gbox_leden



Rakousko a na skok Německo a Itálie 2012

Po loňské úspěšné výpravě na GrossGlockner se opět rozhoduji kam letos na dovolenou na motorce. Po přečtení pár cestopisů je rozhodnuto, jede se na Orlí hnízdo, Krimmelské vodopády a Cortina d'Ampezzo, ale konec dopadl trochu jinak.

Kapitoly článku

Na začátek

Měsíc před odjezdem probíhají plánovaně neplánované přípravy, cesta připravena, mapa koupena, ubytování zajištěno a pár lidí pozváno, už jenom počkat na termín, který byl stanoven od 22. 8. 2012 do 26. 8. 2012. Letos jede se mnou i moje přítelkyně.
Počet účastníků se však s blížícím odjezdem začal tradičně tenčit a den před odjezdem naše výprava získala pevné složení ve dvou motorkách:
Já+Lucka (BMW F650)
Martin (Suzuki DL 650 V-Strom)

1. Den 22. 8. Hradec Králové-Vyšší Brod-Bad Leonfelden-Linz-Salzburg-St. Leonhard Hallein, 470km

Jak už bývá zvykem, odjezd naplánován v 9:00 chceme vyjet, ale nejde to, pokud nechceme být na kost promoklí. Naši meteorologové předpověděli na dopoledne pěkné počasí, ale kupodivu venku řádí pořádná bouřka, předpověď vyšla a vše začíná tak jak má. Odjíždíme po bouřce za mírného deště někdy po 10 hodině. Cesta po ČR nutné zlo, co nejrychlejší přejezd do Rakouska. Za Linzem najíždíme na dálnici A1 směr Salzburg. U dálničního uzlu A1, A8 a A9 dáváme na odpočívadle Landzeit něco dobrého k snědku a pokračujeme směr Salzburg, kde na nás vykukují  Alpy  a vše umocňuje nádherné počasí, obloha je bez mráčku a je kolem 30°C. Dálniční tempo nás omrzelo tak sjíždíme na exitu č. 254 a jedeme k jezeru Mondsee a do stejnojmenného města, kde si dáváme pauzu a zkoušíme vodu v pěkném jezeru, které je obklopeno davy koupajících se zástupů lidí. Pravda voda v jezeře je jak kafíčko.
Po menším odpočinku sedáme opět na motorky a pádíme k našemu prvnímu noclehu, ubytování Gasthof Simmerlwirt  v menším městečku Sankt Leonhard. Navigace nás krásně protáhla centrem ucpaného Salzburgu, ale odměnou nám byly pěkné pohledy na starý Salzburg. Kolem 19:00 hod. jsme přijeli k našemu prvnímu ubytování. Vše je zajištěno dopředu, parkujeme motorky, vybalujeme věci a hurá dát očistu a běžíme na večeři, která byla super. Po večeři si jdeme za tmy projít městečko a na dobrou noc si dámeváme pořádný elixír na brou noc, který nám namíchal Martin.

2. Den 23. 8. St. Leonhard Hallein-Berchtesgarden-Ramsau-Hasenberg-Kitzbühel-Mittersill, 140km

Ráno se probouzíme do nádherného dne, než jenom vyjdu ven zabalit věci do kufrů na motorce. Dívám se směrem, kam máme jet a tam je samý černý mrak s hrozbou silného lijavce. No nic jdeme se v klidu nasnídat, buď nás to obejde, nebo pojedeme v dešti. Po zaplacení ubytování (106,-€), sedáme na motorky a vyrážíme na  Marktschellenberg, Unterau a parkoviště pod Orlím hnízdem. Jen co jsme přejeli rakousko-německé hranice, z nebes se začaly snášet drobné kapky. Čím jsme byli blíže tak kapek přibývalo, až nakonec v Unterau parkujeme pod roztaženou markýzou místních potravin, kde kupujeme pohledy a tekutiny na cestu. Po menší nedobrovolné přestávce můžeme opět sednout na motorky a po mokrých cestách bez deště přijíždíme na parkoviště, kde parkujeme naše stroje, jako jediní a míříme k pokladnám, kde jsou pro motorkáře úložné boxy, které u nás v ČR jsou raritou. 

Kupujeme si lístky, za chvilku sedáme do autobusu a vyjíždíme na Orlí hnízdo, cesta autobusem stojí za to - nelze popsat musí se zažít. Výtah nás vyvezl nahoru, mraky odfouknul vítr a my jenom vidíme nádherně modrou oblohu a fascinující pohledy do krajiny.  

Děláme fotky, lezeme po skalách, vše završíme kávičkou na terase a pádíme opět na autobus směr parkoviště. Po vydatném lezení po skalách nám pěkně vyhládlo a tak si říkáme kam na oběd. Nastavuji navigaci ke Königssee, kde si v jedné restauraci u jezera dáváme obídek a samozřejmě se stavíme i na zmrzlině. Počasí nám přeje, je opět kolem 30°C.


Od jezera si to míříme směrem Ramsau a Schneizlreuth nádhernou cestou údolím – vlevo hory – vpravo hory – super asfalt - paráda , kde potkáváme spoustu motorkářů. Za vesnicí Schneizlreuth překračujeme německo-rakouskou hranici, kde si opět cestu pořádně užíváme nádhernou krajinou a míříme přes Kitzbühl do Mittersillu.

Zde nás navigace při sjezdu do Mittersillu zavedla na enduro vložku přes jeden statek, cestou-necestou, vše dopadlo dobře a bez problému nacházíme v Mittersillu ubytování v rodinném penzionu u Wieser. Po očistě vyrážíme do města na pořádnou večeři u paní Helgy:-), odkud odcházíme v doprovodu kapek zpátky na pokoje, kde se před spaním kocháme blesky, jak létají nad Alpami.
P.S. ubytování bylo velice zábavné, viď Martine, mít záchod ve skříni :-).

3. Den 24. 8 Mittersill-Krimmelské vodopády-Mittersill-Lienz-Obertilliach, 160km

Probouzíme se do deštivého rána, ale paní domácí nás ujišťuje, že od 9:00 hodin bude bez deště, a bude slunce. Dáme snídani, platíme za ubytování (78,-€) a loučíme se. Je 9:00 hodin pár kapek ještě padá, slunce nikde a chladno je, no co se dá dělat, sedáme na motorky a jedeme na Krimmelské vodopády. Parkujeme opět na vyhrazeném parkovišti pro motorkáře s úložnými boxy, prostě paráda, lehce se přestrojíme a pochodujeme směr pokladna. Zaplatíme symbolické vstupné za „pár éček“ a jdeme se podívat na z výšin padající masy vody. Vystoupáme do 1800 m. n. m., kde najdeme útulnou osvěžovnu a dáme si pořádně do čumáků a hurá zpět k motorkám.

Sedáme na motorky a vyrážíme zpět do Mittersillu a zde odbočujeme doprava a míříme k Felbertauerntunnel, cestu si náramně užíváme, táhlé zatáčky, stále do kopce, spousty otevřených krátkých tunelů a najednou projedeme Felbertauern tunel a jsme chudší o 10,-€, no nic, menší pauza, focení a jedeme směr Lienz a Obertilliach naše další 2 denní nocování.
Cesta z Tassenbachu do Obertilliachu byla super, samé zatáčky, vracečky, 1-2-3-2-1, stoupání prostě paráda a pak jsme přijeli do překrásné malebné vesničky Obertilliach. Hned jsme se ubytovali, rychle na večeři a ještě stihnout za světla si projít tuto malebnou vysokohorskou vesničku.

4. Den 25. 8 Obertilliach-Lago di Braies-Brunico-Brixen-Obertilliach, 222km

Probouzíme se do nádherného dne slunce svití, tak rychle jdeme na snídani a vyrážíme směr Itálie, ale místo Cortiny, jedeme na jezero Lago di Braies. Po cestě k jezeru se kocháme super krajinou, prostě Dolomity to je super, člověk neví, jestli se dříve koukat doleva nebo doprava, ale nakonec musí koukat před sebe co se děje, protože najednou před námi nechutně dlouhá kolona stojících aut cca 8km před San Candido. Chvíli stojíme poslušně v koloně, ale pak nám to nedá a šup do protisměru a už to valíme před celou kolonu, kde byla nehoda aut. Menší čekání až pán policajt ukázal, že můžeme jet. Odbočujeme z hlavní silnice směr vesnička Braies a dále pokračujeme k nejhezčímu a nejhlubšímu jezeru v Jižním Tyrolsku.
Místo procházky kolem jezera volíme půjčovnu loďek, kde se krásně plavíme po celém smaragdově zeleném jezeře a vychutnáváme si fascinující pohledy na majestnáté Dolomity. Nedá mi to a zkouším vodu, ale rychle to vzdávám, protože takový otužilec nejsem a to je kolem 32°C, ale voda má tak max. 15°C.

A opět sedíme na motorkách a jedeme směr Brixen a splnit dnešní cíl najít dům, kde pobýval Karel Havlíček Borovský. Cesta do Brixenu vede nádhernou krajinou, ale díky hustému provozu, který zde panoval, měl jsem stejně oči nalepené směrem vpřed. Po menším popojíždění v Brixenu nacházíme místo k parkování a hned se převlékáme-jinak se uvaříme, teplota je 35°C.
Ve městě probíhají pivní slavnosti, do kterých se necháme vtáhnout, tudíž po menším hledání informací, které jsme nenašli, vzdáme i hledání domu Karla Havlíčka Borovského a místo toho jsme našli výbornou restauraci, kde necháváme chuťovým buňkám dopřát pořádný koncert. Cestou k motorkám se zastavujeme u zajímavých obchůdku s mýdly, olivovými oleji apod. a kupujeme pár drobných suvenýrů a procházíme si Brixen drobnými, okouzlujícími uličkami.

Sedáme na motorky a jedeme po samé cestě do Obertilliachu, po cestě se zastavujeme v obchodě, kde kupujeme pivečka, abychom zapili úspěšnou výpravu, zítra nás čeká návrat domů a cca 800km v sedle.
P. S. ještě jsme stavili v Itálii u jednoho hradu, kde byla  vinice a ochutnali místní hrozny-mají je dobré, letošní ročník bude vynikající :-).

5. Den 26. 8 Obertilliach-Hermagor-Spittal an der Drau-Salzburg-Linz-Vyšší Brod-Tábor-Praha-Hradec Králové, 768km

A je to tady, poslední den a návrat domů. Probudili jsme se do zataženého dne a předpověď nic dobrého nevěstí celé Rakousko déšť a déšť, tak se na to radši jdeme pořádně nasnídat a uvidíme. Snídaně za námi, venku to stojí za zlámanou grešli, tak se loučíme s paní domácí, která nám poskytla azyl na 2 noci, my ji za to na oplátku dáváme 172,-€, tak ještě jednou Auf Wiedersehen und nice trip to home, startujeme motorky, do navigace zadávám Hradec Králové, je 9:00 hodin a vyrážíme směr domov. Cca po ujetých 30 km od Obertilliachu jedeme v pernamentním dešti, který se změnil v totální liják na dálnici před Spittal an der Rau, kde musíme zastavit na OMW, dát teplé nápoje do sebe, uschnout a do akce jdou nepromoky. Takto zastavujeme ještě 2x, protože se v tom nedá jet. Cca kolem 17:30 jsme konečně v Kaplicích, kde není po dešti ani známky. Dáváme kafe a jedeme směr Tábor, Praha, Hradec Králové a 21:00 hodin parkuji motorku v garáži a máme najeto 768km, byl to mazec.

Co dodat nakonec, byla to super motodovolená, stroje šlapaly bez jediné chybičky, průměrná spotřeba za mě kolem 5l/100km, cena benzinu v Rakousku kolem 1,45€/l, v Itálii 1,95€/l, celkem najeto 1760km. A už přemýšlím kam příští rok :-)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):


TOPlist