husqvarna_svartpilen_801_2




Honza Marx a Automoto Museum Lučany na tandemu s Vláďou: Svatostánek motorismu

Nedávno jsme vám představili nově otevřené muzeum Automoto Museum Lučany a nyní seriál Na tandemu s Vláďou představí jeho kurátora, Honzu Marxe. Ten v rozhovoru prozradí, co všechno otevření expozice předcházelo, jaké klenoty si tam můžete prohlédnout nebo na jaké akce se můžete těšit. Věřte, že toho není málo a návštěvy muzea určitě nebudete litovat.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

O čem se mluvilo:

  • O myšlence vybudovat muzeum sportovních motocyklů a aut
  • Jak probíhala rekonstrukce a proměna bývalé sklárny na muzeum
  • O vlastních i vypůjčených exponátech
  • Jaké klenoty si v Lučanech můžete prohlédnout
  • O preventivní péči vystavených motocyklů  
  • Co znamená provozovat muzeum motocyklů a automobilů
  • O besedách a akcích, které muzeum pořádá

Audio verzi k rozhovoru v plné délce si můžete rovnou přehrát zde:

Je to hezkých pár pátků, kdy jsem se s Honzou Marxem potkával na novinářských akcích a byli jsme vlastně kolegové z branže se zaměřením na terénní motorky. Potom, co pověsil novinařinu na hřebíček, jsme se víceméně nepotkali a až náhoda nám přihrála příležitost potkat se u kafe a pokecat o tom, co dělá a co ho v této chvíli maximálně pohltilo. Stal se kurátorem Automoto Musea Lučany, a až si poslechnete rozhovor, bude vám naprosto jasné, že ho nová práce neskutečně baví a dává jí všechno. V Lučanech se nadšenému majiteli podařilo zrekonstruovat starou sklárnu a společně s týmem, který dostal jeho maximální důvěru, vybudovat muzeum včetně servisu a kavárny. Expozice se zaměřuje hlavně na sportovní produkční a ryze závodní stroje.

K vidění je spoustu opravdových klenotů, jako jsou motocykly značek Indian, Harley-Davidson, Laurin & Klement, BMW, Bimota, Gilera, Ducati, Ariel nebo méně známé DKW či Penton. Expozice nabízí parádní podívanou také na mašiny současné a asi nemusím přibližovat, jak zajímavé je vnímat kontrast mezi sporťáky let dávno minulých a současných. Pro příklad uvedu třeba Ducati Desmosedici RR vs. DKW SS 250 Lade Pumpe. Honza Marx říká, že se expozice stále mění a nyní je k vidění zhruba 120 motocyklů a automobilů, přičemž čtvrtina je ve vlastnictví muzea a zbytek hrdých majitelů, kteří své klenoty muzeu zapůjčili. Ze strany muzea je o něco skvěle postaráno, a na tom si podle slov Honzy Marxe zakládá. Ostatně, poslechněte si rozhovor, kde se dozvíte o nově otevřeném Automoto Museu Lučany víc než dost.

Přečtěte si také:

Nově otevřené muzeum ukazuje sportovní motorky za posledních sto let

 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist