yamaha_demo_tour




Peak Design: Nekecá a podrží

Každý z nás občas potřebuje něco podržet. Ať už to je třeba polička v obýváku, abyste ji mohli rovně přivrtat na zeď, v ložnici má rovněž každý z nás své potřeby soudružské výpomoci. Na motorce inkriminovaným předmětem velice často bývá mobilní telefon. A v této kategorii nám firma Peak Design nabízí velice zajímavé řešení.

Pokud se na svět často díváte skrz hledáček fotoaparátu, je dost možné, že jste se s firmou Peak Design již setkali. Jejím hlavním byznysem byla donedávna produkce příslušenství pro fotografy, jakým jsou různé popruhy, držáky, stativy, batohy, organizéry a jiná zavazadla. V nedávné době se jejich portfolio rozšířilo o svět příslušenství pro mobilní telefony, a tím se podstatně rozšířila základna potenciálních zákazníků. Filozofii firmy, jak její název napovídá, je perfektně funkční design. Jinými slovy nejen že to má dobře vypadat, ale musí to zároveň i fungovat. A to se v praxi ne každému vždycky povede. Marketingové řeči stranou, pojďme se podívat na realitu.

Samotného mě překvapuje, jak moc přehlíženou skupinou doplňků pro motocykly držáky mobilů jsou. A přitom ruku na srdce, kdo z vás dnes vlastní tlačítkový telefon, jehož ztráta by neznamenala velkou finanční újmu? Nebo kdo z vás ještě používá k navigaci něco jiného než mobil? Troufnu si tvrdit, že se vás moc nenajde. Doba je taková, že většina z nás vlastní kouzelnou placičku, do které v jednom kuse klove jak vrána do exkrementu býložravce. Většinou v ní máme kontakty, fotky, videa, oblíbené aplikace. Ztráta takového zařízení pak nezřídka bývá doprovázena návaly trudomyslnosti. To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, při které mi v osmdesátikilometrové rychlosti z držáku za pětikilo z Aliexpressu uletěl z řídítek zánovní „Ajfoun“. V tu chvíli jsem si uvědomil, že tahle investice nebyla dobrý nápad, ačkoli se zdála v době pořizování jako rozumná. A tak jsem se rozhodl, že místo omývání si přirození vlažnou vodou, raději k novému telefonu pořídím kvalitnější systém uchycení.

Na doporučení jsem se zaměřil právě na firmu Peak Design z několika podstatných důvodů. Obvykle se sestava na řídítka motocyklu skládá ze samotného držáku a krytu na telefon. Právě ten kryt bývá první, co oku estéta příliš nelahodí. Většinou se jedná o gumové „cosi“, obdařené v oblasti zad nějakým vystouplým bajonetem, který zapadne do protikusu držáku. U předchozího systému mě tento fakt iritoval do té míry, že jsem kryt nasazoval pouze v případě nutnosti použití navigace. Což vedlo k ustavičnému převlékání mobilu a frustrace z něj vyplývající. Kryt od Peak Designu je však esteticky i funkčně velice povedený. Kolem telefonu je masivní gumový rám, který dobře odfiltruje většinu karambolů, které svému mobilnímu mazlíkovi dopřejete. Z odvrácené strany displeje je však krásně hladký, opatřený nesmekavou nylonovou tkaninou, která dodává celému pouzdru patřičnou eleganci. Pokud je u vás v práci vyžadován „dress-code“, nebudete se tak muset stydět svůj mobil na poradě managementu vytáhnout. Textilie je navíc kvůli odolnosti vůči vodě doplněna voskovým zátěrem, jak to známe například u textilních motobund.

Z krytu decentně vystupuje pouze ochranný rámeček pro kamery. A dále je zde zapuštěný rámeček magneticko/mechanického zámku nazvaný SlimLink. To je na tomto systému naprosto nejlepší, s čím jsem se kdy setkal. Je na něm totiž postavený celý ekosystém Peak Design Mobile. Nejenže do něj „zacvaknete“ držák na řídítka (tím bych vás asi nepřekvapil), ale můžete pomocí něj na telefon připevnit různé nabíječky, stativ, peněženku, popruhy. Možnostem a fantazii se meze nekladou. Je ale pravdou, že oproti konkurenci zatím nenabízí tolik možností pro uchycení na samotný motocykl a spokojit se musíte jen s několika variantami.

