europ_asistance_2024



Zpátky do minulosti - Pobaltí

Kapitoly článku

7. den, 20. 8. 2023 Salacgrīva(Lot) - Rékyvos Litva

S vlhkým spacákem Lovce smotaným v kufru míříme zpět do Litvy. Počasí dobré, jen silně fouká. Cestou se zastavujeme v muzeu Barona Prášila u obce Dunte, Lotyšsko mapa. Mimo samotného muzea je zde rozlehlý park se stezkou po stopách kýženého Barona. Tam už jsme ale nešli. Vstup 5€ za osobu. Koupili jsme si zde na památku silný bylinný likér Balsam, který nám určitě udělá dobře v bříškách J. Likér bezpečně balíme do kufrů a vyrážíme směr Hora křížů mapa. Hora křížů, někdy také Křížový vrch, je umělý pahorek, který se nachází 11 km na severoseverovýchod od centra krajského města Šiauliai na severu Litvy. První kříže byly na místě vztyčeny v první polovině 19. století na památku obětí polského listopadového povstání z roku 1831, které tam byly pohřbeny. Lidé sem nosí kříže neustále. Poté nacházíme ubytování u jezera Rékyvos, kde jsme se ubytovali na volné louce u pláže za 10€ na osobu. Tentokrát jsem i já stavěla stan, protože se mílovými kroky přiblížil bouřkový mrak, zatímco se Lovec odmáčel ve vodním díle ve svých svítivě zelených plavkách. Asi minutu po dostavění stanu se přihnala taková bouřka, kterou nikdo nechce ve stanu zažít. Nicméně přežili jsme to. Já měla sucho, Lovec „vlhko Vlastičko“ :-). 

Najeto 296 km

8. den, 21. 8. 2023 Rékyvos - Marijampolė (Litva)

Po nočním dešti a ranní vydatné snídani (nudlová polévka a luncheon meat) se vydáváme, pro jistotu v nepromocích, na obhlídku vesnice Plokščiai, do které vede cesta pouze potokem mapa. Je zde jakýsi skanzen, kde se dozvíte historii vesnice. Od domorodců jsme si zde koupili ručně dělaný čaj. Počasí se umoudřilo. Pokračujeme ke tvrzi Devátá pevnost ve městě Kaunas, Litva. Během okupace města Kaunasu a zbytku Litvy Sovětským svazem byla pevnost používána jako vězení a jako stanice pro vězně, kteří byli přepraveni do pracovních táborů. Jako ve scéně z hororu se tu pohybuje velké hejno havranů, a to v jakémkoliv ročním období. Usoudili jsme, že to budou patrně zbloudilé duše dozorců. Na hromadném pohřebišti je umístěn velký betonový památník. Po prohlídce míříme do ubytování, které jsme si našli u přehrady Marijampolés na řece Sešupé u obce Marijampolė, Litva. Byl tu velký dřevěný přístřešek, takže stany zůstaly nepoužity :-). Cena 12€ za osobu. Zde byla možnost si zakoupit plechovkové pivo a ochutnat místní pálenku zakoupenou mnou, protože Lovec přece nepotřebuje chodit na nákup. Oboje bylo pitelné, akorát se ráno hůře vstávalo :-). Nicméně alkohol tester ukazoval „0“, tak se mohlo bez odkladu pokračovat v cestě.

Najeto 264 km    

9. den, 22. 8. 2023 Marijampolė - Mokobody, (Litva)

Dnes už míříme zpět do Polska. Cesta je celkem nezáživná, nemáme jiný cíl, než se co nejrychleji dostat přes tuto část Polska a vyhnout se Varšavě. Cestou míjíme několik národních parků se spoustou zvířeny a ve městě Grajewo ochutnáváme místní jídlo „Kartacze“, jsou to plněné bramborové knedlíky. Moc dobré. Dnes se nám nedařilo najít žádné ubytování, v těchto končinách s málo obyvateli a chráněnými oblastmi nebylo divu. Ale nakonec až k večeru, se Nám poštěstilo najít nádhernou Agrofarmu u obce Mokobody mapa. Ráj na zemi. Mají tu kozy a vyrábí sýry. Půjčují kánoe, na kterých se po krásně čisté řece se dostanete do blízkého i dalekého okolí. Zde bychom si dokázali představit strávit i několik dní. Spaní ve stanech, cena 25,- PLN za osobu. V noci pršelo. Já měla sucho, Lovec „vlhko Vlastičko“ :-). Při odjezdu jsem si šla načepovat vodu na cestu a místní starší žena se bezelstně zeptala: „pani chce vodu na piczu?“ (čti „ču“) :-) Legrační jazyk :-). Lovec se tomu bude smát ještě dlouho.

Najeto 354 km

10. den, 23. 8. 2023 Mokobody (Lit) - Mierzęcice, Polsko

I když se nám ráno nechtělo pryč z toho krásného místa, vyrazili jsme na další nudný přejezd Polskem. Náš hlavní úkol byl opět se vyhnout Varšavě a přiblížit se co nejblíže k Maledivám . Což se nám podařilo, ale přímo u nich jsme ubytování nenašli, tak se ubytováváme asi v nejhorším kempu u obce Mierzęcice, Polsko, za celou cestu o kus dál mapa. Žádná sprcha, toalety mobilní, úplně přecpané a ten puch… Lovec poznamenal, že kdyby si do jedné sedl na velkou stranu, položil by si do těch sra*ek svou vzácnou „výbavu“. Ale krajina pěkná, foto je ze svítání. Jiné fotky z tohoto dne nejsou. Platili jsme 20,- PLN za osobu, stan, motocykl.

Najeto 378 km

11. den, 24. 8. 2023 Mierzęcice (Pl) - Hradec Kr. (ČR)

Nastal poslední den naší expedice a my se mimo jedné zastávky v Arboretu Park Gródek,mapa což je zrekultivovaný zatopený lom, nemáme v plánu nikde zastavit a přesouváme se zpět do Hradce Králové. Maledivy, jak se místu přezdívá, je asi oprávněné pojmenování. Prostředí vypadá přirozeně krásně. Voda je modrá, průzračná. Z médií jsme se dozvěděli, že vstup do prostor lomu je zdarma a tak nás překvapila závora a cedule, že vstup je za 50,- PLN za vjezd. Platit jsme nehodlali a tak jsme si našli jinou cestu, která se dala na motocyklu zvládnout. Dostali jsme se nahoru nad lom a výhled byl krásný. Na tomto místě by se dalo i přespat, škoda, že jsme o tom nevěděli včera.

Jinak z tohoto dne nejsou žádné záživné fotky, až na jednu a tou je zaznamenán přejezd částí rozkopané dálnice asi zde, ještě cestou z kempu do Malediv. Klasika, ucpaná dálnice, která se zužuje kvůli opravám… Napadlo nás se otočit a pokusit se místo objet. Objížďka značená nebyla, protože patrně nikdo nepočítal, že by někdo úsek objížděl. Toho jsme nedbali a jeli. Po pár kilometrech jsme dorazili na místo, které už nikam nevedlo. Staveniště. Vracet jsme se nechtěli, tak jsme se rozhodli staveniště překonat (Lovec chtěl, já nechtěla :-)). Když bagr konečně naložil, co měl, vydali jsme se kupředu. Byl to tankodrom, ale na konci nás čekalo pokračování přerušené cesty. Takže dobrý, ovšem až na to, že nás cesta vyplivla zase zpět na dálnici, ze které jsme utekli :-). Ta se už ale mezitím uvolnila a kolona se rozpustila. Zbytek cesty plynul, jak měl. Domů jsme s častými přestávkami dojeli v pořádku a večer na celý výlet vzpomínali u piva :-) Například na to, že se v Litvě a Lotyšsku nesmí na většině míst splachovat toaletní papír. Nemají na to uzpůsobené trubky. 

Najeto 387 km

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):
Motokatalog.cz


TOPlist