gbox_leden



Cesta na motorce do zahraničí: Nepodceňte pečlivou přípravu vaší mašiny ani sebe

Už jen představa cesty na zahraniční moto dovolenou určitě vyvolá v každém motorkáři pocit svobody a dobrodružství. Abyste si ale užili skutečně bezstarostnou jízdu, je důležité nepodcenit přípravu. Než vyrazíte na daleké trasy i přes několikery hranice, přečtěte si následující praktické rady od AZ pneu. Pomohou vám k nezapomenutelným zážitkům bez technických problémů a zbytečného stresu.

Zkontrolujte technický stav motorky

Alfou-omegou před odjezdem je kontrola stavu vašeho stroje. Musíte si být 100% jistí, že je v optimální kondici a zvládne trasu, kterou plánujete projet. Jestliže nemáte odvahu do „organismu“ motorky zasahovat, navštivte raději odborný servis. Zkušení motorkáři si ale určitě poradí sami. Na co byste se měli zaměřit?

  • Zkontrolujte olej a případně ho vyměňte i s filtrem. U starších motorek je interval pro výměnu zhruba 6000 km, u novějších i přes 10 000 km.
  • Jednou z nejdůležitějších komponent je brzdový systém. Pokud už se brzdové destičky hlásí do železa, pořiďte nové. Ale posviťte si i na čelisti a brzdovou kapalinu. Kdy naposled jste ji měnili?
  • Máte pocit, že vám poslední dobou narůstá spotřeba? Příčinou může být ucpaný vzduchový filtr. Jízda se zaneseným filtrem navíc neprospívá životnosti motoru.
  • Pro bezpečné a komfortní cestování je zásadní i stav pneumatik. Se sjetým vzorkem si horské serpentiny neužijete, nemluvě o tom, když zaprší. Koupili jste před časem nové? Tak se alespoň ujistěte, že jsou nahuštěné na správný tlak, i s ohledem na to, kolik bagáže povezete a zda pojedete sólo, nebo budete mít na zádech doprovod.
  • Zkontrolujte také světla, blinkry, všechny páčky, hadičky, těsnění – zkrátka vše, co by vám v případě poruchy mohlo na cestě přidělat starosti.

Pro případ nutné opravy na místě si nezapomeňte přibalit také základní nářadí na motorku a s ním i drobné náhradní díly jako třeba svíčky či lanka. Bude se vám hodit i kartáč na čištění řetězu nebo sada na opravu defektu.

Co si vzít s sebou…

Při balení zavazadel byste měli myslet na to, že jste omezení prostorem a zatížením motorky. Proto si vezměte jen to nejnutnější a vyhněte se zbytečnému nákladu. Předpokládáme, že motolékárničku vozíte vždy, protože je součástí povinné výbavy motocyklu. Přidejte do ní ale ještě základní léky proti horečce a střevní nevolnosti.

Sbalte si také zámek na motorku, který vám dá pocit jistoty, když se od své jednostopé lásky vzdálíte. Dále vám přijde vhod:

  • plachta na motorku proti dešti,
  • síťka, pod kterou upevníte cokoliv bude potřeba,
  • papírová mapa
  • a navigace nebo držák na mobil.

…a co si vzít na sebe

Nemusíme připomínat, že do základního vybavení motorkáře patří helma. Krokem k bezpečnější jízdě jsou však také pohodlné moto rukavice nebo vhodné boty, které vás v krizových situacích ochrání, ale zároveň se přizpůsobí vašemu stylu jízdy. Větší pocit bezpečí vám dodají i chrániče hrudníku, páteře a kyčlí.

A jak se v létě obléct na motorku, abyste už na prvních kilometrech „nepropotili kabát“? Kraťasy a tričko si určitě nechejte na večerní korzo. V suchu budete s termoprádlem, bundou s dobrou propustností vzduchu a světlými moto kalhotami. Příjemné budou i džíny s kevlarovou výztuží.

Doklady a cestovní pojištění

Kromě řidičského a technického průkazu budete potřebovat také doklad o pojištění motorky. Pokud jedete do země mimo EU, zjistěte si, jestli nepotřebujete mezinárodní řidičský průkaz nebo jiné povolení pro vaši motorku. Doporučujeme si také sjednat cestovní pojištění s krytím léčebných výloh a asistenčními službami v případě nehody nebo poruchy i s krytím proti případné krádeži motorky. Před cestou si ověřte i platnost vašich dokladů a jejich kopie si uložte do cloudu, nebo si je pošlete na svůj e-mail.

Pečlivě si naplánujte trasu

Aby vás na cestě nic nepřekvapilo, je dobré se předem informovat o dopravních předpisech a situaci v zemích, kterými budete projíždět. Zjistěte si, jaké jsou rychlostní limity a zda na trase nejsou žádná omezení pro motorky, případně uzavírky. Pokud jedete do horských oblastí, předvídejte změny počasí i terénu a přizpůsobte tomu svou výbavu.

Jste v dobré kondici?

Dlouhé trasy vyžadují fyzickou i psychickou formu, proto byste měli trénovat kondici na motorku. Jistě už jste před sezonou dovolených natočili při lokálních vyjížďkách tučnou porci kilometrů, k posílení svalů a jezdeckého umu ale neuškodí pár minut cvičení denně. Vyzkoušejte třeba dřepy připomínající sed na motorce, stání na špičkách nebo navíjení lana se zátěží na tyč. A než se vydáte na cestu, dostatečně si odpočiňte.

Ať už se vydáte na kteroukoliv světovou stranu, řiďte bezpečně a s rozumem. K tomu prvnímu vám pomůžou prověřené moto pneu z AZ pneu, které můžete obout už pozítří.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...



TOPlist