TT 2016 – Závod supersportů vyhrál Hutchinson, Dunlop diskvalifikován

Své dvanácté vítězství na TT získal v pondělí dopoledne Ian Hutchinson, který od začátku až do konce dominoval prvnímu závodu Monster Energy Supersport. Michael Dunlop tentokrát dojel druhý, třetí byl Dean Harrison. Český závodník Michal Indi Dokoupil závod dokončil šestnáctý a na konto si připsal letos prvního bronzového Merkura. Později došlo na diskvalifikaci dvou jezdců, což ovlivnilo jak postavení na stupních vítězů, tak rovněž konečnou pozici českého závodníka.

Už v prvním kole měl Ian Hutchinson (Yamaha/Came BPT Yamaha/Team Tract) náskok tří sekund před Deanem Harrisonem (Kawasaki / Silicone Engineering) a Michaelem Dunlopem (Yamaha / MD Racing). Čtvrtý jel James Hillier (Kawasaki / Quattro Plant Muc-Off Kawasaki) a první pětku uzavíral Lee Johnston. Český závodník Michal Indi Dokoupil byl po prvním kole patnáctý a zajel si své maximum s pevným startem na hodnotu 18:36.808.

Ve druhém kole dal Ian Hutchinson 128.259mph a náskok natáhl na víc jak deset sekund. Michael Dunlop věděl, že dnes nemá šanci bojovat o vítězství a hlídal si druhou příčku, kde měl podobný náskok na třetího v pořadí Deana Harrisona. Jezdec Hondy Conor Cummins (Honda / Valvoline Racing by Padgetts Moto) se posunul na čtvrtou pozici před Jamese Hilliera a Johna McGuinnesse (Honda / Honda/Jackson Racing).

Pořadím nezamíchaly ani zastávky v boxech, takže závod vyhrál Ian Hutchinson, který si na konto připsal dvanácté vítězství, z toho sedmé v supersportech. Michael Dunlop skončil druhý a o třetí pozici tam byla velmi těsná bitva. Jen sedm desetin rozhodlo o tom, že poslední pozice na stupních vítězů patřila Jamesi Hillierovi, který porazil Conora Cumminse. Michal Dokoupil závod dokončil šestnáctý a měl bronzového Merkura.

Jenže pak z Manu dorazila informace, že byl diskvalifikován druhý Michael Dunlop a čtrnáctý Rob Hodson. Dunlop za porušení technických předpisů, což zjistili až během pozávodní prověrky a v případě Hodsona se jednalo rovněž o technické zaváhání s ohledem na motor. Tím, že tito dva jezdci vypadali z výsledkové listiny prvního závodu supersportů je postavení na stupních vítězů jiné než bylo krátce po skončení závodu.

Závod vyhrál Ian Hutchinson, to zůstává beze změny. Na druhé místo se posunul James Hillier, třetí je Conor Cummins. V případě Michala Dokoupila to jsou dvě příčky plus, takže on sám je nyní v hodnocení závodu čtrnáctý, bronzová replika zůstává.

Monster Energy Supersport TT - Závod 1 (4kola)
Pondělí, 6.června 2016
Výsledky - Monster-Energy-Supersport-1-result-revised.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist