Rookies v poločase

Celkem 9 jezdců v nejslabší obsahové kubatuře do 125 ccm soutěží v kategorii "Rookies". A pokud se podíváme na průběžné pořadí v poločase letošního šampionátu, tak zde není vůbec žádné překvapení.

V letošní sezóně Grand Prix stopětadvacítek jede v seriálu MS celkem 9 nováčků. Jak si vlastně vedou a je to očekávané pořadí, nebo došlo k nějakému překvapení? 

Ve stabilní startovní listině jsou to především Španělé Alberto Moncayo (18 let),  Adrian Martin (18) a Luis Salom (18) - jedoucí na továrních motocyklech Aprilia RSA. Na motocyklech Aprilia RSW, tedy kitových motocyklech z Noale pak startují  Zulfahmi Khairuddin (18) z Malajsie, Nor Sturla Fagerhaug (18) a náš Jakub Kornfeil (17). Jedinou Hondu jede Němec Marcel Schrötter (17) a konečně, konkurence bohužel neschopné, motocykly Lambretta sedlají Holanďan Michael Van Der Mark (17) a Ital Marco Ravaioli (20).


V tabulce MS je z Rookies nejlépe umístěn na 12. místě Španěl Alberto Moncayo se ziskem 25 bodů. Jeho krajan Luis Salom je 16. (15 bodů), Němec Marcel Schrotter 18. (11) před dalším španělským jezdcem Adrianem Martinem (19. - 9).  Následuje jako dvacátý Nor Sturla Fagerhaug (7) a na 23. pozici je v tabulce šampionátu český jezdec Jakub Kornfeil (3) těsně  před Malajsijcem Zulfahmi Khairuddinem (2). Bez bodů jsou podle očekávání oba jezdci na motocyklech Lambretta, tedy Holanďan Michael Van Der Mark a Ital Marco Ravaioli. 
  
Podíváme-li se na tuto skupinku "Rookies" podrobněji, tak zde je pořadí celkem bez překvapení. Španělský mistr Alberto Moncayo jede ve stáji  "Team Andalucia Cajasol" a má k dispozici tovární motocykl Aprilia RSA. Tento mladý andalúský jezdec je jistě velkým talentem do budoucna a je zřejmě jen otázkou času, kdy se mu podaří opravdový a stabilní skok do Top 10. Jeho krajan Luis Salom jel ve druhé polovině loňské sezóny ve stáji Team Aprilia WRB místo Simone Corsiho. V letošním roce začal na italském motocyklu  Lambretta (15. v Jerezu), pak ale odešel k nizozemskému týmu Arrieho Molenaara, kde dostal k dispozici motocykl vývojové řady RSA a hned začal bodovat.

Třetím z nováčků je mistr Evropy Marcel Schrötter z Německa, který je také jediným jezdcem na motocyklu Honda. Jeho letošní výkony jsou ovšem proti loňským startům na divokou kartu trochu zklamáním. 

Stejně za očekáváním zústává i další španělský mladík Adrian Martin, jedoucí ve stáji  "Airport de Castle Motor Sports 69", a který má k dispozici rovněž tovární motocykl RSA.


Velmi zajímavý je ovšem souboj vice-mistra a mistra ze seriálu "Red Bull Rookies Cup" z loňské sezóny. Vice-mistr Nor Sturla Fagerhaug má zatím trochu navrch a to 7 ku 3 bodům ve prospěch norského jezdce vůči českému talentu Kornfeilovi.

Jezdec německého týmu Germany Racing Jakub Kornfeil (13 startů v GP) má zatím tuto letošní bilanci:

Losail: 21. pozice na startu -19. místo v cíli
Jerez: 20-14 (2 body)
Le Mans:
23-19
Mugello:  21-17
Silverstone: 21-20
Assen: 16-15 (1 bod)
Katalánsko:
 28-16
Sachsenring: 16-17

Pokud bychom brali v úvahu základní poučku motocyklového závodění, že nejdůležitější je být lepší než týmový kolega, tak je bilance Kornfeilova stájového kolegy Tomoyoshiho Koyamy (27 let - 91 startů v GP) podstatně lepší, ačkoliv mají oba dva k dispozici stejný závodní materiál, tedy motocykl Aprilia RSW. Zkušený japonský jezdec je nyní po Sachsenringu na 5. místě se ziskem 77 bodů a jednoho podiového umístění. 

Toto ovšem není žádná kritika, nýbrž pouze srovnání toho, jak velký rozdíl je mezi závody seriálu Red Bull a závody Grand Prix.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist