkáte?
Znovuoživený Brough Superior má ocelovo-titanový rám a při suché váze 180 kg a rozvoru 1550 mm je postaven na 18“ kolech s obutím 120/70 vpředu a 160/60 vzadu. SS100 je vybaven nejmodernějšími tlumiči Öhlins a k tomu vpředu dvojitým kotoučem s radiálním čtyřpístkem. Brzdy i tlumiče byly přitom upraveny tak, aby vizuálně co nejvíce připomínaly originální neodpružené vidlice a malé bubnové brzdy.
Společnost předpokládá, že slavná značka a exkluzivní provedení přiláká ke koupi SS100 okolo dvaceti zákazníků ročně. Pokud se vám tedy SS100 líbí a chtěli byste si vyzkoušet, jak se asi cítil slavný Lawrence z Arábie a další celebrity, které tyhle zcela jedinečné stroje sedlaly, nezapomeňte si Brougha včas objednat. A ještě na jednu věc byste neměli zapomenout – najít v kapse potřebných 50 tisíc E, což je předběžná cena prvních modelů chystaných k dodání v roce 2015.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):
Motokatalog.cz



TOPlist