Před Grand Prix Francie

Ke čtvrtému závodu mistrovství světa silničních motocyklů dorazí jeho účastníci do Francie, kde se tento víkend na okruhu v Le Mans utkají o další mistrovské body.

Okruh

Okruh, kde se pojede závod s názvem Alice Grand Prix de France byl postaven v roce 1965 a leží asi 200 km jihozápadně od Paříže. Trať, která je charakteristická poměrně dlouhými rovinami, ale i zatáčkami “kolem nohy,” měří 4 185 metrů, její šíře je 13 metrů a délka startovní rovinky 450 metrů, má devět pravých a čtyři levé zatáčky. Rekordy okruhu ve všech třídách byly dosaženy v loňském ročníku a v MotoGP jej drží Valentino Rossi (1:34,215), ve čtvrtlitrech Marco Simoncelli (1:39,666) a v nejnižší kubatuře pak Pol Espargaro (1:43,918). Nejlepšího výsledku pro naše barvy zde dosáhl Lukáš Pešek v roce 2007, kdy se po souboji o vítězství v závodě stopětadvacítek musel sklonit pouze před Sergio Gadeou a dojel si pro stříbrný věnec.


Loňské výsledky

V loňském roce zde na stupních vítězů stáli všichni pozdější mistři světa, když v nejnižší kubatuře se nejvíce radoval domácí závodník Mike Di Meglio a ve čtvrtlitrech, které vyhrál Alex Debon, dojel Marco Simoncelli druhý. Z našich závodníků ani jeden neviděl šachovnicový prapor, když Karel Abraham závod ukončil po dvou a Lukáš Pešek po pěti kolech. V nejsilnější kubatuře pak na nejvyšší stupínek vystoupil Valentino Rossi.

125 ccm                                           250 ccm                                             MotoGP

1. Mike Di Meglio                             1. Alex Debon                                    1. Valentino Rossi
2. Bradley Smith                              2. Marco Simoncelli                         2. Jorge Lorenzo
3. Nicolas Terol                               3. Mattia Pasini                                 3. Colin Edwards

Dosavadní průběh sezóny

I přes výpadek v posledním závodě v Jerezu je ve stopětadvacítkách stále na vedoucí pozici Andrea Iannone, který dosud nastřádal 37,5 bodu. Díky jerezskému vítězství se na druhé místo vyšvihl Bradley Smith, který na Itala ztrácí pouhý jeden bodík a vzhledem k tomu, že už vloni stál v Le Mans na stupních vítězů, je možné, že dojde ke změně na pozici lídra šampionátu. Na třetím místě je Pol Espargaro (31,5 b.), na kterého ale pouze 1,5 bodu ztrácí čtvrtý Julian Simon. Ten si po dvou druhých místech připsal nulu v minulém domácím závodě, ale o to víc bude chtít potvrdit papírové předpoklady největšího favorita sezóny. Jedno třetí, dvě šestá místa a celkem 28 bodů, to je dosavadní vizitka pátého Sandra Corteseho, o jeden bod méně nasbíral šestý Marc Marquez. Povedený domácí závod, kde získal druhé místo, zajišťuje Sergio Gadeovi sedmé místo, ale kromě dvaceti bodů, které nasbíral v Jerezu, už má na svém kontě jenom dva body z Kataru. Zatím tedy žádná sláva a tenhle Španěl už prý má od Aspara Martineze nůž na krku s tím, že pokud se jeho výkony trvale nezlepší, tak si bude muset hledat jiné angažmá. Top ten uzavírají tři jezdci, které dělí pouhých půl bodu, když osmý je Stefan Bradl (17 b.) a desítku uzavírají Danny Webb a Dominique Aegerter (16,5 b.). Lukáš Šembera na svém kontě sice ještě body nemá, ale jeho výkony se stále zlepšují a po pětadvacátém místě v Kataru a třiadvacátém v Japonsku se v Jerezu dostal do druhé desítky a získal dvacáté místo.


Na prvním místě v kubatuře dvěstěpadesátek figuruje Hiroshi Ayoama, který se s Hondou statečně rve s přesilou italských Aprilií a Giler. Po čtvrtém místu v Kataru, druhém v domácím Motegi a prvním místě v Jerezu má na svém kontě 58 bodů a čtyřbodový náskok před druhým Alvaro Bautistou, který také jednou vyhrál a získal jedno druhé místo, ale k tomu přidal pouze devět bodů za sedmý flek v Kataru. Třetí je katarský vítěz Hector Barbera (43 b.), čtvrtý pak Thomas Luthi, který svými vyrovnanými výkony nasbíral dosud 28 bodů. O jeden bod méně mají dva jezdci a to Gábor Talmacsi a Jules Cluzel, sedmý Mattia Pasini má na svém kontě 26 bodů. Jednadvacet bodů nasbírali Rafaelle De Rosa a Mike Di Meglio a první desítku uzavírá Marco Simoncelli. Ten po vynechaném prvním závodě a smůlovatém Japonsku, kde prorazil přední gumu, konečně zabodoval v Jerezu a dojel si pro třetí místo. Za úřadujícím mistrem světa je na jedenáctém místě Lukáš Pešek, který bodoval ve všech třech závodech a nasbíral zatím patnáct bodů, Karel Abraham je po dvou výpadcích a jednom devátém místě sedmnáctý se sedmi body.

 
V nejsilnější kubatuře MotoGP se po vítězství v posledním závodě dostal do čela loňský mistr světa Valentino Rossi, který jako jediný stál na stupních vítězů ve všech třech závodech a dokazuje tak nejen svoji rychlost, ale také neuvěřitelnou vyrovnanost svých výkonů. Jeho konto čítá 65 bodů a to znamená jedenáctibodový náskok před Casey Stonerem. Jednačtyřicet bodů dosud nasbírali dva Španělé a to třetí Dani Pedrosa a čtvrtý Jorge Lorenzo. Ten v minulém závodě havaroval a v hlavě se mu určitě honí myšlenky na zdejší loňský závod, kde si na pódium pro stříbrný věnec vylezl s berlemi a zlomeným kotníkem.... Na pátém místě je Andrea Dovizioso (30 b.), jehož výkony jsou sice hodně vyrovnané, ale na stupně vítězů to zatím nedalo. Šesté místo zaujímá Colin Edwards (26 b.), ale na jeho pozici nejlepšího soukromníka si brousí zuby i sedmý Randy De Puniet (24 b.) a osmý Marco Melandri (23 b.). První desítku uzavírají oba piloti Suzuki, když Chris Vermeulen je zatím úspěšnější a nasbíral jednadvacet bodů oproti devatenácti Lorise Capirossiho. Za nejúspěšnější desítkou je jedenáctý Mika Kallio (16 b.), dvanáctý Alex De Angelis (15 b.), třináctý Toni Elias (15 b.), čtrnáctý James Toseland (10 b.), patnáctý Sete Gibernau (8 b.), šestnáctý Yuki Takahashi (5 b.), sedmnáctý Nicky Hayden (5 b.) a osmnáctý Niccolo Canepa (2 b.).

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist