husqvarna_svartpilen_801_2




Café racer z Ducati 1199 Panigale S

Panigale… Slovo, při jehož zvuku se se plní sny nejednoho okruháře. Právě tuhle výkonnou a lehkou závodní bestii si vzali do parády chlapi z Moto Puro, pořádně ji odstrojili, aby ji následně mohli obléknout ve stylu café racer. Jejich výtvor nese jméno Ducati Elite II.

Ducati Elite II je vlastně jakousi poctou velice populárnímu modelu Ducati Elite 200 z roku 1959. Elite 200 byl snadno ovladatelný sportovní jednoválec s výkonem 18 koní a s maximálkou 130 km/h. Navzdory tehdejší krizi na italském trhu si našel cestu k mnoha zákazníkům. Velkou devizou byl také kvalitní motor, který byl později používán i v jiných modelech.
Tolik k historickému odkazu této přestavby. Elite II rozhodně není žádné ořezávátko s 18 k. Desmodromický superquadro motor z Ducati 1199 Panigale S v sobě skrývá 195 koní a 132 Nm točivého momentu. Kompletní Dukna je velmi lehká, suchá hmotnost činí pouhých 164 kilo. Těžko si představit odpolední klidnou projížďku s čímkoliv, co má tak nadupaný motor.
V Moto Puro se do Panigale pořádně pustili. Mezi nové díly patří nový trubkový podsedlový rám vlastní výroby, ručně vyrobená hliníková nádrž, zakázkový QD výfuk, který ctí původní tvary Elite 200, krásná drátěná kola nebo zajímavě namontovaná řídítka. Samozřejmě je zde další velká spousta dalších doplňků, převážně z hliníku.
Design se hodně povedl, kulaté světlo stejně jako výfuk odkazuje na první Ducati Elite a zadní bobek za sedlem je asi tím nejcharakterističtějším prvkem café racerů. Krásná je také lesklá červeno-stříbrná barva. Jednoduše se nám Elite II líbí. Ale řídit tuto bestii by chtělo hodně odvahy!

Holandské dílně Moto Puro nezbývá než pogratulovat k výborně odvedené práci. Z jejich výtvoru je přímo cítit retro nádech a pokus o přiblížení se k o více než půl století starému modelu se také povedl. Pořád ale zůstává otázka jakési praktické použitelnosti. Panigale je přímočará okruhová mašina a využití jejího potenciálu na běžných silnicích je minimální. Nabízí se otázka, co bude jezdec předvádět s takto odstrojeným a brutálně silným kafáčem?

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):
Motokatalog.cz



TOPlist