North West 200 – První závody, Marek Červený šestnáctý

Vauxhall International North West 200 je největší motocyklový závod v Irsku, který od roku 1964 provozuje Coleraine & District Motor Club. Tento závod patří také k těm vůbec nejrychlejším, protože dlouhé rovinky dávají jezdců možnost vytáhnout se svých strojů co se jen dá. Letošní ročník už má za sebou dva závody - Actavo Supersport a Vauxhall Supertwin, který byl předčasně ukončen červenými vlajkami a bohužel tam je zranění dvou jezdců.

V Irsku závodí Marek Červený, který jede v třídě Supersport a v kategorii Superstock/Superbike je Petr Bičiště. Ve čtvrtek dopoledne jezdci bojovali o pozice na startu, večer už patřil prvním závodům. V třídě Supersport vyhrál první závod Alastair Seeley, který si na konto připsal své šestnácté vítězství kariéry, což je nový rekord North West 200. Ještě před startem byl šestatřicetiletý závodník s patnácti vítězstvími na stejné úrovni s Robertem Dunlopem.

Na druhém místě závod dokončil Ian Hutchinson, třetí projel cílem Martin Jessopp. Marek Červený si vedl velmi dobře, když po startu z osmé řady úvodní závod soutěže končil jako šestnáctý jezdec v pořadí. Závod to byl nesmírně napínavý a na rychlých rovinkách jezdci využívali větrné stíny svých soupeřů, takže to někdy připomínalo závody Moto3 jen s tím rozdílem, že to nebylo na dráze motodromu. Do závodu kvůli problémům s technikou neodstartoval Michael Dunlop.

Actavo Supersport – Závod (1) - 6kol
Čtvrtek, 12.května 2016

1 - Alastair Seeley - Kawasaki - 27:46.955 - 115.929mph
2 - Ian Hutchinson - Yamaha - +1.290 - 115.839mph
3 - Martin Jessopp - Triumph - +2.200 - 115.776mph
4 - William Dunlop - Yamaha - +5.995 - 115.513mph
5 - Dean Harrison - Kawasaki - +6.581 - 115.473mph
6 - Lee Johnston - Triumph - +10.000 - 115.237mph
...
16 - Marek Červený - Kawasaki - +1'00.900 – 111.843mph

Druhý závod v pořadí jeli jezdci třídy Supertwin. Hned v úvodu byl zastaven kvůli požáru na trati a později znovu restartován. Ve třetím kole jel vpředu Ryan Farquhar (KMR/SGS Kawasaki) a Dan Cooper (Dan Cooper Racing Kawasaki). Bohužel první jezdec v úseku Black Hill spadl, druhý už nestačil zareagovat a došlo ke kolizi. Ostatní ještě chvíli pokračovali v závodu, ale pak je zastavily červené vlajky.

O něco později dorazily informace, že zranění jezdců je neohrožují na životě, ale oba byli převezeni do nemocnice. Dan Cooper si pádem zranil rameno a nyní již nemocnici opustil. U Ryana Farquhara došlo na zranění hrudníku a pánve. Tato zranění jsou vážná, jezdec je na jednotce intenzivní péče a je nutná operace (nyní už je po operaci).

Předčasně ukončený závod má provizorní výsledkovou listinu. Vítězem je Ivan Lintin, druhé místo obsadil James Hillier a třetí v pořadí je Jeremy McWilliams. Do závodu také odstartoval Danny Webb, jehož známe z mistrovství světa prototypových motocyklů. Webb obsadil desátou příčku.

Jako třetí v pořadí byl ve čtvrtek večer na programu závod třídy Superstock. Tam se na první místo startovního roštu kvalifikoval Alastair Seeley, český závodník Petr Bičiště byl v kombinaci časů obou kvalifikačních jízd pětatřicátý. Jenže v závodu Supertwin došlo k přerušení červenými vlajkami, což se následně protáhlo a protože už bylo slunce hodně nízko nad obzorem (závod měl startovat v osm večer místního času), pořadatelé čtvrteční program ukončili s tím, že závod třídy Superstock bude v sobotu jako druhý v pořadí.

Sobota 14.května je dnem závodu Vauxhall International North West 200. Vše lze sledovat živě na BBC Sport, takže to bude rozhodně zajímavá podívaná. Počasí je zatím velmi příznivé, takže účast z řad diváků je velmi vysoká.
 

Sobotní program závodů – 9:30 až 19:00 hodin:

  • Závod 1 – Bet McLean Supersport
  • Závod 2 – Spidi Superstock
  • Závod 3 – Anchor Bar Superbike
  • Závod 4 – John M Paterson Supertwin
  • Závod 5 – CP Hire Superstock
  • Závod 6 – Vauxhall NW200 Superbike

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist