Novinky z nejslabší kubatury

Dlouhá letní přestávka je za námi a před námi další závod Grand Prix v USA a na rozdíl od Laguna Secy i s oběma nižšími kubaturami, tedy jak Moto2, tak Moto3, na kterou se zaměříme v tomto článku a připomeňme si jak některé novinky, které jsme sice už publikovali, ale i některé absolutně nové a je jich "neúrekom".

K největší změně došlo v týmu Aspara, kde Španěla Alberta Moncaya nahradí od závodu na okruhu Indianapolis Motor Speedway německý jezdec Jonas Folger (na titulním snímku) - doposud ve stáji Ioda Racing a samozřejmě pojede s motocyklem KALEX-KTM. Očekávaná výměna zkušeného Hectora Faubela (až 13. v MS) se může nejdříve uskutečnit až v Brně, uvažovaný Němec Jean-Luca Amato totiž ještě nedosáhl potřebných 16 roků a tyto narozeniny oslaví až během prvního tréninkového dne na Masarykově okruhu.
Španělský jezdec Alberto Moncayo, aktuálně v MS kubatury Moto3 až na 15. místě, ale bez motorky dlouho nezůstal, když španělský ex-šampion a Rookie of the Year 125 GP 2010 pojede ve stáji “Andalucia JHK LaGlisse” místo zraněného Ivana Morena s motocyklem FTR Honda namísto dosavadního biku KALEX-KTM.

Na místě Jonase Folgera dostává v týmu Iodaracing Project příležitost mladý Ital Armando Pontone, kterého už jsme několikrát viděli s wild card, třeba ve stáji Aprilia Junior GP.
Místo Itala Simone Giorgi Grotzkého se v týmu World Wide Race s motocyklem Suter Honda MMX3 objeví jako týmový kolega Giuliana Pedoneho mladší z bratrů Marquezových, tedy Alex Marquez, vicemistr CEV 125 a lídr šampionátu CEV Moto3, tým se ale nyní jmenuje Ambrogio NEXT Racing.
Byla udělena i druhá wild card této kubatury pro naše Brno. Kromě pilota z IDM-Moto3 Lucy Grünwalda - senzačně 8. při letošní Grand Prix Německa na Sachsenringu - ji dostane Skot John McPhee. Tento talentovaný jezdec je aktuálně šestý ve španělském šampionátu CEV-Moto3 a je podporován nadací Racing Steps Foundation a má za sebou už 6 startů s wild card, když letos startoval v Barceloně a na Silverstone.
Z kubatury Moto3 definitivně zmizel německý jezdec Marcel Schrötter, který po Sachsenringu opustil indický tým Mahindra - nahradil ho v sedle motocyklu Mahindra MGP-3O italský pilot Riccardo Moretti - a zbytek sezóny 2012 uvidíme Schröttera o kubaturu výš ve stáji Desguaces La Torre SAG, kde pojede motocykl Bimota-HB4.
Jinak o aktuální situaci v českém týmu FGR Moto3 z Ústí nad Orlicí jste si mohli přečíst podrobně v tomto exluzivním rozhovoru. Nizozemcova zlomená kůstka, kterou si přivodil při reklamní akci GAMMA Racing Days Assen, je zahojena a nic tak nebrání startu Jaspera Iwemy při GP USA. 


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist