Spanelsko stoupa, Anglie se propada

Obrovsky medialni zajem, dostatek penez a take pece o motocyklovy dorost jsou hlavnimi triumfy staleho vzestupu spanelske motocyklove silnice.

Spanelsko stoupa, Anglie se propada
Spanelska nadvlada stale stoupa
Spanelsko bude mit v roce 2005 stale silnejsi pozici ve tride MotoGP. Sete Gibernau pojede v Telefónica Honda tymu o titul mistra sveta. Carlos Checa prestoupil k Ducati, novacek roku Ruben Xaus se diky sponzorovi Fortuna posadi na Yamahu M1 v tymu Tech3 a jeho stajovym kolegou bude krajan Toni Elias. A konecne Fonsi Nieto pojede stroj Ducati v tymu Luise d´Antina.
Spanele vyhrali letos 19 zavodu, stejne jako Italove. Spanelske motocyklove hvezdy profituji z obrovskeho zajmu domacich medii, vzdyt odborne casopisy jako "Motociclismo" a "Solo Moto" prinaseji pravidelne az 40 stranek pouze o Grand Prix. A konzerny typu Telefónica, Repsol ci Fortuna se staraji o dostatecny priliv penez do silnicnich motorek. Tak pochopitelne muze existovat hodne staji a kdyz navic vyborne funguje i pece o motocyklovou mladez, neni divu, ze vsechny tri zavody Grand Prix na pyrenejskem poloostrove (Jerez, Barcelona a Valencia) jsou vyprodany a a jen potvrzuji spravnost teto koncepce.
Britove uz nevyhrali 25 let zavod kralovske tridy
A tak tak zatimco Spanele staje miri smerem nahoru, tak se Britove neustale propadaji. A to jeste v 80-tych letech motocyklovym zavodum Grand Prix dominovali. Ovsem v poslednich 20 letech vyhrali pouze trikrat !, v roce 1986 se to podarilo Ian McConnachiemu na Krauseru 80 ccm a to na domaci trati v Silverstone, Alan Carter potom vyhral na Yamaze 250 GP Le Mans - 1983 a konecne Ir Jeremy McWilliams se postaral o doposud posledni trumf ostrovanu, kdyz zvitezil v destivem zavode v Assenu 2001 na tovarni Aprilii tymu Aprilia Germany. Posledni vitezstvi v kralovske kubature se potom datuje do Anderstorpu 1981, a zaslouzil se o neho legendarni Barry Sheene.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist