husqvarna_svartpilen_801_2




AZ pneu představuje pneumatiky pro cestovní enduro

Silniční endura patří v kategorii motocyklů mezi opravdové obojživelníky. Svou konstrukcí vychází z terénních strojů, ale uzpůsobené jsou pro provoz na silnicích. Ať už vyrazíte na cestu po dálnici, vytlučené okresce, polní cestě, nebo v lese, nenechají vás ve štychu. Základem jsou ale solidní motopneumatiky pro endura, se kterými se budete cítit jistí. Hravě si poradí jak se zpevněnými, tak nezpevněnými cestami. Přinášíme vám několik tipů, jak pneu vybírat a po kterých sáhnout.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Popřemýšlejte, jak často chcete jezdit v terénu
Pneumatiky pro cestovní endura jsou obvykle navržené primárně pro jízdu na silnici, i když zvládnou i pořádné řádění v terénu. Tomu odpovídá použitý vzorek na pneumatikách. Velké drapáky byste na nich hledali marně – kdyby byly agresivní jako u pneu pro cross, na asfaltu by se brzo sjely.

I přesto se konstrukce jednotlivých pneu pro endura liší podle toho, v jaké míře mají být pro jízdu v terénu využívané. Výrobci označují doporučené využití pneu v procentech, např. 80/20 nebo 70/30 (využití v 70 % procentech na silnici, v 30 % v terénu). Pokud si chcete jízdu v horším terénu, bahně nebo po štěrku užívat častěji, sáhněte po typu, u kterého bude druhé udávané číslo vyšší.

Výsadou pneu Continental je ovladatelnost na horších silnicích
Ruku na srdce – pro cesty po naší vlasti jsou enduro mašiny jako stvořené. Silnice plné výtluk, nerovností a štěrkového posypu najdeme na každém rohu. Pokud hledáte pneu, která vás na vozovce nevalné kvality podrží, vsaďte na gumy od Continentalu.

Konkrétně model pro endura ContiTrailAttack 3 dlouhodobě boduje v kategorii ovladatelnosti a vyznačuje se i přesnou zpětnou vazbou v ostrých zatáčkách. Dynamiku jízdy pocítíte už během pár prvních metrů a oceníte i minimální opotřebení po několika tisících ujetých kilometrů.
Pneu sklízí úspěchy i v nezávislých testech, například v testu enduro pneumatik Motorrad 2019 získala pomyslné zlato. Ve srovnání s konkurencí však v čistokrevných off-road podmínkách mírně zaostává. Pneu ContiTrailAttack 3 je špičková na cesty (dobré i špatné), pro častější jízdu v terénu ale najdete vhodnější adepty.

 

Dunlop Trailmax Meridian pro stabilní jízdu na suchu i mokru
Už v roce 2019 představil Dunlop nové pneumatiky Trailmax Meridian, které byly navržené s ohledem na specifické požadavky adventure cestovních mašin. Pneu vyniká stabilitou, kterou zajišťuje jak na suché, tak mokré vozovce. Výrobci se totiž podařilo vyvinout dezén, který při jízdě snadno odpuzuje vodu, ale současně si zachovává skvělou přilnavost na suchém povrchu. A pokud na mašině řádíte i v zimním období, oceníte použití Hi-Silica směsi, která zvyšuje pružnost při nízkých teplotách.

Pneumatiky Trailmax Meridian podávají slušné výsledky i při jízdě v terénu. Dunlop považuje schopnost off-road jízdy za standard, což je na gumách opravdu vidět. Díky dezénu s výraznými drápy mají pneumatiky solidní záběr i v měkkém bahnu a v této oblasti předčí i oblíbené pneu TrailSmart MAX.

 

Enduro pneu stvořená do terénu: Mitas E-09
Zatím jsme zmínili modely pneumatik, které si s terénem poradí, ale navržené jsou převážně pro jízdu po silnici. U pneu Mitas E-09 je tomu naopak. Podle výrobce jsou vhodné z 80 % do terénu a jen z 20 % na cesty. V bahně, hlubokém písku nebo na mokré hlíně si Mitaska vede skutečně dobře. Pro náročné jezdce je vhodná varianta E-09 DAKAR se zesílenými bočnicemi, které zajistí maximální odolnost.

Chcete vsadit na jistotu? Nemusíte se dlouho rozhodovat. Jde o osvědčenou pneu, která je na trhu řadu let a prošla si mnoha zkouškami ohněm. V minulosti na ní například motocyklový novinář Jaroslav Šíma projel jako doprovodný jezdec celou Rallye Paříž-Dakar. Urazil přes 16 tisíc kilometrů, a to bez jediného defektu.

 

Nezávislé testy pneumatik vám usnadní výběr
Pořád nevíte, jestli pro vás některá z výše zmíněných pneu bude tou pravou? Výběr vám usnadní nezávislé testy pneumatik, ve kterých mezi sebou soupeří modely od různých výrobců a jsou srovnávané z mnoha hledisek. Na enduro pneu si posvítil například zmíněný test Motorrad 2019, ve kterém se hned za pneumatikami od Continentalu umístily Pirelli Scorpion Trail 2, po nich pak Michelin Anakee Adventure. „Škorpión“ získal plusové body za obrovskou zpětnou vazbu, Anakee Adventure pak za vlastnosti při jízdě za mokra.

V kategorii enduro pneumatik je opravdu z čeho vybírat! Udělejte si jasno, co od nových pneu očekáváte a v jaké míře budete jezdit v terénu. Pak si vyberte odpovídající moto pneumatiky od solidního výrobce, které vám budou tisíce kilometrů v jedné stopě dělat radost.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist