globalmoto_nolan Přidat reklamu

Téma: Valaši & spol.
 
3.3.2009 v 06:51


Naposledy editováno 11.12.2010 19:17:18
Anketa: Čím víc nás je, tím líp!!
Jsem Valach/Valaška a mám rád/a slivovici
55%
82
Jsem z Valašska
8%
12
Nejsem z Valašska, ale bydlím tu
1%
1
Valaši mě nezajímají
6%
9
Mám rád/a slivovici
30%
45

1 reakcí na tento příspěvek Valaši & spol.

16.11.2010 v 17:52 | Nahoru | #2101
co ten kyslý ksicht u teho velmi chutného?

kolik si měl v kotle,že nateklo enem 6,5l,mě to letos teklo prachbídně,ale tak trnky praskaly jak sviňa,padalo to polozelené a já neměl to srdce tam přidat cukr,takže u mně to bylo tím.ale tak 9 na 100 taky není nejhorší,i když pamatuju aj 14 ze 100.to byla krása,jak sa plnil demižónek.

Valaši & spol.

17.11.2010 v 20:57 | Nahoru | #2102
Hlásám, že tatík mi volal!!! První várka jablek zkapalněna! Z 55L vypuštěno 11L moku. Tož su na to zvědav!

Valaši & spol.

17.11.2010 v 21:07 | Nahoru | #2103
gratuluju
teda jestli jsi to nepoplétl,tak to teda smekám.vždyť to je 20l ze 100kvasu.kolik ste ředili-na 51%?to je na jabka neuvěřitelné,teda pokud ste tam nenarvali 15kg cukru a mamce neukradli ze sklepa všecky kompoty jsem zvědav na chuť.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Valaši & spol.

18.11.2010 v 00:32 | Nahoru | #2104
ready1200> jiz opraveno inu system si dela co chce. No toto je z jednoho kotliku 120l ovsem neredeno v puvodnim zneni bez titulku (a aditiv jako cukr a kompot od maminky) no u nas se nejede na kvantitu ale na kvalitu

Naposledy editováno 18.11.2010 00:35:43

Valaši & spol.

18.11.2010 v 08:53 | Nahoru | #2105
Abstinenti vsech zemi - spojte se!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Valaši & spol.

18.11.2010 v 15:04 | Nahoru | #2106
_mort>tak to jo,já taky dělám čisté trnky bez cukru,ono vždycky se to dá poznat,že je tam něco přidané.spíš mně udivil ten výkon Soptíka,jestli mu takhle tekly jabka,tak je to -a nebojím se to říct-zázrak. jabka má ode mně z Valmezu,že by ta DEZA dělala takové kouzla?

(reakce na) Valaši & spol.

18.11.2010 v 15:06 | Nahoru | #2107
ready1200> no staci zhasnout - pokud v pritmi bude svetelkovati sama o sobe - je to s aditivem z DEZA

btw - zitra jdou ty jablicka do kotlicku - resp do 2. (cukr jiz klesl pod 5 takze akuratesni cas

1 reakcí na tento příspěvek Valaši & spol.

18.11.2010 v 15:15 | Nahoru | #2108
a pokud bude svítit aj Soptík,už sa napíl prý budem stejně potřebovat reflexní vesty

tak ať sa zítra zadaří,když není trnky,aj jabko dobré.

(reakce na) Valaši & spol.

18.11.2010 v 15:31 | Nahoru | #2109
ready1200> tak tak - no a pak uz jen posledni kotlik a je pro letosek hotovo

1 reakcí na tento příspěvek Valaši & spol.

18.11.2010 v 19:45 | Nahoru | #2110
vypadá to,že aj toti dva cosik vypálili

(reakce na) Valaši & spol.

19.11.2010 v 08:14 | Nahoru | #2111

ready1200>vypadá to,že aj toti dva cosik vypálili

Tak to je fakt masakr

Valaši & spol.

19.11.2010 v 16:52 | Nahoru | #2112
No hele nevím, napsal jsem, co jsem si zapamotoval, co mi říkal táta do telefonu.
Ale byly to dva sudy, tuším po 50L = 100L. Jestli táta nemyslel 11L a 55%... Táta cukr přidával, kolik nevím.

Valaši & spol.

19.11.2010 v 17:05 | Nahoru | #2113
tak to už je realističtější,s cukrem tak 2-3 kg na 100 tekla tak akorát.

Valaši & spol.

23.11.2010 v 10:24 | Nahoru | #2114
no u nas se jede na max 2kg cukriku na 150 l jablicek, do toho kvasinky a cca 7-14dnu pred palenim nechat bourlive vykvasit v teple kolem 18° no celkem z tech 250l jablicek bylo 12l namky a je fajnova

pridavat hodne cukru jen aby bylo hodne spiritusu to uz muzu rovnou nechat kvasit cukrovou repu ...

Valaši & spol.

23.11.2010 v 15:10 | Nahoru | #2115
tak ono hodně záleží na odrůdě jablek,jakou mají vlastní cukernatost.ale do jablek je kilo na sto úplně v normě,je fakt,že já jabkovicu dělám pouze v krajní nouzi(třeba letos jsem komplet jabka věnoval),ale s kilem na sto mně teče tak 9 na sto ředěná na 51%.a je dobrá.
ale z vlastní a velice bolestivé zkušenosti můžu říct,že kvalita kvasu ovlivní slivovici tak z 50%,druhá půlka je způsob pálení.byl to jeden z nejlepších roků na trnky a v pálenici mně to zmrdali tak,že sem jim chtěl tu jejich chýšu vypálit.

viděl bych to mezi svátkama na takovů malů degustačku.

edit:veškeré ovoce je sbíráno v nadmořské výšce zhruba 320m.n mořem,výš bude samozřejmě o dost horší cukernatost.

Naposledy editováno 23.11.2010 15:12:53

Valaši & spol.

23.11.2010 v 21:15 | Nahoru | #2116
Jste teda znalci. U nás dělá kvas táta. V tom se nevyznám, neorientuju. Umím sbírat jabka a drtit je.
A já si myslel, že to tam jen hodí do kotle a proces pálení je dán fyzikálními a chemickými pochody a nedá se na tom nic zkazit. Leda odpíchnout jinde a oslepnout.

Které mezi svátkama myslíš, Radku?

Valaši & spol.

24.11.2010 v 09:46 | Nahoru | #2117
Tak tak - je to vedecka alchymie - u nas v rode se pali od roku 1926 (v oficialni palenici ) vse okolo je presne jak rika R. zalezi na odrudach (trnky, jablicka, merunky,jahody, pomerance,...) cukru prirozenem, slunci, desti - to je zaklad ktery neovlivnime
No a pak je to v nasich sudech a nadobach - aneb jak nejlepe dobreho kvasu pripraviti
prubeh teploty pri ktere to kvasi, mnozstvi v jedne nadobe kterou budes palit (je lepsi na 150l kotel dat 3x 40l apod) kolika cukru je mozno dodat, kolik kvasinek a kdy pridat u nas se osvedcil presun do rizeneho prostredi 10dnu pred palenim pro rychle dokvaseni do stabilnich 18° na chodbe (mamka mela radost jak to vsechno krasne doma voni )
Dale pak dulezity faktor napriklad u sliv je zda je odpeckovavas - ty pecky delaji pak daleko vice horkosti ve finalnim produktu (a zabiraji misto cukru) atd atd atd.
Take u jablicek je ekonomictejsi pri nadurode vymostovat a nechat zkvasit pouze most - a vyrobit kalvados - vyssi vyteznost na 100l a nepalis pecky a srot ve kterem neni tolika cukru. No toto vse je takova alchimie ze i palirnik chodi do uceni k profikum. Vzhledem k narocnosti celeho tohoto procesu a tradici (nejen v konzumaci) sme se rozhodli postavit palirnu vlastni (oficialni samozrejme) coz bych rad na pristi sezonu uvedl do provozu inu nejen chlebem jest clovek ziv

Valaši & spol.

24.11.2010 v 19:14 | Nahoru | #2118
znalec rozhodně nejsem,učil mňa dědeček a kdybych do trnek přidal cukru,urazil by mně pracky u samej řiti.je to spíš o citu,co s tím dělat.ale je třeba fakt,že stěhování kvasu do tepla já nepoužívám,kvasinky taky nedávám,odpeckování trnek zvažuju(pokud teda postavím nějaký strojek,ručně by to bylo na mrtvicu),moštování jablek při nadúrodě je samozřejmost,hodně je to taky o času,který tomu chceš věnovat.

vlastní palírna je super nápad,oficiální ,no,co už,ale je ti jasné,že pod svícnem je tma a u lihoměřáků nutno tajnou odbočku udělati,byvše černoty páliti známým mohli.

Valaši & spol.

24.11.2010 v 19:56 | Nahoru | #2119
Jak to tak čtu, jsem tu mezi lidmi pálení znalými. A já jediný nevzdělaný.
Jsem rád, že můžu jít někam na radu.

ready1200> A které období mezi svátky máš na mysli? Jestli Vánoční, jezdíme na pár dnů do Chocně, cca 25km od Mortyho.

Valaši & spol.

24.11.2010 v 20:18 | Nahoru | #2120
vzdělání doplníme,sběr a šrotování už umíš,příští rok proberem ládování beček,přidání cukru a měření kvasu.do procesu pálení tě zasvětí mistr z nejpovolanějších Morty a jeho tatík,který dokáže vypálit hruškovicu i na jaře-no hotový kaprfíld

jojo,vánoční,je tam týden volna,jak by to mohl být pěkný výlet.pokud sa teda Morty nebude moc šprajcovat,protože mu vyrabujeme ledničku,mrazák,špajzku.....

Valaši & spol.

24.11.2010 v 20:24 | Nahoru | #2121
No my budem mít volno už asi od pondělí 20.12. bo není moc práce. A zvažuju, že pojedu do Chocně ještě před svátky navštívit dědu a babičku, nejspíš v sobotu, bo su 19.12. v Praze.
Ale o svátkách tam jedem s Ježurou na Vánoce určitě.

1 reakcí na tento příspěvek Valaši & spol.

29.11.2010 v 09:29 | Nahoru | #2122
No vítáni jste fšicí - akorát jeste nevim zda tu nebude skorotchyna pres svatky nicmene mezi svatky proc by ne a s lednickou musite byt rychlejsi nez nasi mladi :D to je neuveritelne kolika potravin se zaclo vyparovat bez toho aby nekdo priznal ze si vzal ale dobroty jako bucek, spenatek a hovezi nezeru tak to tu zustava jeste nevedi co je dobre

Valaši & spol.

29.11.2010 v 19:05 | Nahoru | #2123
dobrá,dovezu bůček,malů bečku piva a nějaké švestičky z vlastní zahrádky

termín upřesním,letošní Vánoce budou hektické.

(reakce na) Valaši & spol.

29.11.2010 v 20:02 | Nahoru | #2124
_mort> Takových dobrot se nikdo neujme??? Rádi Ti pomůžeme.
Skorotchýně? To zní děsivě! Budeš se ženit nebo co???
Pivo si nechte a pijte, toho si nevšímám zase já. Ale ochutnávka ze zahrádky bude.

1 reakcí na tento příspěvek Valaši & spol.

5.12.2010 v 10:43 | Nahoru | #2125
Zdarec!
TAK TADY TO JE. Muzete hodnotit, komentovat a davat 10b!

[img]

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Valaši & spol.

6.12.2010 v 08:49 | Nahoru | #2126
Negativ> Ahoj, co sis to pořídil??? Minulá byla lepší a řezat zatáčky se s ní daly taky, brousit stupačky (já to neumím). Ale proti gustu...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Valaši & spol.

6.12.2010 v 09:14 | Nahoru | #2127

Soptik_Radek píše: Negativ> Ahoj, co sis to pořídil??? Minulá byla lepší a řezat zatáčky se s ní daly taky, brousit stupačky (já to neumím). Ale proti gustu...

Ja vim... Intruder byl super, ale nejak jsem citil ze chci neco jineho. Coz neznamena ze jsem to nasel

(reakce na) Valaši & spol.

6.12.2010 v 11:16 | Nahoru | #2128
Negativ> Vyzkoušíš, uvidíš...

2 reakcí na tento příspěvek Valaši & spol.

6.12.2010 v 17:27 | Nahoru | #2129
pravda je,že než já(teda asi) našel tu pravou kategorii motorek,která mně bude vyhovovat,trvalo to.ale tak snad mám jasno.jediné,co mně láká,je ještě vyzkoušet velkoobjem V(třeba ten dvoulitr od Daveho nebo ještě něco většího)-zatím jsem měl nejvíc VN 1500-,ale s tím fláknout,tak musím prodat barák,abych to zaplatil.

ale jo,ta Aprilka je pěkná motorka a myslím,že bude šlapat k plné spokojenosti.Ale stejně jednou dojde na má slova,že všichni skončíme u cestovních endur,bo na naše cesty lepšího není. I ty Brute,éééé,teda Soptíku.

(reakce na) Valaši & spol.

6.12.2010 v 19:12 | Nahoru | #2130
ready1200> Ceka mne dlouha zima. Ale na Intruderovi uz to byla skoro rutina, tesim se zase na objevovani toho, co motka umi. Ale samozrejme s rozumem. Prvni kilometry pojedu na mapu "rain"
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist