globalmoto_duben_nolan




Představujeme knihu: Dokonale fungující karburátor na dosah ruky

Nejen pro profesionální mechaniky, ale i pro garážové kutily nebo zkrátka pro motorkáře, kteří chtějí vědět, je určena nová kniha s velmi výmluvným názvem. Díky ní pochopíte, že karburátor není žádná raketová věda, nýbrž jednoduše aplikovaná fyzika. A že práci s ním zvládne skoro každý!

Pokud máte dojem, že jste o téhle knížce už někdy slyšeli, může to tak být. Její autor Honza Sklenář, motomechanik z Tábora, ji vydal už před lety. Ovšem pozor, tehdy to bylo jenom v elektronické podobě. A i když si tyhle řádky právě čtete na monitoru nebo displeji telefonu, tak sami říkáme, že jsou situace, kdy je prostě papír lepší řešení. A pro dílenské záležitosti to platí obzvlášť, se špinavýma rukama listovat v mobilu fakt nechcete a počítač v dílně taky každý nemá.

O knize Dokonale fungující karburátor na dosah ruky jste si mohli přečíst i u nás na stránkách, a to skoro přesně před rokem. Tehdy se Honza Sklenář rozhodl, že nadešel čas na splnění snu, knihu totiž chtěl vydat v tištěné formě už od jejího elektronického vzniku, a rozjel kampaň na Donio.cz. Že se kampaň podařila a lidí, které karburátory zajímají, je pořád dost, o tom svědčí fakt, že knihu držíme v rukách. Má mile netradiční formát, mírně obdélníkový tvar má rozměry 17 x 20 cm a jednotlivé listy jsou ve velké kroužkové vazbě. Trochu nezvyklé řešení, ale pro dílenské prostředí jednoznačně fajn, protože knížku nemusíte nijak násilně rozevírat a třeba si stránky zatěžovat kladivem, protože kde ji otevřete, tam drží. Ono by to bylo vážně nepraktické, kdyby měla jinou vazbu, přeci jenom je to 180 stran, to už je pořádná bichlička. Navíc papír rozhodně není ošizený, vypadá, že pár let v dílně určitě dá.

Říkáte si, co na karburátoru vymýšlet na 180 stranách? Jéje, to byste se divili! Je tady na začátku jak zopakování fyzikálních principů, tak potom do detailů rozebraný každý kousek. Ale není to suché konstatování faktů, kapitoly jsou rozdělené podle toho, v jaké jízdní situaci se nacházíte – od studeného startu přes teplý a volnoběh až po částečné a plné zatížení. Protože v každé téhle fázi funguje jiná část karburátoru. A taky záleží na tom, jaký karburátor máte, čemuž se Honza v knize věnuje také. Závěrečná bonusová pasáž potom patří tuningu.

Co se mi hodně líbí, jak polopaticky a přehledně je tady všechno napsáno. Jsem velmi mile překvapen úrovní češtiny, jakou, budu upřímný, od mechanika úplně nečekáte, a k tomu to nejsou velké klády textu, ale autor ví, jak použít tučné zvýraznění, občas přidá podbarvený boxík s konkrétní zkušeností atd. Prostě se to fakt dobře a svižně čte. Vysokou kvalitu čekejte také od fotografií a především ilustrací, ty jsou prostě skvělé, klobouk dolů před tvůrcem. Zkrátka celá kniha je na velmi vysoké úrovni a v mých očích si klidně obhájí zdánlivě vyšší cenovku 590 Kč. Ale tohle prostě není nějaká braková beletrie, nýbrž kvalitní výukové čtení, a informace mají svou cenu. Pro všechny, kteří chtějí buď z pracovních, nebo čistě soukromých důvodů porozumět karburátorům, mi tahle publikace přijde jako povinná četba.

Objednejte od Jan Sklenář

Dokonale fungující karburátor na dosah ruky

180 stránek ve formátu A5, barevné fotografie a popisky

590Kč
Kusů:




Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist