europ_asistance_2024



Dolomity Tour 2007

Náš příjemný výlet začal jako pokaždé! Sraz v 9.00 hodin. Libor, jako vždy 15 minut se zpožděním. Odjezd od OMV Modřice v 9.30hod., Honza a Libor na BMW 1200 GS, Petr na Hondě VTX 1300, Mojmír na Yamaze XVS 1100A Drag star.


Sobota 2.6.2007


Náš záměr byl - po dálnici, až do Grazu. Cca 80 km před Grazem začalo pršet, což nabádalo vykouřit na parkovišti pod stromem doutníček, ale pršelo dál, tak jsme vyrazili, Mojmír+Petr v pláštěnkách, Libor+Honza bez. Cca hodinu jsme jeli v dešti, za Grazem na poslední benzince před hranicí jsme se vysvlékli, ale než se Libor s Honzem vyčurali, tak zase začalo poprchávat..... a tak nezbývalo, než ujet dešti a hurá k Mariboru, dál kolem řeky Drava-hezké pozvolné zatáčky, dobrý asfalt a hurá do Radlje.Tady nocleh: Hotel Radlje, cena 22,00 Eur/pokoj vč. bohaté snídaně!(to jak uvidíte se nám už nikdy nepodaří!), (kafe, čaj, šunka, sýr, jogurt, 2x volský oka, nutela, paštika, atd.), večer bohatá večeře, svatebčani nám zaplatili dort apod. Libor usíná už v sedm v baru, ale za zvuku cinkajících pivních sklenic při přípitku OKAMŽITĚ "vstavá" a připijí taktéž..
Ujeto celkem 420 km, většina přiblížení po dálnici.


Neděle 3.6.2007


Ráno proběhlo nezbytné a detailní vypucovaní motorek (teda jen Petr a Mojmír - mají nejvíc chromu a přece nepojedeme jak čuňata) a v 9 s úsměvem vyrážíme přes Radlje do Rakouska přes Radl Pass - pěkné točky - St.Oswald - krásné točky - Lawamund-Bleiburg-Eisenkappel - na Seeberg Pass - úžasný motorkářský ráj, opět zpět do Slovinska na Tupalice-Trstenik-Križe-Tržič - stoupání a točky, Begunje a v Žirovnici konečně bašta - ocenil především Mojmír. K obědu zase plato plné masa, salát a... světe, div se, tatarák! Potom celkem nezáživně do Jesenice - zde tankujeme a dál až na Podkoren a zpět do Rakouska na Wurzenpass - tady super zatáčky - směr Hermagor - Kotschach – tady stoupáky, super cesta a točky, prostě opět naše srdíčka zaplesala nad krásným asfaltem, přírodou a množstvím zatáček a stoupání - Liesing-Obertilliach.
Dnes ujeto celkem 370 km.

Na nocleh jsme našli krásný penzionek s výhledem - HOTEL GASTHOF Andreas, Obertilliach, tel: 0043 4847 5196, 0043 664 1324047, mail: hotel-andreas@lesachtalonline.at, www.tiscover.at/hotel-andreas. Apartment pro 4 osoby vč. kuchyňky a balkonu za 25,-Eur/osobu. No a hurá na pivo a....... Williamsku+hruštičky, že jich měl každý osm? Hm - ti ASPHALT COWBOJOVÉ jsou ale chlapíci! Nezbytné foto s tyrolákama a šup na kutě a se sny o dalších zatáčkách a s hlasitým chrápáním usíná Petr a Libor. Později se špuntama v uších i Honza a Mojmír.


Pondělí 4.6.2007


Ráno jsme vyjeli udělat umělecká fota (louky se seníkama), pak kozí stezkou zpět do Obertilliachu. Opět jako každý den vyrážíme cca v devět dál, a to super zatačkama (KURVENREICH) dolů do udolí – Sillian – tankujeme - a hurá do Itálie do S.Candido, dále po silnici 52 odbočka na jih – Passo Monte Croce 1472m – krásná cesta - tady odbočka vpravo na silnici 532 do Padoly - pak přes Passo Zovo 1482m – super hyper převýšení a točky - do Auronza na pivečko, kafičko, nákup svačiny a hurá na Misurina na obídek u jezera, pod širým nebem - zde nutno dodat, že jsme tu zasoutěžili v chorálovém zpěvu, my píseň Co jste hasiči, co jste dělali a německá skupina svoji lidovou. Potlesk nám byl odměnou, že nám to šlo asi lépe. Nebo že by to zařídil ten vypitý litránek vína? Šak sme moraváci! Dál - Cortina di Ampezzo-Passo di Falzarego 2105m - na původní trase průtrž, tak odbočujeme na Passo Valparola 2192m -začíná taky pršet -na Stern - dost mokro a kosa a odtud do Corvary, dál na silnici 243 na Passo Gardena 2121m, (super, filmovačka, a tady nám Honza poprvé ukázal, že se dají vracečky projíždět i bez náklonu) dál přes Plan-Passo Sella 2240m-Canazei - pak odbočka na silnici 241 na Vigo di Fassa-Passo Nigra 1690m-Tiers (tady jedete se zatajeným dechem úžasnou soutěskou kolem řeky po krásném asfaltu) až do Bolzana. V Bolzanu se vrátíte z kochání zatáček, stoupání a klesání až na dno Itálie, troubení, zmatečné předjíždění, mračna skůtrů, všichni vysmátí a hluční a... zase troubení. A tak s otevřenou pusou na silnici č.42 mezi vinice (už asi tušíte co jsme měli k večeři za pití) na Appiano Eppan. Dnes konec.
Ujeto celkem 230 km.
Nocleh jsme našli v penziónu mezi vinicemi, pořád do kopce kousek od hradu. Penzión Gasthaus Giuliani Koessler, Matschatscher str.20, Eppan, cena 28Eur/os vč. snídaně a odvozu do restaurace. 25+3 Eur / osobu a noc po smlouvaní staženo z 35 Eur.To bylo vystřízlivění, v jiném pensionu nám byla sdělena cena 38 Eur s tím, že když chceme levněji, tak musíme zajet "výš" pod kopec, ”výš” mezi vinice. Ale odměnou nám byl neuvěřitelně krásný výhled ráno do údolí a příjemná domácí.
Na večeři nás dovezla domácí do města, do místní restaurace. Příjemné místo. Objednávka střízlivá, najednou v polovině objednávky postarší servírka odběhla a my zůstali na ocet. A tu kde se vzala tu se vzala jiná servírka se slovy “vedoucí mne posílá, že si s vámi budu líp rozumět. Martina z Náchoda. A tak jsme se projevili jako srdnatí Češi, bezhlavě jsme to hrnuli, pizza, carpacio, prosuto, capresse, těstoviny se shrimpikama, 3x místní výborný (v té době) Merlot, proběhl příjemný mariášek. Super večer, který nám zhořkl, když zavírali a pro nás čtyři vystavili účet - 140Euro!!! Odvoz taxíkem domluven zadarmo, při vysedání u penziónu už za 15 Euro, což máme vědět, jsme přece v Itálii !!!!!


Úterý 5.7.2007


Malou náplastí nám bylo ráno sluníčko a příjemná snídaně (včetně domácího džemu) na zápraží s několika důchodci a krásným výhledem na Bolzano.
Tak jsme zase napucovali motorky a těšili se na to, co nás dnes čeká. Eppan - směr na Passo Mendola 1363m.n.m - super nej, nej, nej točky, vlnky, málo vraceček - Romeno-Cles-Passo Tonale 1883m.n.m. - super pozvolné stoupaní se zatáčkama - vlnkama, málo vraceček. Na Passo Tonale jsme si v pohledu na krásné scenérie a lopotící se lyžaře vychutnali jedno pivo a udělali si tak velmi příjemné poledne. Vyrazili jsme směr Ponte di Legno a Edolo - tady Honza konečně po pivu a dvou slivovičkach zahodil ostych a našel recept jak zvládnout náklon - bohužel jen ve dvou vracečkách a mezi tím vším se průjezdem kochal místními HVOZDY - super cesta dolů -Passo dell Aprica 1176m - pak zastávka v Aprice (tady obídek: polévka “Polenta” s červem a liškou za 12,-Euro/ks!!!!, zase ta Itálie, a opět během jídla začína pršet, tak nezbývá než vyčkat u kávičky machiato - 0,9 Euro), oschnutí asfaltu trvalo skutečně jen vypití kávičky a mohli jsme vyjet obdivovat další Honzovy Hvozdy, krásná cesta po vrstevnici, až doTirana. No, a tady jsme poprvé okusili hranice Shengenu. Mojmír zapomněl pas a tak jsme dva dny připíjeli na Shengen, což se vyplatilo - kontrola švýcarem začala a skončila prohlídnutím SPZ-ky Mojmírovy motorky a my mohli vyrazit a nasát vzduchu ze švýcarských pastvin. Směr Bernina Pass 2330m (super, hyper, maso!!!, fascinující, ráj, no co dodat, díky Shengene!!!) - následoval velmi příjemný sjezd dolů, tady vznikl nejdelší skok naší cesty, kocháním se po okolí (což dělá Mojmír velmi často - však jsme nejeli hltat kilometry) skočil na železničním přejezdu 2m s cruiserem. Bez mrknutí oka přistál bravurně na asfaltu, otočil opět bez mrknutí oka plynem a upaloval dál směr St. Moriz vstříc dalším dobrodružstvím. St.Moritz samo o sobě zklamáním, kabinky a zubačky na kopce a všude důchodci nebo snobi. Tady na náměstí následuje kafičko, prochajda po štatlu, no, nic moc. Pak údolím řeky Inn po silnici č.27 (hezké, milé, pohoda kochačka), až do Zernezu-Il Fuorn, tady jsme během vteřiny přehodnotili plány při pohledu na dešťovou clonu, a jako jeden muž mazali rychle zpět do tunelu - tunel 3,5km (kosa, 7 Eur/osoba+7 stupnů celsia) - výhra, za kopcem jen pár kapek a tak za mírného deště a pod střechou v tunelu podél Lago de Bello do Livigna, kde toužíme uložit své kosti. Den se vydařil. Paráda po všech stránkách.
Dnes ujeto 280 km.
Večeře proběhla nákupem v Merkatu za 50Eur - Lambrusco, Tramin, Prosuto, Salami Toscana, Livigno cheese, černé olivy, zelenina apod.
Nocleh: Hotel Garni Zodiac, tel: 0342 996 295, www:livigno.com/living, pokoj pro 3+přistýlka za 25 Eur/os bez snídaně (sami na hotelu, ráno bar zavřen, dveře otevřeny, nikde nikdo).
Ale prvně rychle na pivko. A to hned v Zodiacu. To byla chyba, ani po třetím přelití se z toho nedalo udělat pivo, takže platíme nedopité a mizíme na pokoj na nakoupené dobroty a na nezbytný mariášek v posteli. Zde nutno dodat, že si náš nejtěžší a nejmasitější člen Petr dobrovolně vzal dětskou přistýlku, což my ostatní následným bručením náležitě ocenili.


Středa 6.6.2007:


Ráno mraky, které se ale velmi příjemně zvedají. Mojmír s Petrem si vyrazili udělat nějaké situační foto, každý však na jinou stranu a po návratu - no, zase čistí motorky. Nablýskaná motorka na cestu, to je záležitost srdce.
Ke snídani dojídáme zbytky od večeře na pokoji, nedá nám to a domlouváme se na spanilou jízdu městem přes pěší zónu. Vyjíždíme opět v devět a krokem projíždíme městečkem. Na náměstí stavíme na kafíčko – machiatto - jsme sice čtyři, ale káv jsme si dali osm, je fakt mňam - každý dvě.Tak moc se nám tu líbilo, fantastické panorama, že se nám ani nechtělo dál. Krásné městečko, které jako jedno z mála ráno ožilo a lidi korzovali tam a zpět. Tady se úžasně kloubí staré sruby s novými stavbami, takže městečko působí přívětivě.
Dnešní trasa: Livigno, po silnici 301 - Passo de Eira 2208m.n.m. - Passo de Foscagno 2291m.n.m., moc hezký - dolů k Bormiu a doleva po s.38 na Passo de Stelvio 2760 m.n.m., cestou Honza položil ve vracečce motorku, škody žádný, super výstup silnice i točky. Na vrcholu mraky motorek, výborný sandvich se zelím a klobásou a super vyvolávačem. Perlička - nahoře na ledovci se lyžuje jen v létě, protože v zimě je silnice zavřená! - následuje sjezd dolů, tady Petr zachytává rámem o obrubník, pokládá motorku, svižně za jízdy seskakuje a odbíhá od motorky. Škoda opět veškerá žádná - sjíždíme dlouhým a příjemným sjezdem do Plato Prad, tady si dáváme kafičko, opět od slovenské obsluhy, dál směr na silnici č.46 Malles V, odbočka na silnici 41 na Passo del Fuorn 2149 m.n.m. - SUPER, SUPER cesta s hodně VLNKAMA a minimem vraceček - Zermez-Nauders-Serfaus - výjezd nahoru, zdá se tu pěkné zašité lyžařské středisko, sjezd dolů, spousta vraceček - Landeck–Soelden - opět pár kapek deště na závěr.
Dnes ujeto celkem: 310 km
Ubytovaní v Soeldenu - blbě se shánělo, večeře naproti v motorkářské hospodě - v Pensionu Tyrolis, 28Eur/os vč. snídaně.







Čtvrtek 7.6.2007


Dnešní den se naše cesta již pomalu ubírala k domovu. Začali jsme výjezdem na Soelden - výjezd na ledovec 2800 m.n.m. Tady nám vznikla třetí padavka - Libor - v jedné vracečce si při stoupání "hačnul" na asfalt, škody minimální(odřenej knoflík u bundy) - a takhle se tuží jméno naší skupiny “asphalt cowboys”. Tady jsme se ve sněhu vyřádili jako malí kluci, prostě koulovaná v červnu. Libor to tu zkoušel s geesem i na sněhu. Trápil se, tak jsme ho v tom nechali, až se vyškrábe. Následoval další vrchol - Passo de Rombo 2.483 m.n.m., MOC, MOC HEZKÝ, spousta vlnovek, dlouhý sjezd na italské straně, a cena 5Euro/os - až do S.Leonarda, tady nezbytné kafičko. Honzík se tady trochu uklidnil, kluci mu totiž slíbili, že už pojedeme jenom rovně... cha - Passo di Monte Giovo 2094m.n.m. - 11Euro/os, SUPER-HYPER-MASO-ŠPICA - kvantum vlnovek, převraceček, no proste mňam mňam, až na Honzíka, který se chudák trápí a trápí a myslí si, že mu to všichni děláme schválně - Vipiteno-Bruneck-St.Lorenzen, tady posilnění – polívka - fritaten. Honzíkovi dochází nervy a tak se s ním na chvíli loučíme, že se za Lienzem potkáme. Libor, Petr i Mojmír vyrazili po silnici č.244 na kolečko kolem Kronplatz -Pleiken-S.Vigilio-Paso de Fucia 1759 m.n.m. - nahoru na sjezdovky, hezká silnice, úzký bez svodidel, ale moc hezký – Olang - tady proběhly nezbytná zastávka na nákup dárečků pro naše drahé polovičky, za trpělivost, kterou s námi mají. Nezvolili jsme tuctové voňavky z Livigna, ale Williams+Baby Birne na příjemné večery a vyprávění o Dolomitech. Následoval Valdaóra-Rasun-na Passo del Stalle 2052m.n.m. - výjezd nahoru až na vrchol z italské strany je jednosměrkou na semafor, hodně úzký chodník, SUPER VLNKY, lesem, nahoře kvetlo velké množství pravých Alpských rododendrónů, a díky semaforu hafo motorkářů čekajících na zelenou na sjezd dolů do Itálie. - sjezd do Rakouska příjemný, hezký a za uhánějícím Petrem –Huben - a po silnici č.108 na Lienz-Stall. Tady proběhlo setkaní s Honzíkem, který jel v Itálii po č.49, v Rakousku po č.100 a u Lienzu po č.106. Tady proběhla polívka gulášovka, zahřatí, neboť byla pěkná kosa -Ober Vellach –Lendorf.
Dnes ujeto celkem:350km
Ubytovaní: pensionek s WC a sprchou na poschodí, 20Eur/os vč. snídaně.


Pátek 8.6.2007:


V pátek už nás čekala trasa domů. Najet na dálnici u Spittalu a mazat směr Spittal - na č.98 na Millstatt-Pattergassen, doleva na č.95 na Turach na č.97 na Murau - směr Kapfenberg - po č.20 na Mariatzell-St.Polten-Znojmo a .......................BRNO!!!!!!.
Dnes najeto: 550km CELKEM ujeto na DOLOMITY TOUR - 2510 km
Závěrem chci poděkovat svým přátelům Honzovi Zagrapanovi, Liboru Trpělkovi a Petrovi Jíchovi - ASPHALT COWBOYS - za úžasné a zcela nevšední týdenní zážitky a taky za to, že měli se mnou celý týden svatou trpělivost při hraní mariáše. Vzhůru dalším dobrodružstvím ASPHALT COWBOYS!!! Těm, co to dočetli do konce, snad naše zážitky umožní nahlédnout alespoň částečně do plánování vašich příštích cest.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist