Abraham: Pojede historicky první Čech závody MotoGP v roce 2011?

Prvním českým jezdcem, který by se mohl zúčastnit závodů královské kubatury MotoGP, bude zřejmě v roce 2011 brněnský pilot Karel Abraham. Pojede v barvách svého stávajícího týmu, tedy české stáje Cardion AB Motoracing. Jako motocykl bude mít Karel Abraham k dispozici italskou motorku Ducati Desmosedici. Smlouva o účasti Karla Abrahama a českého týmu byla nyní českému týmu nabídnuta a s jeho účastí souhlasí i promotér šampionátu MotoGP, španělská Dorna.

A jak vlastně k celé této historické záležitosti došlo?
„Během Grand Prix Velké Británie na okruhu Silverstone přišli za námi zástupci továrny Ducati, že už našeho pilota delší dobou sledují a jestli bychom ho nechali testovat v Mugellu na jejich motocyklu.", vysvětluje majitel týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham sr.
Tyto testy se uskutečnily v úterý a ve středu 6. a 7. července, tedy minulý týden. Přítomen byl celý kompletní testovací tým – 22 techniků – včetně testovacího jezdce Franca Battainiho a za účasti technického direktora závodního týmu Ducati MotoGP Filippa Preziosiho. K dispozici měl Karel Abraham celkem 3 motocykly.
A tak se místo španělského Aragonu, kde testovali ostatní jezdci Moto2, vydal celý tým do italského Mugella. Zatímco v úterý se technici testovacího týmu Ducati zaměřili především na základní nastavení motocyklu, tak ve středu už se jak Abaja, tak i tým soustředili i na dosažené časy. A ty byly opravdu tak skvělé, že to všechny přítomné opravdu překvapilo. Přičemž Karel jel třeba poprvé s keramickými brzdami, takže si musel opravdu zvykat na úplně jiné jezdecké podmínky.
Nejlepší Abajův čas během testování byl 1.51,0 přičemž Casey Stoner zajel při závodě GP v Mugellu nejlépe 1.50,996 a druhý tovární jezdec Nicky Hayden -1.51.042. Nejlepší časy dalších jezdců na Ducati pak byli v tomto závodě GP následující: A. Espargaro - 1'51.588, Barbera - 1'51.666 a Kallio 1'51.880.
Většina Karlových časů během středečního dne testování pak byla v časovém rozmezí 1.51,0 – 1.51,4.
"Za oba dva dny najezdil Karel celkem přes 100 okruhů“, řekl manažer týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham sr. a dále doplnil: „Na základě těchto testů nám továrna Ducati nabídla smlouvu na rok 2011 a jelikož s tímto řešením souhlasí i Dorna, tak nic nebrání tomu, aby český tým Cardion AB Motoracing s jezdcem Karlem Abrahamem startoval na motocyklu Ducati v roce 2011 v závodech královské kubatury MotoGP“.
Český jezdec Karel Abraham nám nejdříve řekl k absolvovaným testům: „Bylo to hodně náročné, závodil jsem totiž už tři víkendy po sobě a byl jsem tak hodně unavený. Navíc jsem se před testy ani moc nevyspal, neboť jsme jednak letecky cestovali ze Španělska do Itálie a pak ještě autem z Bologne na okruh v Mugellu. Kromě mě tam byli i všichni mechanici mého stávajícího týmu, ale samotný test byl zcela v režii specialistů od Ducati. První den v úterý jsme prostě jen zkoušeli různé věci a připravovali nastavení na středeční testování. A v jeho závěru už jsem byl hodně unavený, ale i šťastný. Jezdit na motocyklu MotoGP je prostě skvělý pocit, sice ze začátku trochu nezvyk, ale přece jen super“.
Na otázku jak se Abaja dívá na svou novou životní výzvu, řekl Karel Abraham jen jednu větu, která ale jasně říkala vše podstatné: „Hrozně moc se těším, ani tomu nemohu uvěřit“.
Závěrem dejme slovo technickému direktorovi Ducati Filippovi Preziosimu: „Zkoušeli jsme různé potencionální kandidáty na naše budoucí jezdce v královské kubatuře MotoGP. Ze všech nás ale nejvíce zaujal tento mladý Čech. Proto jsme mu a jeho týmu také nabídli náš motocykl a smlouvu na rok 2011.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (62x):



TOPlist