globalmoto_duben_nolan




Replika Norton John Player od Petera Williamse

Slavný závodní motocykl ze sedmdesátých let se dočká znovuzrození v podobě repliky. Za tímto projektem nestojí nikdo jiný, než Peter Williams, který na Nortonu John Player Special zažil nemálo úspěchů, ale také konec své závodní kariéry.

Letos je tomu 40 let, kdy anglický závodník Peter Williams vyhrál na stroji Norton John Player Special závod Tourist Trophy na Isle of Man. Peter ale není znám pouze jako úspěšný závodník. Své místo v historii jedné stopy si zasloužil i jako designér a konstruktér. Jeho jméno je spojováno například s hliníkovými koly nebo s kotoučovými brzdami. Nyní zakládá značku Peter Williams Motorcycles a v plánu má postavit 25 replik jeho legendárního motocyklu Norton.
John Player je značka cigaret a je po ní pojmenován, na tehdejší dobu revoluční, motocykl John Player Special. Jde vlastně o první model s rámem monocoque. S tímto motocyklem dokázal Peter mimo jiné vytvořit rekord na trati Mountain Course. Bohužel jezdil jen necelé dvě sezony, protože v roce 1974 utrpěl vážná zranění při pádu a jeho závodní kariéra skončila.
Replika by měla být co možná nejpřesnější kopií jeho slavného Nortonu z roku 1973. Samozřejmě, některé součástky budou nahrazeny moderní nerezovou ocelí, ale pořád budou všechny ručně vyráběné. O pohon se bude starat řadový, vzduchem chlazený dvouválec o objemu 748 ccm, který vznikl ve spolupráci s Nortonem. Suchá hmotnost celé mašiny je stanovena na 152 kilogramů. Každá z plánovaných 25 replik se cenou bude blížit v přepočtu dvěma milionům korun.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):
Motokatalog.cz



TOPlist