Viňalesův týmový šéf musí nastoupit do vězení

Španělská část paddocku GP má hodně velký skandál, když týmový šéf JHK-T-Shirt-LaGlisse Jaime Fernández-Avilés musí nastoupit za týden do vězení. Ještě vloni v říjnu označil Maverick Viňales svůj tehdejší tým Blusens jako druhořadý a neprofesionální. A nyní jeho současný tým, tedy minimálně jeho majitel, má daleko větší problémy.

Tým vedený majitelem Fernándezem-Avilésem závodil vloni v MS-Moto3 s Efrenem Vazquezem a Adrianem  Martinem (na FTR-Honda) a pro letošní sezónu chtěl o level výše. Proto angažoval jednoho z horkých favoritů na titul, Mavericka Viñalese a zajistil pro něho tovární motocykl KTM.

Jak ale píše španělský web motocuatro.com, v případě Jaime Fernándeze-Avilése jde o případ starý 8 roků, tedy z 2005. Tehdy si pronajmul za 48.000 Euro truck pro svůj závodní tým a nevrátil ho v dohodnutém termínu. Naopak zfalšoval kupní smlouvu, na které nyní stojí, že je majitelem právě on.

Soudní jednání se táhlo roky, a Fernández-Avilés se vždy odvolával k vyššímu soudu. Nyní ale byl vydán definitivní rozsudek a 12. března musí nastoupit Fernández-Avilés do vězení. 
Ještě při testech v Jerezu před dvěma týdny se španělský boss bil do prsou, že má dva až tři velké sponzory pro Viňalese. Ti ale nebyly doposud nikde prezentováni a Viňales měl na kapotáži svého motocyklu pouze velké otazníky. Mezitím banka Catalunya Caixa oficiálně dementovala, že by měla po Marcu Marquezovi - odešel do MotoGP a k Repsolu - sponzorovat právě Mavericka Viňalese.

Jaime Fernández-Avilés, který je znám v paddocku především svým automobilem Mercedes CLS o objemu 3,5 litru, na sebe upozornil poprvé v listopadu 2012, když řekl, že zaplatí sumu 450 000 Euro, kterou za porušení smlouvy právě Mavericka chtěli týmový šéf Blusens-BQR Raul Romero a Viñalesův privátní manažer Ricard Jové.

Zdá se, že Jaime Fernández-Avilés hrál příliš nebezpečného a vysokého pokra a doufal, že s obhájcem titulu Viñales najde movitého sponzora - ovšem nyní musí do vězení a odtamtud se těžko sponzoři hledají...

Sportovní ředitel týmu LaGlisse Pablo Nieto tak musí v současné době udělat možné i nemožné, aby zachránil tým při životě. Pablo Nieto je synem 13-násobného mistra světa Angela Nieta, a vedl sám několik týmů GP. A z poslední doby si jistě každý vzpomene na sezonu 2009, kdy rodina Nietových musela uzavřít uprostřed sezony pompézní tým MotoGP-Ducati se Setem  Gibernauem před GP Německa na Sachsenringu.

Nyní byl tedy týmový šéf JHK-T-Shirt-LaGlisse Jaime Fernández-Avilés definitivně odsouzen kvůli falšování dokladů k pokutě 52.000 Euro a k dvěma a půl rokům vězení, do kterého má nastoupit za týden, tedy 12. března.

Jen pro absolutní doplnění celého příběhu: Výše jmenovaný Fernández-Avilés se do paddocku GP dostal zásluhou svého přítele, ex-týmového šéfa v MotoGP Luise d'Antina, který v nedávné minulosti vedl v královské kubatuře tým nesoucí jeho jméno, třeba Yamaha-d´Antin. A tento bohulibý manažer rovněž nyní za podvody využívá dlouhodobě pohostinství jednoho španělského vězení...
Jinak motocykly KTM týmu JHK-T-Shirt-LaGlisse pro Mavericka Viñalese a Anu Carrasco jsou, stejně jako náhradní díly, dle Pita Beirera, Head of Motorsports u KTM, plně zaplaceny, takže  materiál tedy tým má, ovšem chybí sponzoři, jak informuje aktuálně web motocuatro.com.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist