Pole position pro Neukirchnera, Smrž startuje šestý

Na dráze moderního závodního areálu Euro Speedway Lausitz tento víkend zahajuje letošní ročník mezinárodní mistrovství Německa silničních motocyklů SUPERBIKE*IDM. Po testech je na programu první závodní víkend sezony, který nabízí soutěžení v řadě motocyklových kubatur. V kombinované kategorii Superbike/Superstock 1000 závodí čeští závodníci Matěj Smrž, Jan Halbich a Michal Filla. První pole position sezony vybojoval domácí závodník Max Neukirchner v sedle nové Yamahy R1, druhý startuje jezdec BMW Markus Reiterberger a první řadu uzavře jezdec Yamahy Damian Cudlin.

V prvním tréninku zajel nejrychleji Markus Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW), když v sedle S1000R nastavil kolo časem 1'39,762 sekundy. Matěj Smrž (Wilbers-BMW-Racing-Team) byl s časem 1'41,449 sekundy šestý, Jan Halbich (Holzhauer Racing Promotion) měl na kontě jedenáctý čas 1'42,379 sekundy a Michal Filla (BMW Sikora Motorsport) jednadvacátý, desátý v kategorii Superstock 1000. Do nedělního závodu se nakonec jezdec Hondy Jan Halbich kvalifikoval patnáctým časem 1'40,800 sekundy, Michal Filla je s časem 1'41,745 sekundy dvanáctý v STK1000.
Ve druhém tréninku si šestou pozici udržel Matěj Smrž a stejná pozice mu patří také na startu nedělního závodu. Český jezdec BMW byl součástí devítičlenného Superpole, kde bojoval o první pole position sezony. Na první místo na startu Smržovi chybělo něco přes dvě sekundy. S časem 1'37,439 sekundy vyhrál pole position Max Neukirchner (Team Yamaha MGM).

„Do Superpole jsme provedli opět nějaké změny na motorce, které se ukázaly jako správné,“ komentoval sobotní kvalifikaci Matěj Smrž. „Hned první rychlé kolo jsem měl velice dobře rozjeté a vypadalo to na celkové čtvrté místo. Udělal jsem ale chybu při výjezdu z poslední zatáčky a ztratil jsem tak nejen výjezd, ale i rychlost na rovinu. Nedá se nic dělat, na startu jsem až na šestém místě. I tak ale hodnotím vývoj testování a nyní víkendu velmi pozitivně.“
„Každým výjezdem na trať jsme rychlejší a každá změna prozatím byl správný krok. Nejvíc ztrácím na Neukirchnera a Reiterbergera, ale všichni dobře víme, že tento rozdíl nelze vymazat při jednom víkendu. Zítřejší závody budou rozhodně těžké, první desítka je hodně vyrovnaná. Musím ale zamakat a získat nejen zkušenosti z mého prvního závodu s BMW, ale také chci dobré body.“

„Prozatím děkuji mým mechanikům za skvělou práci, motorka je vždy perfektně připravená a tým odvádí velmi dobrou práci,“
dodal závěrem Matěj Smrž, který startuje z druhé řady společně s jezdcem Ducati Xavi Foresem (3C-Racing Team) a Lukasem Trautmannem (Freudenberg Racing Team) na Yamaze.
Závody třídy Superbike/Superstock 1000 jsou v neděli dva, ten první startuje v 11:05 hodin, druhý pak odpoledne v 17:00 hodin.

IDM SUPERBIKE - Superstock 1000 - Superpole.pdf

IDM SUPERBIKE - Superstock 1000 - Superpole.pdf


V Německu to není jen o prestižní třídě Superbike/Superstock 1000, závodí tam také například třída Moto3, Supersporty nebo ADAC Junior Cup a řada dalších. V třídě ADAC Junior Cup startuje brněnský závodník Jiří Mrkývka, jenž se pro nedělní závod (10:10 hodin) kvalifikoval do třetí řady. V kategorii Yamaha R6 Dunlop Cup závodí jezdec z Českých Budějovic Petr Voslajer, který se na start (12:00 hodin) postaví do desáté řady.

ADAC Junior Cup powered by KTM - Rennen - Startgrid.pdf

Yamaha R6-Dunlop-Cup - Rennen - Startgrid.pdf

..

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist