yamaha_demo_tour




Pure Vision 2011

Když jsem jednou uviděl u Romana položenej starej motor HD Flathead 750 ccm, napadlo mě hodně způsobů, jak by mohla vypadat stavba okolo něho, ale přiznávám, že výsledek, co Roman postavil, bych asi nečekal a upřímně mi udělal svým pojetím radost. Z "unry" jde totiž udělat old school poměrně lehce, ovšem dát tomu tolik vychytávek a určit tím vlastně úplně jiný styl, to je už vyšší stavitelská.

Stavba

Základ vzniknul v podstatě náhodou, když se k Romanovi dostal zmiňovaný motor. Ten pak putoval na kompletní generálku ke Kamilu Droždžakovi. Rám pochází "ze skladu", dlouho si pro něj totiž zákazník nešel, a tak se hodil. V podstatě však ze sériové Santee kostry zbylo nakonec jen asi 40%, protože se v rámci vychytávek různě rozřezala. Zadní část se předělala na kyvnou "softail" vidli, která je odpružená vzduchovým tlumičem z kola, stejně jako speciální mechanismus tlumení předku, kde se tlumič nachází přímo v krku řízení. Celý podvozek je pak ovládán kompresorem, takže se dá šasí spustit až na zem. Pěkným detailem je - při "nafouklých" tlumičích - návaznost trubek zadní kyvné vidlice a zbytku rámu do vzhledu hardtailu.
Rám má mimo dalších ještě jeden nepřehlédnutelný "kousek" a to je přední část z posvářeného řetězu v surovém stavu, který dodal Tomáš Pitlík. Tento byl jeden ze tří, co někde uřízl a nejvíce se do stavby hodil.
Za motorem Flathead je umístěna 4rychlostní převodovka, na kterou se žene síla pomocí upraveného primárního převodu na řetěz 530, který je použit i na sekundární pohon.
Kola jsou dílem Zbyňka Kloboučníka, stejně jako už na pár Romanových stavbách, přičemž zadní plný ráfek je upravený z HD V-Rod. Obutí "špuntovejma" pneumatikama pak trochu připomíná styl závodních flattracků, kam Roman stavbu vlastně trochu směřoval. Barva s logem na nádrži je, jak jinak, také jeho návrhem, který zrealizoval Zbyněk Tureček z firmy Mastercolor. Frézování má pak na svědomí Baart.

Ocenění

Motorka už sice jezdí po soutěžích a vyhrává jednu cenu za druhou (3. místo Custom Chrome show 2011 Mainz, 1. místo Freestyle Big Lake Custom Mušov a Best of Big Lake Custom), ovšem dílo stále není hotovo. Ve výrobě je ještě přípojný sidecar, který bude také osazen vzduchovými tlumiči a půjde spustit k zemi.
Pure Vision 2011 je krásný příklad toho, že jde stavět v podstatě z čehokoliv a nemusí to být zrovna třílitr. Jde jen o nápady a o to je dokázat zrealizovat. V této stavbě tak můžete najít sportovního ducha, kousek historie Harley Davidson, krásný jednoduchý old school, nejnovější technologie a to vše ve stylu, který si Roman Buš stále drží.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):
Motokatalog.cz



TOPlist