husqvarna_svartpilen_801_2




AZ Pneu radí: Jak vybrat správnou motorku

Chcete si udělat radost a pořídit si motorku, ale s jízdou v jedné stopě nemáte moc zkušeností? Ať už váš řidičák na mašinu voní novotou, nebo z něj naopak musíte setřít prach, protože jste na stroj o dvou kolech dlouhá léta neusedli, vybírejte pečlivě. Potlačte své ego a nenechte se zlákat sílou litrových mašin, které by vás bez zkušeností nepěkně potahaly. Doporučíme vám několik modelů vhodných pro začátečníky a přidáme pár rad, které se do začátků motorkaření budou hodit.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Kubaturu a výkon volte s rozvahou
Je potřeba zdůraznit, že na méně výkonném stroji si začátečníci užijí mnohem více zábavy než na silné mašině, se kterou by bojovali. I menší třístovky nebo pětistovky jsou pořádně svižné a díky nižší hmotnosti se s nimi snadněji manipuluje.

Každý začínající motorkář by měl zvážit, jak moc si věří a současně je-li ochotný každých pár let měnit motorku za větší a s vyšším výkonem. Mladí motorkáři a motorkářky mají možnost odstartovat svá dobrodružství na lehké stopětadvacítce a postupně mašiny obměňovat za výkonnější. Osahají si tak různé modely motorek a zjistí, jak se na silnici chovají. A jednou třeba skončí právě u silné mašiny s litrovým motorem.

V trochu jiné situaci jsou chlapi a ženy, kteří se k motorkaření vrací po mnoha letech a chtějí si udělat radost třeba ke svým kulatým narozeninám. Do častého střídání mašin se jim už moc nechce. Ideální volbou jsou tak mašiny o kubatuře v rozmezí 500 až 800 ccm, které jim zajistí příjemnou, svižnou a zábavnou jízdu i poté, co svůj stroj dokonale ovládnou.
Modely motocyklů vhodných pro začátečníky

A jaké konkrétní motorky jsou tedy vhodné pro začínající motorkáře? Výběr samozřejmě závisí na účelu používání. Některé jsou vhodné pro každodenní pojížďky kolem domova, jiné do terénu a další na cesty dlouhé stovky či tisíce kilometrů.

Pokud je pro vás důležitá mrštnost, snadná ovladatelnost a nízká hmotnost, oblíbíte si motorku KTM 390 DUKE. Patří do kategorie Street a je vhodná pro každodenní cesty po městě i okreskách. Cenově dostupnou třístovkou je pak CFMOTO 300 NK, která má solidní brzdný výkon a přesné řazení. Cena za novou motorku je jen něco málo přes 90 tisíc. U renomovanějších značek budete muset tuto cenovou hladinu hledat v motobazarech.

Co se týče pětistovek, rozhodně musíme zmínit Hondu CBR 500R. Příjemný posed, hbitost, ale ne přehnaná dravost – pro začátečníky ideál. „Rko“ představuje kapotovanou verzi motorky, pořídit si můžete také naháče CB 500F nebo cestovní variantu CB 500X.
A pokud si troufáte rovnou na silnější mašinu s motorem 600 ccm a výše, musíte volit opravdu pečlivě. Dostáváme se do kategorie dospělých motorek, které jsou těžké a při necitlivém přidání plynu vypálí jako střela. V kategorii cestovních strojů stojí za zmínku například Kawasaki Versys 650 nebo Honda XL700. Naháčem v moderním střihu je pak oblíbená Yamaha MT-07, která si vybudovala renomé vstřícného a univerzálního stroje. A jestli si na stará kolena chcete pořídit pěkného choppera, Honda VT 750 Shadow vám udělá opravdovou radost.

Mašinou z druhé ruky získáte hodně muziky za málo peněz
Některé z výše uvedených modelů se už nevyrábí, zato jsou k vidění v motobazarech a na inzertních portálech. Pořízení první motorky z druhé ruky za zvážení rozhodně stojí – kdyby vám mašina náhodou nesedla, za podobné peníze ji můžete poslat dál. Může se také stát, že při nabývání zkušeností motorku občas škrábnete, nebo ji dokonce položíte. Kosmetické vady na nové motorce by vás pak bolely o poznání víc než na mašině, která už něco zažila.
Pokud s motorkami nemáte žádné zkušenosti, měl by s vámi na obhlídku ojetého kousku vyrazit i zkušenější motorkář, v lepším případě rovnou technik. Vyžádejte si také informace o servisní historii a zajímejte se o předchozí majitele. Po koupi bazarové motorky budete muset zřejmě zajet rovnou na servis a vybrat také nové motopneumatiky, které zajistí spolehlivou a bezpečnou jízdu. Výběr nových pneu pro motocykly je velkou kapitolou sám o sobě. Rozhodování vám usnadní nezávislé testy moto pneu, ve kterých se jednotlivé modely podrobují náročným zkouškám na suché i mokré vozovce.

Samotný motocykl do začátku nestačí
Kromě motorky budete najednou potřebovat i řadu dalšího vybavení. Počítejte s tím, že počáteční náklady se mohou vyšplhat na desítky tisíc korun podle požadavku na pohodlí a bezpečnost. Důležitý je výběr kvalitního oblečení (kombinézy, rukavic či motorkářských bot), helmy na motorku a chráničů.
Začátečníkům doporučujeme i pořízení padáků na motorku, které stroj ochrání před poškozením při lehkém pádu. Pro případ defektu s sebou vozte také reflexní vestu, spoustu starostí vám pak ušetří sada na opravu pneumatik. Propíchnutou pneumatiku jen vyplníte těsnicí hmotou a dofouknete ji malým kompresorem, který je součástí opravného setu.
Začátky jsou vždycky těžké a u motorkaření tomu není jinak. Výběrem správné mašiny, která vás podrží i během perných chvilek, si získávání nových zkušeností užijete naplno a s pocitem bezpečí. Nezapomeňte, že koupí motocyklu investice nekončí. A pokud se chcete stát pány jednostopého vozidla, přihlaste se do motoškoly, kde si osvojíte správnou techniku i řešení krizových situací.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist