Druhý podnik sezony EWC - 12Hodin Portimão

Po úvodní čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans je na programu druhé kolo sezony, které světový šampionát vytrvalostních závodů motocyklů FIM EWC Championship 2016 zavede do Portugalska na dráhu Autodromo Internacional do Algarve. Ve čtvrtek a v pátek jsou kvalifikační jízdy, samotný dvanáctihodinový závod startuje v sobotu v 9:30 hodin místního času (10:30 hodin SEČ). Z českých závodníků je v Portugalsku Lukáš Pešek a Petr Bičiště. V přímém přenosu lze závod sledovat na televizní stanici Eurosport 2.

Autodromo Internacional do Algarve býval součástí kalendáře mistrovství světa superbikových motocyklů. Letos do Portimaa superbiky nezamířily, takže všichni nadšeně přivítali vytrvalostní šampionát, který se uvedl výrazným způsobem, když všichni jezdci jeli do města po klasických komunikacích a na náměstí pak uspořádali velkou autogramiádu. Lepší pozvánku na víkend ani udělat nemohli a fanoušci si rozhodně přijdou na své.

Jedno kolo okruhu měří 4592 metrů. Nejrychleji tam ve World SBK zajel Tom Sykes v roce 2013, když kvalifikační maximum nastavil na 1'41,360 sekundy a rekord v závodu 1'42,475 sekundy.

Po závodu v Le Mans je v čele průběžného hodnocení tým SRC Kawasaki, který v Portugalsku nastoupí ve složení Gregory Leblanc, Matthieu Lagrive a Fabien Foret. Samozřejmě to jsou specialisté na dlouhé závody jakými jsou Le Mans nebo Bol d'Or, ale dvanáctihodinovka na nové dráze v šampionátu je něco, co se budou snažit využít k plnému zisku bodů.

Druhý v pořadí je privátní Team April Moto Motors Events, jehož jezdci v Le Mans zajeli výborně a skončili druzí, když mimo Kawasaki porazili všechny ostatní tovární týmy včetně SERT. Podobný výkon by rádi zopakovali o nadcházejícím víkendu s trojicí Gregg Black, Grégory Fastré a Alex Cudlin.

Japonský tým F.C.C. TSR Honda býval specialistou čistě jen na osmihodinovku v Suzuce, letos ale jedou kompletní seriál a hned na úvod byli v Le Mans třetí, což je parádní výkon. V Portugalsku Japonci nebudou o nic méně ambicióznější a do dvanáctihodinovky nasadí jezdeckou sestavu ve složení Kazuma Watanabe, Damian Cudlin a Patrick Jacobsen. Američana Jacobsena známe z mistrovství světa FIM Supersport a jedná se o velmi talentovaného jezdce.

O vítězství v závodu budou rozhodně usilovat úřadující šampioni ze Suzuki Endurance Racing Team (SERT). Tým japonského výrobce je v průběžném hodnocení šestý a na první SRC Kawasaki jim schází devětatřicet bodů. V Portugalsku nastoupí v sedle GSX-R 1000 francouzská sestava Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Etienne Masson.

Domácí fanoušci mají možnost povzbuzovat tým Parkalgar Racing, kde jedou hned dva místní závodníci. Prvním je jezdec mistrovství světa silničních motocyklů Moto2 Miguel Oliveira, který je v Portugalsku nesmírně populární. Druhým jezdcem je Miguel Praia, který závodil ve World SBK a SSP. Sestavu Portugalců doplní francouzský jezdec z WSBK Matthieu Lussiana.

Na startovní listině nechybí slovenský tým Maco Racing, který je po úvodním podniku světového seriálu jedenáctý. V Portugalsku nastoupí v sedle Yamahy YZF-R1 (EWC) Švýcar Gregory Junod, Slovinec Marko Jerman a Francouz Anthony Dos Santos.

Za slovenským týmem je dvanáctá Honda Endurance Racing s jezdci Julien da Costa, Sébastien Gimbert a Freddy Foray a třináctý rakouský YART v sestavě Broc Parkes, Max Neukirchner a Ivan Silva. Půdu pod nohama potřebuje získat tým GMT94 Yamaha, který v Le Mans nebodoval. O plný počet bodů tak bude usilovat trojice Lucas Mahias, David Checa a Niccolò Canepa.

Z českých závodníků je Lukáš Pešek na soupisce českého týmu IVR BMW Motorrad CSEU společně s dvojicí Martin Choy a Roland Resch. Český závodník měl o víkendu série Alpe Adrie v Maďarsku pád, ale vše se nakonec obešlo bez zranění. Závod v Portimau je pro Peška důležitý v rámci zkušeností a najetých kilometrů, protože o prázdninách pojede prestižní osmihodinovku v Suzuce. Tam nastoupí s japonským týmem BMW Motorrad 39 a jeho kolegy budou Daisaku Kasai a Keny Foray.

V německém týmu GERT 56 HMT nastupuje Petr Bičiště společně s Pedrem Vallcanerasem a Didierem Gramsem. Petr Bičiště se jen nedávno zúčastnil nejrychlejšího závodu na přírodních okruzích North West 200.

V soutěži superstockových motocyklů FIM Endurance World Cup je po závodu ve Francii na prvním místě Team 3ART Yam'Avenue, druhým týmem v pořadí je Völpker NRT48 Schubert Motors a třetí je AM Moto Racing Competition.

Pro letošní ročník připravil promotér Eurosport Events a Dunlop systém odměňování « EWC Dunlop Independent Trophy » pro soukromé týmy bez přímé podpory výrobců motorek. V průběhu ročníku FIM EWC 2016 bude registrovaným týmům přiděleno celkem 300 tisíc euro. Jedinou podmínkou je absolvovat kompletní ročník (mimo 8H Suzuka) a jet na pneumatikách Dunlop. Pro Portimão je v « EWC Dunlop Independent Trophy » připraveno celkem 60tisíc euro a z toho 10tisíc získá vítěz závodu.

Časový harmonogram (SEČ) - 12Hodin Portimão 2016

Provizorní startovní listina - 12HPortimao2016_ProvEntryList0306.pdf

Časomíra - ZDE

Čtvrtek, 9.června 2016

10:00 - 12:00 ... Volný trénink

14:00 - 14:20 ... 1.kvalifikace - Jezdec 1
14:30 - 14:50 ... 1.kvalifikace - Jezdec 2
15:00 - 15:20 ... 1.kvalifikace - Jezdec 3

21:00 - 22:30 ... Noční trénink

Pátek, 10.června 2016

11:00 - 11:20 ... 2.kvalifikace - Jezdec 1
11:30 - 11:50 ... 2.kvalifikace - Jezdec 2
12:00 - 12:20 ... 2.kvalifikace - Jezdec 3

19:00 - 19:45 ... Warm-Up EWC

Sobota, 11.června 2016

10:30 - 22:30 ... Portimão 12Hodin - Závod/ TV Eurosport 2

FIM EWC Championship 2016 - Stav po Le Mans (Top15)

1 - SRC Kawasaki - Kawasaki - FRA - 60 bodů
2 - Team April Moto Motors Events - Suzuki - FRA - 45
3 - F.C.C. TSR Honda - Honda - JPN - 44
4 - Team R2CL - Suzuki - FRA - 36
5 - Team 3ART Yam'Avenue - Yamaha - FRA - 22
6 - Suzuki Endurance Racing Team - Suzuki - FRA - 21
7 - Völpker NRT48 Schubert Motors - BMW - GER - 20
8 - AM Moto Racing Competition - Kawasaki - FRA - 18
9 - Team Bolliger Switzerland - Kawasaki - SUI - 16
10 - Racing Team Sarazin - Kawasaki - FRA - 13
11 - Maco Racing Team - Yamaha - SVK - 11
12 - Honda Endurance Racing - Honda - GBR - 11
13 - YART Yamaha - Yamaha - AUT - 10
14 - Starteam PAM-Racing - Suzuki - FRA - 9
15 - Cottard Motosport - Suzuki - FRA - 8
16 - Junior Team LMS Suzuki - Suzuki - FRA - 8

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist