europ_asistance_2024



Video: Za Karpaty 2007

Když jsme se vrátili z mého prvního motorkářského výletu za hranice všedních dnů, tedy letos na přelomu září a října z Ukrajiny, moje krásná a milující žena se uvolila, že jeden večer nestrávíme romanticky při svíčkách a sklence vína, jak je u nás obvyklé, ale sledováním „nádherných obrázků, které jsem tam natočil“.

Večer nastal, dříví v krbu příjemně praskalo, já založil první kazetu a na velkoplošné TV obrazovce v našem obýváku se objevily první minuty z celkem zhruba tříhodinového materiálu. Rozzářené oči mé lásky mi byly dostatečnou odměnou a zabral jsem se do sledování HonzyM, bojujícího v metrovém brodu s dravou bystřinou. Analyzoval jsem, kde jsem udělal chybu při průjezdu kamenitou pasáží ze záběrů kamery na helmě a koukal bych se ještě teď, kdyby mě nevyrušilo jemné poposedávání, nervózní vrtění a pokašlávání po mé pravici. Neochotně jsem se odtrhl od obrazovky a zjistil, že jsem jediným divákem videa a druhý pár očí s mírnými obavami a soucitem pozoruje mě. Dotázal jsem se co jí trápí a odpověď mě přivedla k vážnému zamyšlení: „Miláčku, proč jste tam vlastně jeli?“ Než jsem stačil zformulovat vzletnou pasáž o krásách vylidněných Karpat, pokračovala: „Víš, jestli to potřebuješ, můžeš si klidně vykopat jámu s blátem na zahradě a rochnit se v ní. Klidně si k tomu pozvi i kamarády.“


A bylo to. Připadal jsem si jak Trojan v Samotářích, kterému žena řekla, že může do práce i doma chodit jako instalatér. Zuřivě jsem přemýšlel co odpovědět ale nic mě nenapadlo. Zjistil jsem, že jsou prostě zkušenosti, které jsou nepřenosné. A dost možná i nepochopitelné. Protože zcela naplňují heslo, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. To říkám proto, že na spoustu míst, kam jsme se hodiny plácali na motorkách bahnem, jde dojet bez obtíží autem po silnici.


Tak jsem zkusil dát dohromady film, který je víc než cestopisem pokusem o přiblížení pocitů a atmosféry, kterou jsme tam prožili.


Má to 15 minut a je vyzkoušené, že to většinou přežijí i nemotorkáři. To píšu pro ty, kdo podobně jako já hledají odpověď na otázku, co je vlastně pěknýho na tom, přijít domů pokaždý z vyjížďky jako prase a ucpat kanál před garáží blátem.

Na video je možné se podívat v lepší kvalitě zde (nutnost DivX kodeku). DVD s kompletním materiálem je v přípravě, pro masochisty.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):


TOPlist