europ_asistance_2024



Kterak blázen, Emil a manželka jeli pod Triglav

Poznámka autora: Cestopis je dlouhý a je určen spíše k pobavení. Přehršel užitečných informací o cílové destinaci v něm nehledejte. Pokud jste skalními fanoušky motocyklů Honda, tak ho snad raději ani nečtěte :).

Kapitoly článku

Základem (nejen) tohoto motorkáře je janek s malým j. Takovej janek, ve svých jankovitých letech vymyslí vlastní hlavou, že je největší borec a největší borci jsou přece motorkáři. Jestliže takovej janek žije v 90. letech, a na přelomu milénia, a přitom sleduje WSBK, vymyslí vlastní hlavou, že pro největšího borce na světě je vhodný pouze superbike od Ducati (a na dojíždění do práce pak Ferrari F50, nebo Dodge Viper a manželku mu bude dělat Claudia Schiffer, nebo Pamela Anderson, ale to sem nepatří).  Když se takovýmu jankovi podaří sehnat (nebo spíš vyškemrat) peníze na ojetou Ducati…řekněme superbike 748 Biposto Desmoquattro, má velkou šanci, že zůstane jankem celej život. Za nějakých 10 let se s tím naučí jezdit svižně, ale dojde mu, že z něj Fogarty ani Bayliss už asi nebude. Ostatní janci už dávno přesedlali na cestovní endura, nebo hůř na Octávie v kombíku. Střet generací a náhoda způsobili, že se vedle Ducati v garáži objevila Babetta 210 monoposto ZVL Povážské strojárne, která janka statečně vozí na tradiční Babetta tour (některé ročníky až 360km ve dvou dnech). Jelikož 360 km na Babettě všechny (normální) moc bolí a jankovi, zocelenému italskou torturou, to přijde jako běžná odpolední projížďka na motorce, vymyslí vlastní hlavou, že bude na motorce cestovat. První pokusy bolely janka, pak už bolely Ducati a tím pádem i janka. Do garáže musí přibýt nová jednostopá posila, ale jak to sdělit manželce?

Polovina března 2017, venku začínají první jarní dny a Claudia Anderson, je na vrcholu daňového období. Byt máme zastavěný šanony a notebook jí hoří pod prsty. To není zrovna vhodná chvíle. Jednou večer, když to bezbranné stvoření odpadne od účtování, postěžuje si, že potřebuje nutně dovolenou. Což o to… už před pár týdny jsme si řekli, že hned po daních vyrazíme do Slovinska, za zurčícími potůčky a jezery s křišťálově čistou vodou a vzduchem, přes který člověk vidí dál než na konec ulice. Ale když je už rybička u háčku, tak proč na háček něco nezavěsit že?

„Autem to bude nuda. Pojeďme na motorce, to si víc užijeme“. Manželka se mně opatrně ptá, jakéže výhody má cestování na motorce, a když se jí dostane odpovědí jako: „když prší, zmokneš, každých 250km tankuješ, nemůžeš si za jízdy pokecat, nemůžeš si pustit rádio, všecko tě bolí“ zeptá se:  „To chceš jako jet na Ducati?“  „Kdepak drahá, koupíme nějakou starou hujdu za 30 tisíc, nabalíme věcma a touring bike jak vyšitej. Když se nám cestování na motorce nebude líbit, tak to zas za 30 tisíc prodáme a ještě nám zbude na last minute na podzimní Mallorcu“. V hlavě jsem přitom slyšel ďábelský smích a v bublině nad mou hlavou se zobrazovaly cestovní motorky, které budou po hujdě za 30 tisíc následovat.  

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (76x):


TOPlist