europ_asistance_2024



Produkty Chemical Guys: balzám pro vaší motorku

Mezi motorkáři se - stejně jako v životě - přístup k hygieně různí člověk od člověka. Někdo si z prachu cest a vzorků hmyzu dělá na motorce památník, jiný zas víc leští než jezdí. Známé pořekadlo tvrdí, že čistá jede líp, ale vysvětlujte to někomu, kdo pravidelné mytí prostě nemá v krvi. Jestli ale patříte do té druhé skupiny, mohla by vás zaujmout kosmetika značky Chemical Guys.

Kapitoly článku

Jestli tenhle název slyšíte poprvé, jedná se o obchodní značku společnosti Chemical Guys Corporation se sídlem v Los Angeles a více než 40letou historií, která je výrobcem  environmentální (šetrné k životnímu prostředí) auto/moto kosmetiky. Jak sám název napovídá, zakladatelé firmy mají velmi kladný vztah k chemii, a veškeré produkty si vyvíjejí sami. Paleta výrobků je přitom dost široká - jenom v kategorii autošamponů byste napočítali 28 různých položek, a to je teprvě začátek. Následují leštící, renovační, impregnační a detailingové prostředky, které firma dodává do většiny zemí světa. Jejími zákazníky se postupně stali nejenom detailingoví profesionálové, ale i početná komunita z řad amatérů a také víkendoví nadšenci.

Ptáte se, proč na tomto místě píšeme o auto/moto kosmetice? Protože Chemical Guys nabízí speciální řadu přípravků Moto Line, určenou pro údržbu motocyklů a motocyklových oděvů. Jak už bylo řečeno, všechny produkty jsou ekologicky nezávadné, a nepoškozují ani povrch motorky, ať už jde o lak, chrom, leštěný nerez, hliník nebo plast. Některé se ředí vodou, jiné lze aplikovat přímo z originálního obalu a jiné se dají používat obojím způsobem. Jsou tu jak speciální přípravky, určené na konkrétní povrchy, tak univerzální čističe, kterými umyjete celou motorku. Pár produktů jsme si nechali v sídle českého zastoupení ukázat.

Asi nejčastější uplatnění v garáži i na cestách najde sprej Cycle-Waterless Wash & Wax, určený  pro suché mytí a vyleštění motocyklů v garáži i na cestě. K jeho použití nepotřebujete ani kapku vody, takže snadno dostanete motorku do pucu i třeba po příjezdu na sraz. Sprej obsahuje syntetické polymery a vosk, takže po jeho nástřiku a následném setřením mikroutěrkou odstraníte ihned silniční špínu, ptačí trus, hmyz, vodní skvrny, otisky prstů nebo usazený prach bez poškrabání a hologramů. Vosk zároveň obnovuje lesk a vytvoří antistatickou vrstvu, která pak odpuzuje špínu, chrání ošetřený povrch proti oxidaci, korozi, blednutí a popraskání. Přípravek se dá použít na všechny lakované plochy motocyklu, plexi, karbon, plasty, chrom, nerez a leštěný kov. Sundat z plexi první jarní mouchu jsme ale zkusili speciálním Bug Removerem, a účinek byl rychlý.

Speciálně na kovové části je určený Moto Metal Polish, který čistí a obnovuje lesk komponentů z chromu, mědi, mosazi, hliníku, nerezu, dalších kovů a i titanu. Tyto materiály nejen dokonale čistí ale zároveň impregnuje a zabraňuje jejich další oxidaci. Vyčistí částečně i výfukové potrubí zmodralé vysokou teplotou. Na rozdíl od klasických leštěnek na kovy obsahuje tento přípravek speciální polymerní technologii a také sealanty které odpuzují vodu, silniční nečistotu a jiné kontaminace které způsobují zmatnění a korozi. Zlatavým svodům Metal Polish vrátil původné odstín leštěného nerezu.

Menší škrábance nejen na laku motorky, ale i přilby, rozleští přípravek Scratch & Swirl. Ten v principu funguje jako brousící směs, která se v průběhu leštícího procesu mění z brusné pasty na leštící vosk. Celý proces leštění se tak provádí v jednom kroku, přípravek pracuje jako  konzistenční sloučenina od A - Z.

Větší vrstvy mastnoty, jako třeba mazivo odstřikující z řetězu na zadní ráfek, s přehledem odstraní Gearhead Motorcycle Cleaner & Degreaser. Tento odmašťovací a čistící sprej mastnotu rozpustí během chvilky, a pak ho jen stačí setřít i se špínou do utěrky. Přípravek vyčistí také tlusté vrstvy bláta, zatuhlé mastnoty a oleje z částí motorů, blatníků, vidlic či rámu. Jeho výhodou je, že  nenaleptává ošetřované povrchy a nezanechává žádné skvrny. Povrch stačí umýt šamponem a opláchnout proudem vody.

To byl jenom stručný a rychlý průřez nabídkou značky Chemical Guys. V jejím e-shopu můžete najít celou řadu dalších produktů, jako například čističe na textilní nebo kožené oblečení, speciální sprej na ošetření nelakovaných plastů a spoustu dalších přípravků. Jestli máte rádi svojí motorku dokonale vymydlenou, koukněte tam.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Související firma


TOPlist