IDM: Na Nürburgringu vybojoval pole position Reiterberger

Čtvrtý podnik sezony mezinárodního mistrovství Německa přivítal na svém okruhu Nürburgring. V sobotu měla na programu třída Superbike/Superstock 1000 kvalifikační tréninky, které vyvrcholily bitvou o pole position v Superpole. První místo na startu získal jezdec BMW a lídr šampionátu Markus Reiterberger. Z druhé pozice v první řadě odstartuje jezdec Ducati Lorenzo Lanzi, třetí jezdec Yamahy Max Neukirchner. Z českých závodníků je na startu prvního závodu desátý Matěj Smrž, šestnáctý Jan Halbich a dvacátý Michal Filla. Havaroval jezdec třídy Moto3GP Martin Gbelec, který musel do nemocnice.

Do boje o pole position na startu závodu superbiků a superstocků nastoupilo v Superpole sedm závodníků kategorie Superbike a dva z kategorie STK1000. Nejrychlejším byl Markus Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW), který zajel čas 1'24,629 sekundy a rozdílem půl sekundy porazil Lorenza Lanziho (3C-Racing Team) a třetího v pořadí Maxe Neukirchnera (Team Yamaha MGM), jenž byl jen o 47 tisícin pomalejší než Ital Lanzi.

Z českých závodníků zajel Matěj Smrž (Wilbers-BMW-Racing-Team) čas 1'26,611 sekundy a do závodu odstartuje desátý z čtvrté řady společně s Němcem Dominikem Vinconem a Nizozemcem Pepijnem Bijsterboschem. Z šesté řady startuje šestnáctý Jan Halbich (Holzhauer Racing Promotion) a ze sedmé jezdec kategorie STK1000 Michal Filla (BMW Sikora Motorsport), jemuž patří dvacátá pozice.

IDM SUPERBIKE - Superstock 1000 - Rennen 1 - Startgrid.pdf

Matěj Smrž po kvalifikaci uvedl: „První kvalifikace na vodě byla bez potíží. Celkem v klidu a bez rizika jsem zajel třetí čas. Druhá kvalifikace se už jela na suchu a měl jsem opravdu smůlu! Je to k vzteku. Na pneumatice pro závod jsem zajel slušný čas a když jsem byl pátý, jel jsem si pro kvalifikační pneu. Na ni jsem během čtyř kol netrefil ani jedno kolo, aniž bych nenarazil na pomalého jezdce a tak mi Superpole uniklo jen o kousek.“

„Součet nejrychlejších sektorů ale dokazuje, že zítra budu schopný jet vepředu. Musím jen dobře odstartovat a pak už vím, že mám na to bojovat o dobré pozice na čele závodu. Jediný Raiti na BMW zase uskočil všem, což ho jen chválí. Jede opravdu velmi dobře. Zbytek startovního pole do desátého místa je hodně vyrovnané, takže to v žádném případě zítra nebudou jednoduché závody,“
dodal jezdec týmu Wilbers-BMW-Racing-Tea.

V soutěži Yamaha R6 Dunlop Cup vyhrál pole position na startu Colin Rossi časem 1'32,090 sekundy. Český závodník Petr Voslajer (MK České Budějovice-Yamaha Zentrum Köln) zajel čas 1'36,009 sekundy a do závodu v neděli odstartuje devětadvacátý. Závod startuje ve 14:40 hodin.

Yamaha R6-Dunlop-Cup - Rennen - Startgrid.pdf

V kategorii Moto3 GP závodí v IDM český jezdec Martin Gbelec (Ariane Racing Factory). Bohužel ten měl na Nürburgringu ošklivý pád po němž následoval transport do nemocnice. Tým zatím nevydal žádnou zprávu ohledně zdravotního stavu českého závodníka.

V kvalifikaci ADAC Junior Cupu zajel na pole position Nizozemec Robert Schotman časem 1'44,259 sekundy. Český závodník Jirka Mrkývka posunul své maximum na hodnotu 1'46,029 sekundy a v neděli odstartuje do závodu devátý ze třetí řady. Závod startuje v 10:30 hodin.

ADAC Junior Cup powered by KTM - Rennen - Startgrid.pdf

Nürburgring IDM - Harmonogram.pdf

První závod tříd Superbike/Superstock 1000 je na programu v neděli 14.června s termínem startu v 11:30 hodin. Druhé klání startuje v 15:30. Oba závody se jedou na osmnáct kol a lze je sledovat živě – ZDE.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist