Zemřel Mike Trimby

V pátek 8.září zemřel v Misanu zakladatel a generální ředitel IRTA Mike Trimby. Tak jako pokaždé pracoval během závodního víkendu na otázkách týkajících se bezpečnosti jezdců a připravoval vše potřebné pro přesun do zámoří, jelikož je už příští týden na programu premiéra v Indii. O to víc jeho odchod všechny zaskočil.

Kdo byl Mike Trimby?

Mike Trimby (74) byl Angličan a posledních dvacet let žil se svou ženou Irene na ostrově Man. Byl to právě on, kdo v roce 1982 vyslyšel volání jezdců světového šampionátu za vyšší bezpečnost a bojoval za jejich zájmy jako jejich zvolený zástupce. Během závodního víkendu v Assenu byla v roce 1986 založena týmová asociace ARMCO, z níž později vznikla současná IRTA (International Road-Racing Teams Association). V jejím čele stál bývalý manažer týmu Yamaha 500 Paul Butler, pozdější prezident IRTA Michel Métraux a Mike Trimby. Ti všichni se velkou měrou zasloužili o to, že byla pozornost FIM silněji zaměřena na bezpečnost jednotlivých okruhů.

Dnes již byl Mike Trimby v důchodu, ale hodlal bojovat za zájmy týmů do posledního dechu a zároveň být vzorem pro své dlouholeté spolupracovníky. Rovněž pomáhal malým, finančně slabším týmům a dával příležitosti jezdcům, kteří nalezli místo v perspektivních týmech.

V roce 2022 byla Trimbymu udělena prestižní 'Torrensova trofej' Královského automobilového klubu, jako výraz uznání jeho "neúnavné práce pro zlepšení bezpečnosti okruhů a zastupování jezdců, týmů a komerční stránky MotoGP". „Rozhodli jsme se ocenit muže známého jako 'Král paddocku MotoGP'," řekl bývalý závodník Barrie Baxter, předseda nominační komise Torrens Trophy. „Torrensova trofej se uděluje jednotlivci nebo organizaci, kteří se zasloužili o mimořádný přínos motocyklovému sportu ve Velké Británii. Je nám proto nesmírným potěšením udělit Torrens Trophy 2022 jednomu z největších neopěvovaných hrdinů britských motocyklových závodů.“

Koncem roku 2022 Mike Trimby vážně onemocněl, nicméně na zahájení sezony MS silničních motocyklů letos v Portugalsku nechyběl. Kvůli zdravotnímu stavu několik Grand Prix poprvé v kariéře vynechal, ale součástí paddocku byl až do 8.září 2023, kdy jeho úmrtí oznámila společnost Dorna Sports, která pořádá šampionát MotoGP™.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist