GP České republiky – V Brně vyhrál Dovizioso, Kornfeil slaví třetí místo v Moto3

Skvělý závod předvedli jezdci Moto3. Bitva o stupně vítězů probíhala až do posledních metrů před cílem a Jakub Kornfeil získal své první pódiové umístění sezony, když cílem projel třetí. Vítězem Moto3 je Fabio Di Giannantonio, druhý závod dokončil Aron Canet. Jezdec na divokou kartu Filip Salač byl čtyřiadvacátý. Na programu je nyní závod Moto2 a den závodu uzavřel klání MotoGP. Před závodem královské kubatury proletí nad okruhem stíhací letouny JAS-39 Gripen a státní hymnu zazpívá Andrea Kalivodová, sólistka ND Praha.

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do 18 kol závodu odstartoval z první řady Jakub Kornfeil (Redox PrüstelGP), John McPhee (CIP Green Power) a Marcos Ramirez (Bester Capital Dubai). Druhá řada Philipp Öttl (Südmetall Schedl GP Racing), Fabio Di Giannantonio (Del Conca Gresini Moto3), Aron Canet (Estrella Galicia 0,0). Třetí řada Gabriel Rodrigo (RBA BOE Skull Rider), Nakarin Atira Tphuvapat (Honda Team Asia) a Niccoló Antonelli (SIC58 Squadra Corse). Jezdec na divokou kartu Filip Salač (Cuna de Campeones Czech Talent) startoval šestadvacátý.

Skvěle odstartoval Jakub Kornfeil, který hned od prvních metrů závodu začal navyšovat náskok na skupinku jezdců za sebou. V polovině prvního kola už Kornfeila dělilo od druhého Marcose Ramireze šest desetin. Třetí jel Gabriel Rodrigo, čtvrtý byl John McPhee a pátý Fabio Di Giannantonio. Do druhého kola najížděl Jakub Kornfeil první s náskokem sedmi desetin. Do konce závodu ale zbývalo dlouhých sedmnáct kol. Ve třetím kole havaroval ve čtvrté zatáčce Kaito Toba (Honda Team Asia), který tam zůstal v péči zdravotníků.

V nájezdu do pátého kola skončil únik Jakuba Kornfeila, který ztratil na cílové rovince hned tři pozice. První jel Aron Canet, druhý Marcos Ramirez, třetí Gabriel Rodrigo a čtvrtý byl Jakub Kornfeil. Ve skupině bojující o přední pozice byl také Philipp Öttl, John McPhee, Fabio Di Giannantonio nebo Dennis Foggia (SKY Racing Team VR46). Filip Salač jel na 26.pozici. V sedmém kole byl Jakub Kornfeil v jedné ze zatáček delší a propadl se na sedmou pozici. Závod vedl Marcos Ramirez před Aronem Canetem a Johnem McPhee.

V polovině závodu nebyl nikdo v úniku a vedoucí skupina jezdců měla kolem patnácti závodníků. Na první pozici jel Dennis Foggia, druhý byl Fabio Di Giannantonio a třetí Gabriel Rodrigo. Němec Öttl jel čtvrtý, Španěl Canet pátý. Jakub Kornfeil figuroval na sedmé pozici, ale stále byl součástí bitvy o stupně vítězů. Od desátého kola vedl Di Giannantonio, který se snažil společně s Rodrigem jít do úniku. To jim ale nevyšlo, nicméně vysoké tempo neudržel John McPhee, který havaroval ve čtrnácté zatáčce po kontaktu s Ramirezem. V jedenáctém kole vedl závodní pole Di Giannantonio, Jakub Kornfeil jel čtvrtý, ve dvanáctém kole převzal vedení Philipp Öttl, Jakub Kornfeil se posunul na druhou pozici. Ital Marco Bezzecchi (Redox PrüstelGP) bojoval o vedení v šampionátu a potřeboval zajet do šestého místa, aby ho získal.

Šest kol před koncem závodu jel Jakub Kornfeil první, ale brzy se před českého závodníka dostal Němec Öttl a Ital Di Giannantonio. Korfeil tak možná jen zkoušel nájezd na cílovou rovinku, který v posledním kole rozhodně o vítězi závodu. Stále nebylo nic rozhodnuto, protože vedoucí skupina čítala stále velký počet jezdců. Ve čtrnáctém kole šel Jakub Kornfeil znovu do vedení a jeho záměr byl jasný, zatlačit a ostatním ujet. Jenže to jeho soupeři neměli v plánu dopustit a zejména Di Giannantonio se na českého jezdce zavěsil jako klíště. Ital je znám svými kousky při předjíždění, tak snad to dnes dopadne bez problémů. Na pětadvacáté pozici pokračoval Filip Salač.

V nájezdu do předposledního kola šel znovu dopředu Jakub Kornfeil, který využil jízdy po cílové rovince. Druhý Fabio Di Giannantonio jel těsně za Čechem, těsně za vedoucí dvojicí jeli také Aron Canet, Enea Bastianini, Philipp Öttl, Marcos Ramirez a dalších x závodníků. Nic nebylo jisté a vše mělo rozhodnout poslední kolo a poslední zatáčky před cílem. Do osmnáctého kola najížděl první Jakub Kornfeil, druhý Fabio Di Giannantonio a třetí Aron Canet.

V posledním kole to byla parádní bitva, kde sehrál hlavní roli český závodník Jakub Kornfeil, jenž bojoval o vítězství až do konce. Nakonec je z toho třetí místo, pro Kornfeila první stupně vítězů sezony, první od Malajsie 2016. Závod vyhrál Fabio Di Giannantonio, druhý skončil Aron Canet. Český závodník Filip Salač obsadil čtyřiadvacátou pozici. Novým lídrem průběžného hodnocení je Marco Bezzecchi, který závod dokončil na šesté pozici.

GP České republiky, Moto3 – Závod (18kol)
30°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 46%
1. # 21 Fabio DI GIANNANTONIO ITA Del Conca Gresini Moto3 Honda 39'09.124
2. # 44 Aron CANET SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +0.112
3. # 84 Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +0.339
4. # 33 Enea BASTIANINI ITA Leopard Racing Honda +0.560
5. # 19 Gabriel RODRIGO ARG RBA BOE Skull Rider KTM +0.771
6. # 12 Marco BEZZECCHI ITA Redox PruestelGP KTM +0.896
7. # 42 Marcos RAMIREZ SPA Bester Capital Dubai KTM +1.030
8. # 65 Philipp OETTL GER Sudmetal Schedl GP Racing KTM +1.097
9. # 75 Albert ARENAS SPA Angel Nieto Team Moto3 KTM +2.034
10. # 48 Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda +2.056
11. # 23 Niccolò ANTONELLI ITA SIC58 Squadra Corse Honda +2.093
12. # 10 Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +2.359
13. # 22 Kazuki MASAKI JPN RBA BOE Skull Rider KTM +2.517
14. # 24 Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +2.616
15. # 14 Tony ARBOLINO ITA Marinelli Snipers Team Honda +2.770
16. # 41 Nakarin ATIRATPHUVAPAT THA Honda Team Asia Honda +3.674
17. # 5 Jaume MASIA SPA Bester Capital Dubai KTM +4.618
18. # 72 Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +4.870
19. # 8 Nicolo BULEGA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +4.942
20. # 16 Andrea MIGNO ITA Angel Nieto Team Moto3 KTM +4.954
21. # 77 Vicente PEREZ SPA Reale Avintia Academy 77 KTM +12.923
22. # 71 Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda +12.942
23. # 40 Darryn BINDER RSA Red Bull KTM Ajo KTM +12.956
24. # 15 Filip SALAČ CZE Cuna de Campeones Czech Talent KTM +41.511
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 7 Adam NORRODIN MAL Petronas Sprinta Racing Honda  
  # 81 Stefano NEPA ITA CIP - Green Power KTM  
  # 17 John MCPHEE GBR CIP - Green Power KTM  
  # 27 Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda  

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 40 Kč od 9 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 4 Kč
Artepx přispěla 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
cicolably přispěl 6 Kč
JardaKTM přispěl 6 Kč
masi přispěl 6 Kč
Shevy44 přispěl 6 Kč
technasia přispěl 6 Kč
veveruska07 přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist