journeyman_brezen




115. výročí Harley-Davidson v Praze se uskuteční ve dnech 5. - 8. července

Nejen fanoušci a milovníci značky z Milwaukee se chystají na oslavy spojené se 115. výročím této celosvětově známé klasiky na dvou kolech. Oslavy se konají vždy jednou za 5 let na vybraných místech spojených se značkou H-D, kdy poslední oslavy hostil Řím a tentokrát bylo z konkurence metropolí vybráno naše hlavní město.

Kapitoly článku

V rámci tiskové konference, která se konala 6. června v prostorách Hard Rock Café Praha všichni hlásí připravenost a zábavou „nabušené“ 4 dny nekonečného mejdanu.

Podle předběžných odhadů by se do Prahy mělo sjet více než 60 tisíc motorkářů z celého světa. Pořadatelé prodali vstupenky již do 71 zemí světa včetně zemí jako Fiji, Guatemala, Nový Zéland, Vietnam či Puerto Rico. Nejvíce účastníků mimo českou účast se pak očekává z Německa, Itálie, Francie, Velké Británie a Švýcarska.

Centrem oslav se stane Výstaviště Holešovice, kde na návštěvníky čeká výstava Harleyů, čtyři hudební scény, nebo tři demo trucky s možností vyzkoušet si zdarma jakýkoliv motocykl od H-D, kdy bude k dispozici více jak 60 motocyklů. Celé Výstaviště bude rozdělené na jednotlivé „ostrovy“, kdy každá zóna nabídne návštěvníkům něco jiného. Těšit se můžeme na různé výstavy, ukázky, koncerty, charitativní dražby, nebo i mistrovství Evropy v Muaythai.

Součástí oslav bude i sobotní spanilá jízda historickým centrem Prahy. Celkem čtyři tisíce motocyklů H-D projede Prahou ve třech vlnách. Trasa je plánována startem na Letné, kde také bude dislokováno záchytné parkoviště pro motocykly, dále se pojede přes Václavské náměstí, okolo Právnické fakulty na náměstí Jana Palacha, kde bude krátká zastávka. Poté se kolona Chotkovou ulicí přes Letnou vrátí zpět na holešovické Výstaviště.

Vzhledem k opravdu velkému počtu hostů a motocyklů v Praze doporučují organizátoři i vzhledem k dopravním omezením v okolí Výstaviště nechávat motocykly zaparkované u hotelů a záchytných parkovištích, kdy bude po celou dobu konání akce posílena MHD a na místo tak bude lepší se dopravovat tímto způsobem.

Kromě Prahy se oslavy dotknou i Středočeského kraje. To uvádí na pravou míru Trevor Burton, manažer péče o zákazníky H-D International: „Museli jsme vybrat místo s dobrou infrastrukturou, ubytovacími kapacitami, vhodnými prostory a silnou motocyklovou tradicí. To Praha a Česká republika splňuje nejen tím, že zde funguje nejstarší Harley club na světě, ale i tím, že celých 86% Čechů vnímá značku Harley-Davidson jako sympatickou a každý druhý Čech by se rád na této americké legendě alespoň jednou svezl. Jsem velice rád, že se Praha společně se Středočeským krajem rozhodly na oslavách participovat.“ To ostatně na tiskové konferenci potvrdila i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Eva Kislingerová: „Oslavy Harley-Davidson podporuji a jsem za spolupráci ráda. Věřím totiž, že budou mít velmi pozitivní vliv na prezentaci ČR ve světě, navíc je spočítáno, že tato akce přinese do veřejných rozpočtů více než 550 milionů korun.“ Na akci se rovněž podílí ambasáda USA v Praze, jejíž představitel Stephen B. King označil událost za potvrzení vynikajících vztahů ČR s USA, kdy zmínil nejen 115. výročí značky H-D, ale současně i 100. let od založení republiky, což je velice ikonické.

Prodloužený červencový víkend pro mnohé odstartuje koncertem The Rolling Stones v pražských Letňanech dne 4. 7. 2018. Pak už vypuknou čtyři dny plné zážitků samozřejmě nejen pro motorkáře, ale pro každého, kdo se chce pobavit a pokochat nádhernými motocykly. Zapomenout by se nemělo ani na charitativní veřejnou dražbu přileb v průběhu oslav, které vyzdobili známé české osobnosti (např. David Černý, Pepa Vojtek či Gabriela Novotná). Mezi nejzajímavější osobnosti, které vlastnoručně vyzdobili přilbu do aukce, patří rodina Davidsonových, kdy na přilbě jsou i podpisy Karen, Billa a Willieho G. Davidsonových. Výtěžek bude věnován na dobročinné účely a bude předán domovu žen se zdravotním postižením Pramen.

Komu by originálně vyzdobená přilba nestačila, může licitovat o originální model Harley-Davidson Fatbob Freedom v maskáčových barvách, kdy výtěžek z jeho dražby podpoří české válečné veterány. „Chtěli jsme válečným veteránům poděkovat za to, že můžeme žít život bez strachu o naše blízké. A zároveň, že nás zastupují v konfliktních oblastech,“ vysvětluje autor myšlenky přestavby Vojta Vavřina.

Kromě zmíněné spanilé jízdy je pro účastníky oslav připraveno několik speciálních aktivit, které podporují poznávání Středočeského kraje. Bylo vytipováno deset doporučených individuálních tras napříč celým krajem, které představí to nejlepší včetně cca 60 památek. Tyto trasy jsou detailně popsány na oficiálním webu nebo ve speciální mobilní aplikaci k 115. výročí H-D, která je ke stažení a kde jsou k dispozici základní informace včetně programu, nebo mapy Výstaviště. Vyjížďky po Středočeském kraji jsou pojmenovány jako Central Bohemia Challenge. Organizátoři společně se Středočeskou centrálou pro cestovní ruch vytipovali celkem 12 míst, která jsou na doporučených trasách. Pokud účastníci navštíví alespoň tři z nich a potvrdí návštěvu v aplikaci, získají originální pamětní minci, kterých se vyrobilo 1000 kusů. Druhou možností poznávací cesty je Czech American Challenge, která probíhá ve spolupráci s ambasádou USA. Ta vytipovala po celé ČR místa, která jsou významná z pohledu česko-americké historie.

Součástí bude také výstava Harleyů, kdy k vidění bude více než 150 modelů Harley-Davidson od roku 1914 až po současnost. Expozice budou obohaceny o interaktivní části, historické fotografie či dobové příslušenství. „Mezi vystavenými kusy budou opravdové rarity. Například Harley-Davidson F1000 Race z roku 1929, nebo renovovaný a funkční Harley z roku 1918,“ prozrazuje Michal Stach, který výstavu připravuje. Velmi oblíbenou je tradičně část custom gallery, kde bude prezentováno 50 nejzajímavějších a nejdokonalejších uměleckých děl na dvou kolech.
V rámci oslav se mohou návštěvníci těšit také na historicky první šampionát Muaythai v ČR, který bude probíhat v Tipsport Aréně ve dnech 30. 6. – 7. 7. 2018 a kde bude k vidění 500 soutěžících z více než 30 zemí Evropy s kompletní evropskou špičkou. Poprvé v historii se zde také představí legendární zápasník planety Buakaw Banchamek.

Organizátoři připravili pro návštěvníky oslav ve spolupráci s Mastercard limitovanou edici platebních karet s logem Harley-Davidson. Všechny transakce se budou v areálu provádět bezhotovostně a k platbě jakéhokoliv zboží či služby lze využít buď vlastní platební karty, nebo si nabít H-D kartu, která funguje jako předplacená platební karta bez bankovního účtu, kterou lze po registraci opakovaně dobíjet do maximální výše 240 Euro, tedy 6 tisíc korun. Pokud na kartě zbyde zůstatek, lze jí platit neomezeně na všech místech v ČR. Všichni, kdo si tuto platební H-D kartu pořídí, budou zařazeni do losování o speciálně lakovaný H-D Softail Heritage od Petra Šoltyse, který zdobí česká a americká hymna, přední blatník odkazuje na zakladatele značky a zadní pak na nejvýznamnější české prezidenty.

Organizátoři oslav navíc připravili pro veřejnost rodinný den, který proběhne v neděli 8. července 2018 od 9 do 18 hodin v areálu holešovického Výstaviště. „Čtyřdenní oslavy budou pro Pražany znamenat určité dopravní omezení. Alespoň z části to chceme kompenzovat právě rodinným dnem. Takže vždy minimálně jeden rodič s jedním dítětem bude mít v neděli vstup do celého areálu za 250 Kč“, upřesnil Jaroslav Vavřina s tím, že jednotná výhodná cena platí i pro vícečlennou rodinu. „Poděkování patří i obyvatelům Prahy 7. Ti mají v neděli vstup zcela zdarma. Stačí předložit občanský průkaz a prokázat trvalý pobyt na území této městské části“, doplňuje Vavřina. V areálu bude připravena rozsáhlá rodinná zóna a speciální program pro děti.

Ambasadory této akce jsou Karen a Bill Davidsonovi, kteří budou samozřejmě oslavám přítomni včetně kompletního vedení H-D Company.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Na akci jsou připraveny i týmy Integrovaného záchranného systému. V ulicích se bude pohybovat velké množství policistů, kteří budou primárně dohlížet na plynulý provoz. Zároveň budou v pohotovosti i speciální týmy monitorující klidný průběh oslav, ačkoliv hlavní organizace je samozřejmě na pořadatelích. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek uvedl na tiskové konferenci, že Policie ČR bude v rámci oslav shovívavá a rozhodně se nechystá provádět represivní kroky vůči řidičům motocyklů. Na akci bude dohlížet samozřejmě i Hasičský záchranný sbor a v pohotovosti budou i záchranáři, kdy ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch uvedl, že na tyto masové akce jsou dobře připraveni a patřičně vybaveni a popřál všem účastníkům pokud možno vyhnutí se jakýkoliv zraněním.

Myslím, že z výše uvedeného je patrné, že všichni, kdo se na tuto oslavu k 115. výročí legendární značky vydají, nebudou rozhodně litovat ztraceného času. Vždyť kdy příště se tyto celosvětové oslavy do Prahy zase vrátí? Koho ale čekají jiné povinnosti, či se chystá v této době na dovolenou a oslav se nezúčastní, tomu na webu Motorkáři.cz nabídneme reportáž z akce a mrak fotek.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)
Jan Altner - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 3 Kč
Guga přispěl 3 Kč
Montauk přispěl 3 Kč
sebusberg přispěl 3 Kč
strecKopca přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist