WSBK Assen – Sprint vyhrál Bautista, závod SBK Razgatlioglu, Svoboda třetí v SSP300

Dnem závodu třetího podniku světové série MOTUL FIM Superbike World Championship 2024 byla neděle. Ráno byla dráha v Assenu místy mokrá, teplota čtyři stupně a polojasno. Do odpoledního závodu superbiků se oteplilo na deset stupňů, takže stále zima, ale tentokrát bez deště. Druhý závod víkendu v Assenu vyhrál v třídě WorldSSP300 Daniel Mogeda (Kawasaki), který získal double a je nyní lídrem průběžného hodnocení. Petr Svoboda (Kawasaki) cílem projel čtvrtý, ale po penalizaci soupeře je klasifikován na třetí pozici. Filip Novotný (Kawasaki) závod dokončil sedmnáctý. Sprint superbiků vyhrál Álvaro Bautista (Ducati), druhý hlavní závod SBK, který byl historicky 950. závodem WSBK, se stal kořistí Topraka Razgatliogla (BMW). Lídrem superbikového šampionátu je po Assenu Álvaro Bautista (Ducati). Ve druhém klání WorldSSP slavil vítězství Glenn van Straalen (Yamaha), Ondřej Vostatek (Triumph) byl klasifikován jako sedmadvacátý v pořadí. Čtvrtým podnikem sezony superbikového šampionátu je až s červnovým termínem italské Misano.

Kapitoly článku

MS Superbike – ZÁVOD (2)

Do jubilejního 950. závodu WorldSBK, který byl v Assenu vypsán na 21kol, startoval z první řady Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Z druhé řady vyrazil Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) a Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Třetí řada a Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team), Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) a Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team).

Po startu si první místo udržel Álvaro Bautista, druhý jel Andrea Locatelli, třetí byl Nicolo Bulega, čtvrtý Remy Gardner a pátý jel Jonathan Rea. Turek Toprak Razgatlioglu se posunul na šestou pozici a ve druhém kole se dostal před Jonathana Rea, který jel šestý, dvě desetiny před domácím VD Markem. Razgatlioglu ztrácel půl sekundy na čtvrtého Bulegu a tuto ztrátu chtěl Turek co nejrychleji vymazat. Byl to ale třetí Remy Gardner, kdo nastavil nejrychlejší kolo závodu 1’34,295 sekundy. V sedmnácté zatáčce havaroval Scott Redding (Bonovo Action BMW) pro něhož tím závod skončil.

V pátém kole měl první Álvaro Bautista náskok čtyř desetin na druhého Remy Gardnera, který už slyšel hluk motoru BMW, který patřil třetímu Topraku Razgatlioglovi. Za Turkem jel Andrea Locatelli, jehož následoval Nicolo Bulega, šestý VD Mark a sedmý Andrea Iannone (Team GoEleven). Jonathan Rea jel osmý a za sebou vezl dvojici Alex Lowes a Sam Lowes. V závěru šestého kola Razgatlioglu zaútočil na druhého Australana Gardnera a byl úspěšný, takže se snažil umazat ztrátu na prvního Bautistu, která představovala něco přes čtyři desetiny. V nájezdu do osmého kola Toprak Razgatlioglu převzal vedení v závodu.

Těsně před polovinou závodu byly vidět na objektivech televizních kamer kapky deště … Na první pozici se znovu dostal Álvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu jel druhý, těsně za Turkem pokračoval Remy Gardner a Andrea Locatelli. Mírným odstupem tří desetin jel za Locatellim pátý Andrea Iannone, šestý byl Michael VD Mark, sedmý Nicolo Bulega. V první zatáčce kolidovala dvojice Alex Lowes a Jonathan Rea. Zatímco Lowes odešel z místa pádu po svých, Rea nasedl na motorku a v závodu pokračoval na poslední dvacáté pozici. V jedenáctém kole už jezdci podél trati viděli vlát bílé vlajky s červeným diagonálním křížem. Situace na trati se tím začala komplikovat.

Tyto podmínky vyhovovaly Remy Gardnerovi, jemuž se ve třináctém kole podařilo dostat do vedení závodního pole superbiků. Za Australanem jel Álvaro Bautista, Andrea Locatelli, Toprak Razgatlioglu, Michael VD Mark, Andrea Iannone a sedmý Nicolo Bulega. Ve třináctém kole šel na špici pole Andrea Locatelli, na to reagoval Álvaro Bautista tím, že Gardnera předjel a nechtěl si nechat prvního Itala ujet. Před Turka Razgatliogla se dostal Ital Iannone a Holanďan VD Mark. Netrvalo dlouho a Turek si obě pozice vzal zpět, a v patnáctém kole jel dokonce druhý, desetinu za prvním Bautistou.

V době, kdy do konce zbývalo pět kol, převzal roli lídra Toprak Razgatioglu, jemuž se tam povedlo projet zatáčku mimo vymezený prostor, za což by mu mohla hrozit penalizace, popřípadě napomenutí. Álvaro Bautista ztrácel necelé půl sekundy a za sebou měl Remy Gardnera. S odstupem šesti desetin na pódium jel Andrea Iannone, osm desetin za Italem byl domácí jezdec BMW Michael VD Mark. Andrea Locatelli se propadl na šesté místo, sedm desetin za továrním jezdcem tří ladiček jel Nicolo Bulega.

V předposledním kole zůstával na špici Toprak Razgatlioglu, jehož náskok na druhého Bautistu se pohyboval v rozmezí pěti desetin a bylo jasné, že Bautista bude na Turka útočit. V těsném závěsu za Bautistou pokračoval remy Gardner, který mohl jeho chyby při útoku na prvního jen využít. Do posledního kola najel v těsném závěsu první Razgatlioglu, druhý byl Bautista a třetí Gardner.

Turecký závodník Toprak Razgatlioglu vedení udržel až do cíle a druhý hlavní závod superbikového víkendu v Assenu vyhrál náskokem 0,625 sekundy. Druhý projel cílem Álvaro Bautista, třetí závod dokončil Remy Gardner, který může být hodně spokojený s výkonem, jaký v Assenu předvedl, protože je to jeho první pódium ve WorldSBK. Penalizaci jedné sekundy dostal za zkrácení trati Michael VD Mark, jemuž patří devátá pozice. Lídrem průběžného hodnocení je nyní Álvaro Bautista, na druhé pozici je Toprak Razgatlioglu.

Superbike World Championship – ZÁVOD (2)
10°C, dráha suchá, 20°C, vlhkost: 60%
1. #54 RAZGATLIOGLU Toprak BMW M 1000 RR  
2. #1 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R +0.625
3. #87 GARDNER Remy Yamaha YZF R1 +1.022
4. #29 IANNONE Andrea Ducati Panigale V4R +3.120
5. #55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 +3.217
6. #14 LOWES Sam Ducati Panigale V4R +5.174
7. #77 AEGERTER Dominique Yamaha YZF R1 +5.538
8. #11 BULEGA Nicolo Ducati Panigale V4R +6.337
9. #60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR +8.059
10. #97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R +19.453
11. #95 MACKENZIE Tarran Honda CBR1000 RR-R +19.556
12. #31 GERLOFF Garrett BMW M 1000 RR +21.771
13. #21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4R +22.322
14. #5 OETTL Philipp Yamaha YZF R1 +31.822
15. #53 RABAT Tito Kawasaki ZX-10RR +35.305
16. #24 SPINELLI Nicholas Ducati Panigale V4R +35.392
17. #28 RAY Bradley Yamaha YZF R1 +37.947
18. #47 BASSANI Axel Kawasaki ZX-10RR +43.360
19. #65 REA Jonathan Yamaha YZF R1 +> 1'
20. #27 NORRODIN Adam Honda CBR1000 RR-R +> 1'
         
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  #22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR  
  #45 REDDING Scott BMW M 1000 RR  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist