Karel Hanika v Brně triumfoval

Domácí závod Red Bull Rookies Cupu zvládl český motocyklový talent Karel Hanika na výbornou, když nejdřív vyhrál páteční tréninkové jízdy, později si vybojoval pole position v kvalifikaci a nakonec svedl úžasně napínavý souboj, který v sobotu odpoledne dostal fanoušky do varu.

Těsně před startem zvedl druhý Turek Toprak Razgatlıoğlu ruku na znamení, že má potíže, což jednoho z favoritů na vítězství vyřadilo ze hry ještě dřív než závod vůbec odstartovali. Po startu jel Karel Hanika čtvrtý, protože do vedení závodního pole se dostal Manuel Pagliani těsně následován druhým Španělem Jorge Martinem a třetím Italem Enea Bastianinim.

Do čtvrtého kola už nenajela dvojice jezdců Enea Bastianini a Stefano Manzi, protože mezi oběma jezdci došlo ke kontaktu, který je katapultoval mimo závodní dráhu. Oba skončili v péči zdravotní služby, ale snad by se mělo vše obejít bez zranění. Na prvním místě pokračoval Manuel Pagliani, na druhé místo se posunul Karel Hanika následován svým největším soupeřem v boji o titul Jorge Martinem. Čtvrtý Američan Joe Roberts už ztrácel 1,636 sekundy.
Pět kol před cílem bojovala o vítězství a pozice na stupních vítězů trojice stále stejných závodníků - Manuel Pagliani, Karel Hanika a Jorge Martin. Souboje byly hodně těsné a jezdci si v zatáčkách různě vyměňovali pozice, nicméně nikdo z nich nechtěl udělat osudnou chybu. V posledních dvou kolech to bylo o souboji mezi Italem Paglianim a Čechem Hanikou.

Tato bitva zvedla diváky a fanoušky ze sedadel, protože to byl skutečně boj na ostří nože a někdy už to vypadalo, že někdo z této dvojice půjde k zemi. V posledním sektoru okruhu si Karel Hanika vedl suverénně a Italovi nedal jedinou příležitost k předjetí. Karel Hanika zaslouženě vyhrál a slavil a slavil a slavil … . Krásný okamžik. Na druhém místě projel cílem Manuel Pagliani a na třetím Jorge Martin.

Karel Hanika zůstává nadále lídrem průběžného hodnocení a celý motocyklový šampionát Red Bull Rookies Cup se nyní stěhuje na půdu Velké Británie, konkrétně na jih Anglie do Silverstonu, kde už příští víkend junioři pojedou dva závody.

Skvělý den Karla Haniky přitom nebyl vůbec jednoduchý, protože po startu jen těžko hledal potřebnou rychlost. „Ano, to je pravda a vůbec nevím proč,“ uvedl po závodě Karel Hanika. „Moc dobře jsem neodstartoval a musel se těžce propracovat do vedení. Nebyl jsem si na motorce jistý tak, jak jsem byl v kvalifikaci, ale je třeba závodit s tím co máte. Od Jorgeho s Manuelem se nešlo odtrhnout, jezdili velmi dobře a zejména Manuel. Oba byli dobří na brzdách, takže to byl těžký závod. Když jsme najeli do posledního kola neměl jsem žádný plán. To prostě nebylo možné. Šel jsem do toho tak tvrdě jak jen to bylo možné a to zafungovalo. Je to neuvěřitelný pocit něco takového dokázat doma. Byl to můj nejlepší závod v životě.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist