europ_asistance_2024



Gruzie a Arménie 2021 + video

Tento cestopis je pokračováním cesty z roku 2019, kde jsem z Prahy dojel do Gruzie do Tbilisi a motorku jsem tam zaparkoval s myšlenkou, že v roce 2020 budu pokračovat dál.

Kapitoly článku

Tento cestopis je pokračováním cesty z roku 2019, kde jsem z Prahy dojel do Gruzie do Tbilisi a motorku jsem tam zaparkoval s myšlenkou, že v roce 2020 budu pokračovat dál. Bohužel jak všichni víme, přišel Covid a cesta do Gruzie nebyla možná. Rok 2020 jsem vyplnil cestou po Rumunsku a stále kontroloval podmínky cesty na Kavkaz a komunikoval s rodinou, která měla můj Transalp u sebe doma v garáži. Konečně se hranice a lety otevřeli a já jsem mohl v létě 2021 koupit letenku Praha - Tbilisi a vyrazit na pokračování východního dobrodružství.

Když jsem konečně svázal potravinářskou folií tašky Lojzo patřící do kufrů na Transalpu, byl jsem nadšený a natěšený. Rumunsko bylo krásné, ale cestě z roku 2019 se nevyrovnalo ani omylem. Vrtulákem do Varšavy byl stylový začátek a i přes Covidové restrikce byl vstup na Gruzínské území celkem v pohodě. Hned po příletu jsem ještě na letišti koupil místní turistickou SIM od Beeline, která má spoustu dat za pár korun a přístup na internet velmi usnadní orientaci v Gruzii. Pokrytí je dobré a Beeline doporučuju každému, kdo do Gruzie pojede.
 

Druhý den, jsem byl již domluvený s Lukou, že si vyzvednu motorku. Kromě výměny baterie za novou se na motorce neudělalo vůbec nic. Tak jak jsem jí tam před 2 lety zaparkoval, tak tam byla. Včetně moto oblečení, helmy, bot, náhradních dílů a prostě všeho. Vytáhli jsme moto z garáže a na první otočení naskočila a běžela jako nová. Prostě Honda, opět jsem si vnitřně blahopřál, že jsem vybral na tento typ cestování nejlepší stroj. Luka motorku vzal vapem a vyrazil jsem na cestu. Pneu trošku ušlé, ale šlo to. V pneuservisu co jsem našel po cestě u hlavní silnice jsem dofouknul pneu a pracoval až na dvorek mého AirBnB apartmánu. Musím jenom upozornit, že tlakový vzduch na benzínkách v Tbilisi moc nevedou a u žádné jsem nebyl úspěšný, až pneuservis.

Na dvorku jsem udělal základní ohledání výbavy a motorky, namazal řetěz a začal řešit co s výměnou oleje. Původní plán, že olej vypustím na dvorku jsem si nakonec rozmyslel a našel super půjčovnu/servis motorek motorent.ge. Dokonce půjčují hlavně Transalpy 650 a ještě se v mém vyprávění objeví později a zachrání situaci. Po delším bloudění, jsem našel jejich dílnu, olej byl vyměněn a vše bylo připravené. Cesta mohla reálně začít.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz


TOPlist