Vraťme se ale k tomu podstatnému, a tím je uchycení telefonu k držáku. To funguje zatím bezchybně. Magnety samy navedou telefon do správné polohy, následně se přitisknou a pacičky mechanického zámku zapadnou. Bez větší snahy uživatele a komplikované manipulace telefonem, samovolně a jednoduše. Z držáku pak mobil sundáte protisměrným stisknutím aretačních tlačítek na zadní straně držáku. Upevňovací část držáku je umístěna na 6 cm polohovatelném ramínku, takže si jej můžete přizpůsobit dle svých preferencí.

Co stále ještě u držáků smartphonů nebývá standardem, je systém pro odfiltrování vibrací z motocyklu. Na to si dejte při výběru velký pozor, obzvláště pokud sedláte klasický „žentour“ amerického střihu s vidlicovým dvouválcem, nebo jako já indický jednoválec. Podobný generátor vibrací, jehož sekundární funkcí je dopředný pohyb, vám na mobilu svede hravě uklepat stabilizaci fotoaparátu. A to prostě nechcete! Vřele doporučuji při pořizování držáku na mobil dbát na to, aby měl vibrace odladěny. Mnou zvolený model Motorcycle Bar Mount má systém odpružení, které vibrace z mého „máslostroje“ bezpečně pohlcují, tudíž o stabilizaci nemusím mít strach.

Tady pro případné „držákochtivce“ vztyčuji svůj ukazováček podruhé. Pokud vám, stejně jako mě, padla do oka produkce Peak Designu, dejte si velký pozor na to, aby vaše zvolená varianta byla skutečně určena pro provoz na motocyklu. Vzhledem pestrosti nabídky se můžete lehko splést a objednat si omylem držák na řídítka bicyklu, který antivibrační systém nemá. Když už jsem tu nabídku nakousl, pak tedy vězte, že si svůj mobil v pouzdře Peak Designu můžete kromě motocyklu „přicvaknout“ na palubku nebo mřížku ventilátoru automobilu či jízdní kolo. Na motorce si jej přichytíte, jak už bylo zmíněno, přímo na trubku řídítek nebo do krku řízení. Vše záleží pouze na zvoleném typu držáku. V nabídce je i varianta pro Ram Mount vazbu s kloubem.

Závěrem musím, že uchycení je rychlé, pevné a bezpečné. Můžete s ním svištět s větrem o závod po německých dálnicích, nebo nakládat enduru v albánském offroadu, aniž byste měli strach ze ztráty svého mobilního společníka. Má vůbec nějaké nectnosti? Dovedu si představit, že by někoho mohla rozhodit pořizovací cena. Maloobchodka mého setu byla 2790 Kč za držák a 1190 Kč za pouzdro mobilu, což není žádná láce. Na druhou stranu v kontrastu s investicí do nového iPhonu je tato částka stále marginální. Faktem budiž to, že na telefon za tři tisícovky si něco takového pořizovat pravděpodobně nebudete.

Toho si je zřejmě vědom i samotný výrobce, a tak se jeho nabídka zužuje na výrobky s „nakousnutým jablkem“ na zádech, vyšší řady od Samsungu a Google Pixely. Pro ostatní modely nabízí „jen“ univerzální adaptér, který si nalepíte zezadu na telefonu. Co by mohlo být v případě Motorcycle Bar Mountu vnímáno jako nevýhoda, je, že za tu cenu nenabízí bezdrátové dobíjení. Vzhledem k tomu, že držák často přehazuji z motorky na motorku, mi to nevadí, protože by stejně nebyl prostor k připojování kabelu od nabíjení do střev elektroinstalace. Příští rok by měla být nabízena i varianta s nabíjením, čímž bude i tento hendikep eliminován. Pro někoho by možnou nevýhodou mohla být velikost destičky držáku, která je vetší než v případě konkurence.

Informace o redaktorovi

Roman Bureš - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ propracovaný design obalu
+ skvělé zpracování držáků
+ rychlé magnetické připnutí obalu na držák
+ tenký a lehký univerzální adaptér


- cena
- menší výběr uchycení pro motocykly
- pro někoho větší velikost destičky držáku


Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist