MV Agusta se vrátí do MotoGP pod křídly KTM

Značka MV Agusta si naposledy zazávodila v motocyklové velké ceně v roce 1976, a i když se už za bývalého majitele občas mluvilo o tom, že se do královské kategorie vrátí, až pod křídly Pierer Mobility – majitele KTM – nabírá tento velkolepý návrat konkrétních obrysů. Na start by se měla italská značka postavit v sezóně 2027.

Informace o návratu MV Agusty do MotoGP pochází z vyjádření Huberta Trunkenpolze. To je člověk, díky kterému je velké „T“ ve zkratce „KTM“ a zároveň jeden z členů představenstva v Pierer Mobility – od letošního března majoritního vlastníka MV Agusty. Při převzetí značky se z něj také stal CEO MV Agusty.

Převzetí MV Agusty společností Pierer Mobility vzbudilo spoustu emocí, pravdou ale je, že díky němu skončila v italském Varese snad nadobro „turbulentní éra“ a fabrika se může soustředit na stabilizaci byznysu. Právě v momentě, kdy bude obchodní a finanční stránka stabilní, může přijít na řadu návrat do MotoGP. Podle Trunkenpolze by měl termín vyjít na sezónu 2027, kdy do nejvyšší motocyklové soutěže vstoupí nová pravidla.
Asi jen málokoho překvapí, že je v plánu udělat tovární tým MV Agusty ze stávajícího francouzského týmu Tech3, který v současnosti závodí pod značkou Gas Gas. Je však velkou otázkou, nakolik bude MV Agusta pouze satelitním týmem KTM, tak jako dosud Gas Gas, a nakolik půjde o svébytný tým s vlastním vývojem.
Trunkepolz rovnou prozradil, že MV Agusta bude v MotoGP sdílet s KTM nový motor o objemu 850 cm3. Právě vývoj nového agregátu podle pravidel platných od roku 2027 bude podle šéfa MV Agusty natolik nákladný, že prostě nedává smysl, aby se vyvíjely dva motory „pod jednou střechou“. Je zde ovšem možnost, že bude MV Agusta závodit s vlastním rámem a také s vlastním vývojem aerodynamiky. Na to všechno je ale zatím čas. Teď je důležitá ta první fáze, a sice návrat MV Agusty obchodně do černých čísel.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist