Sérii WSSP300 nahradí od roku 2026 nový šampionát

Dnes FIM oficiálně oznámila, že Komise SBK pracuje na zavedení nové vstupní třídy do mistrovství světa MOTUL FIM Superbike, která od sezony 2026 nahradí stávající mistrovství světa FIM Supersport 300 (WorldSSP300). Tento šampionát byl od svého založení v roce 2017 základem pro přestup do dalších šampionátů série WorldSBK.

V prohlášení FIM se píše, že WorldSSP300 splnilo své poslání a nabídlo udržitelnou a cenově dostupnou platformu pro vstup začínajících talentů do mistrovství světa. V návaznosti na tento úspěch má zavedení nové třídy dále posílit sportovní a komerční význam této vstupní třídy.

Jedním z klíčových cílů této nové iniciativy je usnadnit postup jezdců do vyšších tříd, zejména do mistrovství světa FIM Supersport (WorldSSP). Jde o snížení výkonnostních rozdílů mezi základní a střední třídou, vytvořit jezdcům plynulejší přechod, podpořit jejich rozvoj a připravit je na soutěžní požadavky vyšších kategorií. Dnes to, co se jezdci naučí v třístovkách jen stěží dokážou uplatnit po přestupu na těžší supersporty. Kromě toho má změna přilákat větší zájem výrobců tím, že jim umožní předvést stroje, které odrážejí rostoucí segment trhu. Nová třída nabídne motocykly s výkonnějšími motory středního objemu. Bližší podrobnosti upřesní Komise SBK v následujících týdnech a měsících.

Komise SBK na svém červnovém zasedání odsouhlasila některé další změny, které se například týkají zahřívaní motocyklů v boxové uličce. Nyní mají týmy předepsáno zahřívat motocykly výfukem směrem k boxové uličce, ne směrem k boxům, aby se do nich nedostaly výfukové plyny.

V případě třídy WorldSBK, každý díl Superkoncese získaný v rámci posledního kontrolního bodu sezony musí být uveden v sezoně následující. A s platností pro WorldSSP, aby se předešlo případným úpravám olejového čerpadla, což by mohlo ovlivnit výkon motoru, musí olejová čerpadla zůstat tak, jak byla schválena. Pokud výrobce potřebuje změnit olejové čerpadlo z důvodu výkonu nebo životnosti, musí to předem oznámit, získat souhlas technického ředitele a zaregistrovat toto olejové čerpadlo v seznamu homologovaných dílů FIM.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist