gbox_leden



JAWA kolem světa: knížka o splněném snu

Jestli jste spolu s námi před časem sledovali cestu prvního Čecha, který naráz objel zeměkouli na motorce, určitě budete souhlasit, že jeho pravidelné reporty byly hodně čtivé. V diskusích pod články nejednou padl návrh, že by si Pavlovy vtipné zápisky zasloužily zvěčnit v knize, což se přes počáteční peripetie povedlo uskutečnit. V redakci už jednu knížku máme a rovnou vám můžeme říct, že je to ještě moc dobré počtení!

Pro ty, kdo náš seriál reportáží z cesty Jawa kolem světa před dvěma lety nesledovali, jen stručně připomeňme o co šlo. Motocyklový novinář a náš spolupracovník Pavel Suchý jednoho dne přišel s tím, že objede planetu na Jawě 350 z roku 1978. Sám, bez pomoci GPS, jenom s papírovou mapou. Na začátku to znělo jako dost šílený nápad, ale díky jeho odvaze, předchozím cestovatelským zkušenostem a notné dávce štěstí se celý projekt povedlo dotáhnout do zdárného konce. Po osmi měsících se Pavel s Jawou vrátili do republiky z opačné světové strany, než na kterou ji v červnu 2013 opouštěli. Na tachometru motorky mezitím přibylo skoro padesát tisíc kilometrů, a v deníku tak silné zážitky, že přejezdy pouští Gobi či Atacama podle buzoly jsou jenom jejich malým zlomkem. Právě Mongolsko a prakticky celá Jižní Amerika ze stránek knihy vykukují jako nejvíc dobrodružná část celé výpravy. Tím nechci říct, že bych se musel ostatními kapitolami nějak zdlouhavě prokousávat; jestli se některá knížka vůbec dá přečíst příslovečným jedním dechem, pak je to Jawa kolem světa.

Pravidelné reporty se v průběhu cesty objevovaly každých 14 dní na našem webu, ale knížka (jejíž první vydání zmizelo z pultů za necelé dva měsíce) vykresluje zážitky z cest mnohem širší a jemnější optikou. Pozorný a vtipný styl psaní v textech zůstává, ale popisné pasáže (místy v rozšířené, a většinou ve vylepšené podobě) jsou obohaceny o zajímavé úvahy, které nenuceným způsobem vkládají do kontextu cesty historické a společenské souvislosti. Díky grafickému odlišení těchto "dumek" pak záleží jen na čtenáři, zda si knihu vychutná popořadě tak jak je napsaná, nebo nejdřív zhltne její cestopisnou část, a k filosofickým tématům se vrátí později. Podobně jsou odděleny části, věnující se technice - ať už samotné Jawě, nebo jiným strojům kolem cesty. Na své si přijdou i ti, kdo jsou zvědaví jak se motorka na svou misi připravovala, a jestli bylo během cesty třeba něco opravovat. Že postarší Jawa svojí dlouhou pouť zvládla, to už asi není žádným tajemstvím, ale přehled servisních úkonů provedených během cesty vás možná překvapí. Součástí závěrečného sumáře je také přibližná kalkulace cestovních nákladů, takže knížku lze považovat i za jakýsi manuál pro nadšence s podobnými plány. Výslednou cifru nebudu prozrazovat, ale připomenu, že cílem bylo pořídit celý výlet za méně peněz, než kolik stojí v showroomu nejdražší cestovní enduro od BMW.

Když už je řeč o financích, ani cenovka knížky není vzhledem k současným poměrům na knižním trhu nijak přemrštěná. Za symbolickou hodnotu plné nádrže Jawy 634 pořídíte kvalitní, skoro 300stránkovou publikaci v pevné vazbě, jejíž pětinu zabírají fotografie na křídovém papíře. Nezbytnými grafickými doplňky jsou mapky, tabulky a grafy.

Rychle rozebrané první vydání je pro knihu Jawa kolem světa tou nejlepší reklamou a i druhý dotisk byl rychle vyprodán. Právě se tiskne třetí dotisk a ten je možné nyní objednat.

  1. Objednávky do ČR je možné provést níže přes formulář.
  2. Objednávky na Slovensko je nutné uhradit pouze převodem na účet, dobírka není možná. CZ4520100000002900421790; FIOBCZPPXXX: 15,5 Eur knížka + 11,2 Eur za přepravu, tedy 26,7 Eur předem na účet.

Objednejte od Pavel Suchý

JAWA kolem světa

240 + 48 stran přílohy, 111 barevných fotografií na křídovém papíru, mapy, tabulky oprav a nákladů, graf výkonu motoru, pevná

390Kč
Kusů:




Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm
Pavel Suchý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (33x):
Motokatalog.cz


TOPlist