Maverick Viňales za tým LaGlisse

Poslední velká tajenka kubatury Moto3 je rozluštěna. Třetí jezdec letošního šampionátu a 5-ti násobný vítěz z právě skončené sezony Maverick Viňales pojede za tým LaGlisse a bude sedlat tovární motocykl KTM!

Situace kolem smlouvy 9-ti násobného vítěze závodů Grand Prix Mavericka Viňalese byla hodně nepřehledná a ve své podstatě bláznivá. Shrňme si ve zkratce, o co vlastně šlo.

Jeho tým Avintia Racing oznámil při GP Aragónie, že 17-letý Španěl prodloužil s týmem smlouvu na rok 2014, když příští sezonu zůstane v Moto3 a 2014 přestoupí o kubaturu výše do Moto2. To ale byla od týmu pouze taktická finta, existuje totiž pouze podepsaná smlouva na rok 2013.

Samotný Viňales se cítil od týmu Avintia a od Hondy nedoceněný, svou stáj označil po GP Japonska jako druhotřídní a během prvního tréninku v Sepangu odcestoval domů do Španělska a ztratil tak možnost bojovat o titul vicemistra světa, na druhé pozici se ostatně před GP Malajsie nacházel.

Na této hodně delikátní situaci měl velký podíl týmový manažer Ricard Jové, zároveň ovšem působící jako Viňalesův soukromý manažer. Ostatně je jím dodnes a z tohoto pohledu se tak nic nezměnilo.

Maverickův otec Angel zmobilizoval advokáta Paca Sancheze a ten přemluvil španělského jezdce k návratu a k dodržení smlouvy. Proto se celá trojice - jezdec Maverick Viňales, otec Angel Viňales a advokát Paco Sanchez - vrátila do paddocku GP ještě před GP Austrálie na Phillip Islandu.
Kompromisní řešení. Za své závodění dostal letos Viňales (5 vítězných závodů, celkem 7 podií v tomto roce) od svého týmu - včetně prémií - gáži ve výši okolo 300 000 Euro. Ze své platné smlouvy na rok 2013 se mohl od týmu Avintia Racing vykoupit za 500 000 Euro, které chtěli za tohoto výjimečného pilota zaplatit jak Red-Bull-KTM Team manažera Aki Aja, tak Mapfre Team Jorge Martineze. Do hry se ale vložil Maverickův dřívější tým LaGlisse (letos závodící s Efrenem Vazquezem a s Adrianem Martinem) - za tento tým jezdil Viňales už ve svých 10 rocích! - a nabídl týmu Avintia Blusens Racing veškerou reklamní plochu na kapotáži pro příští sezonu na Viňalesově motorce.

Minulý pátek v 16.30 hodin potvrdil Pit Beirer (Head of Motorsport v KTM) pro Mavericka Viňalese tovární motocykl KTM na rok 2013.

Týmovou kolegyní Mavericka Viňalese bude v týmu JHK t-shirt Laglisse španělská jezdkyně Anna Carrasco, která ale bude mít k dispozici pouze produkční motocykl této rakouské značky.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist