V Assenu kraloval Markus Reiterberger, nový šampion IDM

Předposlední podnik sezony jeli jezdci třídy Superbike/Superstock 1000 na slavné dráze okruhu TT Assen. Do víkendu nastoupil v barvách Yamahy Josh Brookes z prostředí britského šampionátu superbiků, ale ani jemu se nepodařilo zastavit nadvládu jezdec BMW Markuse Reiterbergera. Němec o víkendu vyhrál oba závody a v třídě Superbike má s náskokem sedmdesáti šesti bodů jistý titul šampiona. Z českých závodníků třídy SBK bodoval Matěj Smrž pátým a šestým místem, Jan Halbich byl dvakrát osmý a v třídě SSP zajel Michal Filla na desáté a dvanácté místo. V kategorii Moto3 GP byl Martin Gbelec třetí.

Do prvního závodu společné kategorie Superbike/Superstock 1000 startoval z pole position lídr seriálu Markus Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW) a byl to také on, kdo v cíli slavil desáté vítězství sezony. Na druhém místě skončil Lorenzo Lanzi (3C-Racing Team) a třetí byl Australan Josh Brookes (Team Yamaha MGM), který pro tři ladičky získal umístění na stupních vítězů. Matěj Smrž (Wilbers-BMW-Racing Team) projel cílem třináctý, ale v hodnocení SBK bodoval šestým místem. Jan Halbich (Holzhauer Racing Promotion) bral body za osmé místo v klasifikaci SBK. V třídě Superstock 1000 vyhrál Francouz jedoucí na Yamaze Mathieu Gines (Langenscheidt Racing by Fast Bike Servic), Michal Filla (BMW Sikora Motorsport) bodoval dvanáctým místem.

Ve druhém klání vybojoval další vítězství Markus Reiterberger, který je letošním šampionem superbikové kategorie IDM. Tentokrát to ale neměl tak snadné, protože mu v patách byla dvojice dravých závodníků Ducati týmu 3C-Racing Team. Druhý Lorenzo Lanzi ztratil na vítězství pouhou desetinu, třetí Xavi Forés necelé čtyři desetiny. Josh Brookes byl tentokrát čtvrtý a velmi dobře zabojoval Matěj Smrž, jemuž se podařilo zajet na páté místo třídy SBK. Během víkendu český závodník nasbíral jednadvacet bodů a v průběžném hodnocení je pátý, jeden bod za Janem Halbichem, který bral body za osmé místo. Michal Filla si v druhém závodu polepšil o dvě pozice, skončil desátý a stejná pozice mu patří i v průběžném hodnocení.

Závody Matěj Smrž komentoval slovy: „V první jízdě jsem měl hroznej start. Strašně rychle zhasla červená světla a prostě jsem stál. Pak jsem měl celkem dobré tempo, ale nebylo jednoduché jít bez rizika dopředu. V druhé jízdě si snad spravím chuť … . Druha jízda v Assenu byla podle mých představ. Start se mi povedl a po první zatáčce jsem byl čtvrtý před Brookesem. Když mě předjel, snažil jsem se držet první čtyřky, ale to mi vydrželo jen dvě kola. Prostě to nešlo a tak jsem zvolnil a hlídal si čelo druhé skupiny.“

„Několikrát jsem se propadl, ale poslední tři kola jsem jel celkem v pohodě na pátém místě a to si udržel až do konce. Posledních čtnáct dní jsem si dal celkem do těla a jsem rád, že bude pauza před posledním závodem na Hockenheimringu. Budu mít aspoň čas léčit zraněné koleno a po pátečním pádu mám něco s ramenem, což bude potřebovat minimálně odpočinek. Děkuji za podporu a příště "full gas" !

 

Závod v Assenu jeli rovněž jezdci kategorií Moto 3 Standard/Moto 3 GP. V třídě GP je český závodník Martin Gbelec, který v německém seriálu nastupuje v barvách stáje Ariane Racing Factory. V sobotní kvalifikaci si Gbelec vyjel čtvrté místo na startu a v závodu si o jednu pozici polepšil, když v si kategorii Moto3GP zajel pro třetí místo a šestnáct bodů. Celkem jich má na kontě dvaapadesát a je průběžně třetí. Vedoucím jezdcem soutěže je Jonas Geitner, který po pěti vítězstvích v řadě skončil v Assenu poprvé v sezoně druhý. V průběžném hodnocení má Geitner náskok na Ernsta Dubbinka (Ernst Dubbink Eveno racing), vítěze závodu v Assenu, ve výši šedesáti bodů. Do konce sezony jsou dva závody, padesát bodů k dispozici a to znamená, že Jonase Geitnera už nikdo neporazí.

V seriálu ADAC Junior Cup powered by KTM závodí brněnský jezdec Jiří Mrkývka, který se na start nedělního klání v Assenu kvalifikoval osmým časem do středu třetí řady. V samotném závodu ale nebodoval, takže mu nyní v průběžném hodnocení patří osmá pozice. Závod vyhrál Holanďan Robert Schotman před lídrem seriálu Dirkem Geigerem a třetím v pořadí Tonim Erhardem. Do konce sezony ještě na jezdce ADAC Junior Cupu čekají tři závody.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist