Gbelec bude v pořádku, šťastný konec víkendu pro tým Ariane Racing Factory

Český závodník Martin Gbelec závodí s týmem Ariane Racing Factory v německém mezinárodním mistrovství silničních motocyklů IDM, kde jsou součástí kategorie Moto3 GP. O víkendu jeli na Nürburgringu, což se pro všechny zúčastněné nakonec proměnilo v hodiny strachu a obav o Martinovo zdraví, protože ten v sobotu těžce havaroval. Naštěstí se nepotvrdily původní prognózy a dnes tým Ariane Racing Factory potvrdil, že Martin bude v pořádku a připraven dál závodit. Co vše se na Nürburgringu odehrálo nám přiblíží níže uvedena tisková zpráva týmu.

Závodní víkend v seriálu IDM na Nürburgringu pro náš tým nezačal dobře. Přijeli jsme na legendární okruh po půlnoci ze čtvrtka na pátek. V pátek ráno na nás v kanceláři čekala studená sprcha. "Nejste přihlášeni, váš tým neznáme", zněla odpověď německých dam v kanceláři. Po argumentaci z naší strany, že jsme přihlášeni a že i “nengeld“ za startovné na celý rok mají od nás zaplaceno od února, začali krčit rameny a že se tedy někoho zeptají.

Tento kolotoč trval dvě hodiny (náš první trénink se tímto nekonal), než zjistili nebo byli ochotni připustit, že došlo k omylu z jejich strany. Omluvy jsme se ale nedočkali, pouze sdělení, že tímto jsme tedy na seznamu trvalých účastníků a vydali nám potřebné doklady. Z druhého pátečního tréninku nás po půl kole vyřadila závada indukční cívky. Vzali jsme to sportovně s tím, že v sobotu bude lépe.

Sobotní první kvalifikaci jsme vynechali, na vodě nemělo cenu jet. Na druhou kvalifikaci a závod hlásila předpověď slunečné počasí. Do druhé kvalifikace Martin vyjížděl jako první, se strategií první polovinu kvalifikace hledat optimální stopu a druhou polovinu zrychlovat.

Vše šlo podle plánu, ale osud si s námi krutě zahrál. Martin 36 sekund po průjezdu do čtvrtého kola děsivě havaroval. Z boxů to vypadalo, jako když mu někdo strčí železnou tyč do předního kola. Ariane3 vyletěla do vzduchu a stylem “hlava, orel, levá, pravá“ narazila do zdi a totéž se přihodilo i Martinovi … . Okamžitě zavlály dvojité žluté vlajky a několik sekund na to vyvěsili vlajky červené. K Martinovi okamžitě přispěchali lékaři a traťoví komisaři.

Vystříhali ho z kombinézy, zafixovali do speciálních nosítek a sanitkou dovezli do Medical centra. Lékaři vůbec nebyli sdílní, jen stroze prohlásili, že mají podezření na poranění páteře a prasklou lebku. Krve by se v nás nedořezal … . Vzlet vrtulníku a obvyklí čumilové, fotící si mobily cizí neštěstí, atmosféře nepřidali.

Ve čtyři hodiny odpoledne nám volali z nemocnice v Koblentzi, že CT vyšetření Martina neodhalilo žádné z původních podezření lékařů, “jen“ otřes mozku, obraženou levou plíci a potlučení. Martinova helma Arai, kombinéza PSI a páteřák zafungovaly a ochránily mladý život. Obrovská úleva!

Ariane3 nám techničtí komisaři vrátili až v osm hodin večer. Šest hodin stále něco prozkoumávali. Po jejím návratu jsme ji začali zkoumat my. Stáhli jsme si data z telemetrie a snažili se najít příčinu děsivého highsideru na rovině. Křivka předního tlumiče a cizí černý střep hliníkového plechu v kýlu Ariane3 nás navedlo k levé straně předního kola. Z boku pod diskem prořízlá přední pneumatika nám odhalila nejpravděpodobnější příčinu strašlivě vypadající havárie.

V neděli Martina v šest večer z nemocnice v Koblentzi propustili.

Za víkendem na Nürburgringu děláme tlustou čáru a odnášíme si jen pozitivní věc, Martin bude v pořádku a už se připravuje na závod v Red Bull Rookies Cupu plus za tři týdny s námi na Hungáč.

Chceme poděkovat všem, kteří se nás snažili v těžkých okamžicích podpořit a přáli Martinovi uzdravení a brzký návrat na trať. Pro tým Ariane Racing Faktory skončil víkend na Nürburgringu velmi šťastně.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist