Filip Salač si vyjel první pódium v Moto2, v Buriramu skončil druhý

Filip Salač do Velké ceny Thajska startoval z dvanáctého místa. I díky deštivému počasí se velmi rychle dostal do vedení, krátce před vyvěšením červené vlajky se před něj však dostal Toni Arbolino. Kvůli neustávajícím proudům vody se restart nakonec nekonal. Filip Salač tak zopakoval svůj životní výsledek v MotoGP, když skončil druhý.

Když se rovnaly stroje kategorie Moto2 na gridu, okruh v Buriramu začal skrápět čím dál silnější déšť. Následně byl závod prohlášen za mokrý, což znamenalo rychlé přezutí pneumatik a zkrácení ze 24 na 16 kol. Mokré podmínky českému reprezentantovi vyhovují a po startu vyletěl jako raketa. Ještě v průběhu prvního kola se z dvanáctého místa dostal na třetí pozici. Filip Salač se pak sice propadl na čtvrté místo, ale dvanáct kol před cílem ve velmi rychlém sledu předjel dva soupeře, o kolo později se dokonce dostal do čela závodu a profesorskou jízdou se vzdaloval soupeřům! V šestém kole zaznamenal nejrychlejší čas.

Pro silný déšť byl závod přerušen po osmém kole v okamžiku, kdy se před Filipa po jeho lehkém aquaplanningu dostal Tony Arbolino. Posléze bylo rozhodnuto o opětovném startu a dokončení závodu na pět kol. Restart se ale kvůli neustávajícímu dešti několikrát odsouval, po otevření pitlane byly během zaváděcího kola znovu vyvěšeny červené vlajky a závod definitivně přerušen. Filip si tak vychutnal triumfální stupně vítězů, třetí skončil Aron Canet. Radost mu určitě nezkalí fakt, že jezdci z této velké ceny obdrží pro neodjetí dvou třetin závodu poloviční příděl bodů. Filip Salač v Thajsku vyrovnal svůj nejlepší výsledek z loňska, kdy v Le Mans ještě v kategorii Moto3 také skončil stříbrný.

„Je to nejlepší výsledek, v jaký jsme mohli v této GP Thajska doufat. Chtěl bych za něj poděkovat týmu, protože připravil perfektní motorku pro tento závod, a hlavně pro tyto náročné podmínky, a to vše na poslední chvíli. Jsem na sebe naštvaný za chybu, kterou jsem udělal v poslední zatáčce a která mě stála vítězství, vyhrát tady by byl sen. Každopádně jsem velmi spokojený s prací, kterou jsem do dneška odvedl. Chtěl bych poděkovat své rodině, svým sponzorům a celému týmu. Toto pódium je pro Jasona,“ uvedl Filip Salač v tiskové zprávě týmu Gresini Racing Moto2.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kopetr přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist