Matěji Smržovi v Zolderu nepřálo štěstí

Smolný závodní víkend prožil na trati v belgickém Zolderu český superbiker z týmu Yamaha Motor Deutschland by Monster Energy Matěj Smrž.


"I před druhým závodem v belgickém Zolderu jsme měli možnost testovat. Průběh testování byl více jak uspokojivý a volné tréninky v pátek, během závodního víkendu, také. Stále jsem patřil mezi nejrychlejší jezdce ve startovním poli. Kvalifikace ale nezačala vůbec dobře. Celý víkend byl provázen špatným počasím a i na to jsem částečně doplatil. Hned v prvním rychlém kole v prvním kvalifikačním tréninku jsem upadl když začalo krápat a do závodu se tak nekvalifikoval. Stihl jsem sice ještě pár kol na vodě, když mechanici opravili motocykl, ale na suché časy to nestačilo. V druhé kvalifikaci jsem objel na skoro suché trati pouhá tři kola a umístil se tak na start na uspokojivé 10. místo.",
říkal po sobotní kvalifikaci český jezdec a pokračoval dále o tom, co dělo v neděli: "Start do mokré první jízdy se mi opravdu povedl a dostal jsem se po pár zatáčkách do čela. Posléze jsem se propadl o jednu pozici a dvě kola jezdil na druhém místě. Při nájezdu do čtvrtého kola přede mnou upadl vedoucí holanský jezdec Valk a měl jsem volnou trať a vybudoval si i drobný náskok. Závod pro mne ale bohužel skončil po pár zatáčkách, když jsem také upadl..."

Kalich hořkosti si ale Matěj Smrž vypil do dna v jízdě druhé: "Ani druhá jízda pro mě nedopadla dobře. Po slušném startu jsem se usadil na 6. místo. Už od samotného začátku jsem pociťoval problém s přední brzdou a v druhém kole jsem se rozhodl závod ukončit. Nebylo možné pokračovat, protože při brždění jsem promačkával páčku brzdy až na řídítko a brzdný účinek byl minimální. Pokračovat by bylo příliš riskantní a ohrožoval bych ostatní jezdce.", byl hodně smutný mladší z bratrů Smržových, který má po čtyřech odjetých závodech na svém kontě 20 bodů, což znamená až 13. místo v průběžné klasifikaci šampionátu IDM*Superbike 2013 pro vloni pátého pilota tohoto šampionátu a čtyřnásobného vítěze.

"Nedá se nic dělat... je to pochopitelně hodně špatné ze čtyř jízd tři nedokončit (jeden pád a dvě závady), ale matematicky je možné ještě všechno. Motorka je velmi dobrá a já jsem také schopen jezdit na špici, proto nepropadám panice. S aktuálním bodovým kontem samozřejmě nejsem spokojený, ale o to víc mě to motivuje do dalších závodů, kde udělám všechno pro co nejvíc bodů! Technické problémy, které nás postihly ani nejsou chybou týmu, je to jen obrovská smůla, protože závadám nemohl nikdo předejít a tým vždy udělal maximum pro to, aby motorka byla 100% připravená do závodu. Pád v závodě z prvního místa byla má jezdecká chyba, ale rozhodně ničeho nelituji. Na vodě se toto stává velmi často a nemá smysl si nic vyčítat.", nevzdává se náš motocyklový závodník, který je znám svou příslovečnou bojovností. Ostatně do konce letošního šampionátu chybí ještě celých 12 jízd, tedy bude se rozdělovat maximálně 300 bodů.
Článek o nedělním závodě jsme přinesli už zde.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist