globalmoto_duben_nolan




The ER Kit pro BMW R nineT – parádní přestavba bez řezání a sváření

Cesta ke zcela individuální motorce – zejména při zachování rozumného rozpočtu – je dlouhá a trnitá. Docela nové světlo do složité problematiky chce ale přinést francouzský úpravce Dab Design, chystající kit pro přestavbu BMW R nineT. Jeho instalaci zvládne i průměrně zdatný mechanik, a to bez svářečky či rozbrušovačky.

Projekt nese název „The ER Kit“, přičemž pod písmeny ER se ukrývá zkratka pro „Enhanced Racer“. V principu se jedná o sadu nové přední kapotáže a dalších prvků, které udělají z R nineT futuristický café racer, a to i bez zásahu do jakékoliv ze „strukturálních“ částí. Rám, zavěšení i motor zůstávají zcela netknuty.


Jak sám Simon Dabadie z Dab Design zdůrazňuje, instalací ER kitu nejsou nijak narušeny vlastnosti, spolehlivost či bezpečnost standardního R nineT. Stejně tak nedojde ani na porušení záručních podmínek. Stačí mít jen R nineT od roku výroby 2014 nahoru, základní nářadí a základní znalost elektroinstalace pro zapojení nového světla. Kit pasuje jak pro standardní model, tak i pro Pure a Racer, ačkoliv zde si vyžádá úpravy předního blatníku.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Nejpodstatnější části celého kitu je nová přední polokapotáž, osazená homologovaným maličkým světlometem s LED páskem denního svícení. Na kapotáž dále navazuje i blatník ukrývající kluzáky vidlic a do zadní části se zabydlela elegantní krovka, místo které lze však použít i klasické sedlo spolujezdce.Veškeré karosářské díly jsou zhotoveny z laminátu, ale na výběr je i provedení z karbonu nebo z kompozitu ze lněných vláken. Vše dokresluje ještě dvojice log Dab Design, která se nalepí přes stávající znak BMW.
Drobnou neznámou zůstává cena, nicméně ta by neměla být nijak extrémně vysoká. Když se Simon Dabadie snažil získávat peníze na svůj projekt od lidí skrze server IndieGoGo (tehdy bohužel neúspěšně) činila cena celého kitu 1 995 euro, tedy v přepočtu 50 800 korun. Kdyby tato cena zůstala i nyní, jednalo by se o relativně dostupnou příležitost, jak vdechnout R nineT zcela nového ducha. Dab Design přijímá předobjednávky již nyní.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
imam65 přispěl -2.5 Kč
clever_fox přispěl -2.5 Kč
bodomil přispěl 5 Kč
motoladič přispěl 5 Kč
bacilek přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist