MS a ME před startem, chystá se i Petr Vorlíček

Už 3. dubna startuje v Itálii supermotové mistrovství světa a Evropy. Šestidílný kalendář doznal několika změn, ale hon na úřadujícího mistra světa třídy S1 Francouze Thomase Chareyreho a jeho tovární TM může začít. Stejně jako loni bude o evropské body bojovat i Petr Vorlíček.

Jak už bývá každoročně zvykem, promotérská společnost Youthstream opět na poslední chvíli revidovala kalendář. Nejrve byla zrušena Grand Prix Německa a přidána nová GP v Portugalsku. Zpátky do seriálu se dostal závod v Andoře. Poslední změnou bylo místo konání úvodního podniku sezony v Itálii. A tak se místo populární dráhy v Casteletto di Branduzzo pojede v motokárovém areálu v Busce. Poslední přípravy týmů a motocyklů jsou dokončeny, někteří jezdci se v rámci přípravy zúčastnili úvodního závodu mistrovství Španělska, ale opravdovou generálkou před ostrým startem MS a ME bude italský mistrák v Ottobianu, který se jede přesně týden před úvodním podnikem světového šampionátu.
Největší jezdeckou událostí podzimu a zimy byl konec supermotové kariéry velkého německého talentu a bývalého mistra světa Bernda Hiemera, který se údajně odstěhoval do Španělska a bude to zkoušet v tamním prestižním šampionátu třídy Moto2. Hiemer měl vloni ještě před posledním závodem teoretickou šanci získat světový titul, ale neuspěl. Skončil celkově až osmý a po sezoně se vyjádřil, že před finačně nejistou budoucností v supermotech dá přednost lukrativnější silnici. Velká změna proběhla i u nejlepšího italského jezdce. Davide Gozzini, loňský vicemistr světa, odešel od TM a věří, že vytoužený titul mu přinese tým KTM 747 Motorsport. Benátčan Elia Sammartin, vloni celkově desátý, zase dal vale Hondě a podepsal týmu Suzuki Pergetti. To v roce 2010 celkově čtvrtý Ivan Lazzarini vsadil na osvědčenou spolupráci s HM Honda, u Suzuki v barvách stáje Lux zase zůstává Christian Ravaglia (vloni osmý). A co další silní Italové? Patří mezi ně Massimo Beltrami (Honda Faor TDS), Massimiliano Verderosa (HM Honda), Fabio Balducci (KTM), Fabrizio Bartolini (Yamaha Racing V2), Edgardo Borella (Suzuki Lux), Andrea Occhini (Suzuki Rigo), Teo Monticelli (Honda Arrow), Paul Gaspardone (Honda Gazza IFG) nebo Giovanni Bussei (SBD Honda).
Hlavní pozornost ale bude upřena na obhájce titulu Francouze Thomase Chareyreho (na horním snímku s medailí), který prý neztratil motivaci a myslí to s obhajobou titulu smrtelně vážně. Pomoci mu má opět tovární podpora ze strany TM. Mimochodem Thomas Chareyre 18. března oslaví své 23. narozeniny. Jeho bratr Adrien zůstává u Aprilie a bude chtít vylepšit své loňské konečné páté místo. A co ostatní konkurence? Odborníci hodně věří vítězi posledního loňského závodu a celkově třetímu Finovi Mauno Hermunenovi, který by měl jet na husqvarně v barvách německého týmu Zupin. Otázka visí nad formou nejúspěšnějšího jezdce v historii supermota, už šestatřicetiletého čtyřnásobného mistra světa Francouze Thierry Van Den Bosche (PMR H2O Aprilia).
V rámci mistrovství Evropy, kde vloni skončil nejlepší Čech Petr Vorlíček na suzuki celkově sedmý, bude titul obhajovat slovinský jezdec Uros Nastran na husqvarně. Velkou vzpruhou těmto jezdcům letos bude, že nejlepší tři muži v konečné klasifikaci budou moci v roce 2012 jet mistrovství světa bez zaplacení startovného. Stejně jako v posledních dvou letech Petr Vorlíček pojede Evropu a Německo. Kromě toho plánuje zúčastnit se několika závodů českého mistráku, což rozhodně nebylo standardem minulých let.

Kalendář MS a ME 2011:

3-duben Busca Itálie
29-květen Pleven Bulharsko
26-červen Andorra Andorra
28-srpen Triscina Sicílie
25-září Portimao Portugalsko
23-říjen Cahors Francie 
Supermoto národů: 3-říjen Teruel Španělsko

Mistrovství České republiky:

1-květen Písek
29-květen Cheb
19-červen Vysoké Mýto
17-červenec Vyškov
6-srpen Sosnová
25-září Sosnová

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist