globalmoto_duben_nolan




Harley-Davidson ve stylu ruské limuzíny

Motocyklové přestavby občas najdou nějakou tu inspiraci v automobilovém průmyslu nebo sportu, ale neznáme moc případů, kdy za vzor posloužilo služební vozidlo komunistických pohlavárů z padesátých let. Kde jinde by něco takového mohlo vzniknout, než kousek od Rudého náměstí?

Moskevský designér Michail Smoljanov se úpravám motocyklů a aut věnuje už řadu let, a všechny jeho dosavadní nápady byly, mírně řečeno, velmi odvážné. Nejnovější z nich se jmenuje HD 110, přičemž číslovka v názvu neoznačuje jenom zdvihový objem vidlicového dvouválce Harley-Davidson, uváděný v kubických palcích. Stavba totiž vzdává hold limuzíně ZIS 110, a spojuje tak dva protipóly; tradiční americkou motocyklovou značku se sovětským automobilovým průmyslem. Když ale půjdeme po stopách vzniku vládního vozu z padesátých let minulého století, dostaneme se zpátky do USA - stalinističtí konstruktéři totiž údajně obšlehli americký automobil Packard Super Eight, a podle některých nepodložených informací se ZIS dokonce vyráběl na vyřazené americké lince.

Tak či tak, Smoljanovova přestavba HD 110 vystihuje tehdejší okázalý styl naprosto přesně. K černým, leskle lakovaným plochám perfektně ladí chromované doplňky jako lišty na obrovských blatnících nebo zadní "nárazník", ve které se schovávají výfukové koncovky. Rudé detaily si pak můžeme vysvětlovat dvojím způsobem; buď se pro ně autor rozhodl v zájmu dosažení autenticity, nebo má jít o výraz sportovního zaměření stroje. Tomu by při troše fantazie mohla nasvědčovat maska kolem předního světla, ale s ohledem na odhadovanou hmotnost ruské plechařiny to však na racing-styl moc nevypadá.

Michailovo designové studio Solifague zatím zůstane u jednoho kusu, i když není vyloučeno, že by se mezi ruskou smetánkou mohla zvednout vlna poptávky po takové raritě. V takovém případě by stačilo rozjet výrobu přestavbových komponentů, a začít je ve velkém montovat na sériové Harleye. Tak uvidíme, jestli za rok nepojede přes naší republiku nějaký HD 110 na oslavy konce války.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist