Vítězství Kuby Kornfeila na Sachsenringu

Osamocená spanilá jízda od startu až do cíle znamenala premiérové vítězství pro českého mladíka Kubu Kornfeila v Red Bull Cupu.

Co se nepodařilo další naději našeho silničního motocyklového sportu o předminulé neděli při italském šampionátu, kdy bitvu o vítěznou trofej velmi těsně prohrál, vyšlo naopak nyní na Sachsenringu v rámci Red Bull Rookies Cupu zcela dokonale. Základní kámen pro své sobotní vítězství položil Kuba Kornfeil však již dávno předtím, a to když na saském okruhu o několik málo týdnů dříve absolvoval závod německého šampionátu IDM, což mu dalo určité poznatky, které aplikoval do své jízdy. A pak také samozřejmě i svým výsledkem v trénincích, což mu nabídlo možnost startovat z první řady startovního roštu. A obzvláště na Sachsenringu je tohle dost podstatný fakt, neboť možností k předjíždění velmi členitý okruh zrovna neskýtá. A toho si byl i Jakub sám vědom. Po rozsvícení startovního semaforu neváhal ani okamžik a všem svým soupeřům začal na mokré trati, která sice od poloviny závodu začala pomalu osychat, ujíždět. Kolo co kolo zvyšoval svůj náskok nad svými pronásledovateli, jejichž snaha o jeho dostihnutí byla marná a dosti často končila i pádem některých z jeho soupeřů. Kuba si připsal také nejrychlejší kolo závodu, které mělo hodnotu 1:39,201 sekundy (133,220 km/h). A tak to byla taková krásná nuda, na kterou se dobře dívalo a fandilo, přičemž n a jejímž konci zněla v sobotní podvečer všem, česká hymna a na nejvyšším stožáru vlála česká vlajka.
 

Jakub Kornfeil: „Neuvěřitelný! Jsem překvapený z toho jak snadné to bylo, ale tím ovšem nechci shodit samozřejmě soupeře a jejich výkon, či snahu mne dohonit. Od začátku jsem si věřil a udal jsem tempo, kterému zřejmě nešlo sekundovat, jak jsem později zjistil, nejen díky signalizaci z boxu, ale i ohlédnutím za sebe. Když by bylo potřeba, a přeci jenom se někdo dostal „na dostřel“, tak bych dokázal jet ještě rychleji. Naštěstí to ovšem nebylo nutné. Závěr však byl dnes snový, ale také dost náročný, neboť poslední 4 kola, jsem si říkal, kdy že už bude konec. V takové fázi udělat chybu by mne mrzelo hodně. Nicméně radost z jízdy, zahnala takové myšlenky a já .pak s náskokem o skoro 10 vteřin vyhrál. Zároveň jsem zajel i nejrychlejší kolo závodu. Tento výsledek jako i „odpadnutí“ některých jezdců mi pak navíc dopomohlo poskočit tabulce nahoru a bitva tak může být ještě napínavá. A to už příští víkend v Anglii a pak při dvojím závodě na domácím hřišti v Brně. Moc si tohoto vítězství cením a věřím, že se to podaří ještě zopakovat.“

Krásná nuda to byla pouze pro české barvy, za suvérénním Kornfeilem se po celý závod odehrávala dramatická bitva několika jezdců, kteří si to mezi sebou rozdávali o zbylá místa na stupních vítězů. Z tohoto souboje se po chybě a následném pádu v poslední zatáčce odporoučel Danny Kent, a tak na druhý stupínek vystoupil Jihoafričan Mathew Scholtz a bednu doplnil třetí Jake Gagne z USA, smolař Danny Kent mašinu ještě zvedl a dojel na šesté pozici. Kuba se po nedělním vítězství posunul v tomto prestižním poháru na celkové druhé místo. Dosud zcela suverénnímu Noru Sturlu Fagerhaugovi se v Německu nedařilo, dojel dvanáctý a v čele šampionátu má nyní před Kubou pětadvacetibodový náskok. Red Bull Rookies Cup pokračuje pátým závodem už tento týden v anglickém Donington Parku.

Výsledky závodu - Sachsenring

1. Jakub Kornfeil (CZE) 30:22.514 sec.
2. Mathew Scholtz (RSA) +11.795
3. Jacob Gagne (USA) +19.407
4. Daijiro Hiura (JPN) +25.147
5. Florian Marino (FRA) +27.025
6. Danny Kent (GBR) +30.379
7. Alejandro Pardo (ITA) +47.523
8. Alexander Kristiansson (SWE) +51.163
9. Harry Stafford (GBR) +58.282
10. Nelson Major (FRA) +1'08.876


Průběžné pořadí

1. Sturla Fagerhaug (NOR) 99 points
2. Jakub Kornfeil (CZE) 74
3. Daijiro Hiura (JPN) 65
4. Danny Kent (GBR) 60
5. Mathew Scholtz (RSA) 55
6. Florian Marino (FRA) 50
7. Jacob Gagne (USA) 44
8. Alexander Kristiansson (SWE) 38
9. Alejandro Pardo (ITA) 32
10. Daniel Ruiz (ESP) 29

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist