globalmoto_duben_nolan




BMW R nineT jako Snickers

Jednou z největších výzev pro stavitele motorek je mnohdy otázka, kde vzít samotnou inspiraci. Přesně s tímto problémem se potýkal jistý Chun z dílný Onehandmade, za kterým přišel zákazník, že chce motorku od něj, ale vůbec nemá představu, jak by měla vypadat.

Chun, který je mimochodem chromý na jednu ruku (odsud název dílny One-hand-made), se zamyslel a rozhodl se odpíchnout netradičně od barvy. Do oka mu padl obal od jeho oblíbené čokoládovo-karamelové tyčinky. Tmavě hnědá barva se zlatými liniemi? No vlastně proč ne.

Dále padlo rozhodnutí postavit retro scramblera na základě moderního BMW R nineT, který bude charakteristický velkou baňatou nádrží vpředu a naopak úzkým a drobným sedlem s minimalistickou krovkou. Nezbývalo tedy, než vzít do zdravé ruky kladivo, na stůl položit hliníkový plát, a řezat do něj tak dlouho, až vznikne hotová nádrž. Zabralo to dva pokusy, ale stálo to za to. Palivová nádrž totiž zajímavým způsobem evokuje starší cestovní stroje od BMW a skvěle k ní pasuje drobounké, jakoby vystrčené sedlo.

Přední USD vidlice dostaly ručně vyrobený číselný štítek s dvojicí malých svítících čoček a v zadní krovce je zabudovaný LED pásek ve tvaru obráceného písmene U, fungující jako koncové světlo. Přístrojovka ze sériového motocyklu zmizela a byla nahrazena malým digitálním budíkem Motogadget, elegantně zabudovaným do nádrže.

Jezdec se drží širokých řídítek s ovládacími prvky Brembo a s gripy Motogadget, osazenými nenápadným blikačem na koncích. K nátuře motorky se výborně hodí kovové motokrosové stupačky a samozřejmě i terénní pneumatiky Pirelli Scorpion Rally, nasazené na vyplétané ráfky.
Motor mohl díky dostatečnému výkonu zůstat sériový, ale o přísun vzduchu se nyní stará dvojice filtrů K&N, která nahradila standardní airbox. Výfukové plyny putují pryč skrze oplétaný výfukový systém od GRP.

Ptáte se nyní, co to má společného se zmíněnou Snickerskou? Kromě barevného schéma, které kopíruje obal čokoládové tyčinky, vlastně vůbec nic. Je ale zajímavé vidět, že inspiraci pro stavbu motorek lze hledat úplně ve všem, co vám přijde pod ruku. Stačí jen trocha fantazie.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist