JuniorGP™ - Ve Valencii slavil vítězství Piqueras, Agius, Quiles a Muňoz

Na okruhu Ricarda Torma ve španělské Valencii absolvovali o víkendu mladí závodníci druhé kolo mistrovství světa Finetwork FIM JuniorGP™ 2023. Double v třídě JuniorGP™ získal Angel Piqueras (Team Estrella Galicia 0,0), lídr průběžného hodnocení. Závod evropského seriálu Moto2™ European Championship vyhrál Australan Senna Agius (Liqui Moly Husqvarna Intact GP Junior Team), jemuž také patří první místo v tabulce průběžného hodnocení, Čech Filip Řeháček (Cardoso-Fantic Racing) skončil šestnáctý.  Španěl Maximo Quiles (Aspar Junior Team) vyhrál oba závody European Talent Cupu. Španěl Daniel Muňoz (SP57 Racing Team) vyhrál závod v evropské sérii Stock™ European Championship, kde je s plným počtem bodů lídrem.

Své první pole position v JuniorGP™ zaznamenal ve Valencii Joel Esteban (Aspar Junior Team), který stál na startu závodů v první řadě společně s dvojicí Angel Piqueras (Team Estrella Galicia 0,0) a Luca Lunetta (AC Racing Team). A byl to Joel Esteban, kdo většinu prvního závodu vedl. On jel vpředu téměř celý závod, ale v rozhodujícím posledním kole zaútočil Angel Piqueras a vyhrál rozdílem necelé desetiny. Druhé místo obsadil Joel Esteban, třetí byl Luca Lunetta.

Téměř polovinu druhého závodu JuniorGP™ bojovala o vedení pětičlenná skupina ve složení Angel Piqueras, Joel Esteban, Jacob Roulstone (Aspar Junior Team), Nico Carraro (Aspar Junior Team) a Elia Bartolini (Team Estrella Galicia 0,0). Ve druhé polovině závodu zpomalil Esteban, jehož nakonec vyřadila technická porucha. O vítězství tak bojovali jen čtyři jezdci a když po kontaktu kolidoval Bartolini s Carrarem, pro double si dojel Angel Piqueras. Druhé místo obsadil Jacob Roulstone a třetí byl klasifikován Alvaro Carpe (STV Laglisse Racing).

Závod evropského šampionátu Moto2™ vyhrál po startu z pole position Senna Agius (Liqui Moly Husqvarna Intact GP Junior Team), který měl v cíli náskok téměř pěti sekund na druhého jezdce v pořadí, jímž byl Mattia Rato (AGR Team). Po nepodařeném startu dokázal dosáhnout na poslední místo pódia Carlos Tatay (Pertamina SAG Racing Team). V tabulce průběžného hodnocení je na první pozici Australan Senna Agius, který zatím vyhrál všechny závody. Čech Filip Řeháček (Cardoso-Fantic Racing) skončil šestnáctý.

Pole position si v kvalifikaci European Talent Cupu vybojoval Maximo Quiles (Aspar Junior Team). Tean ale do závodu nakonec startoval až pětadvacátý za pomalou jízdu v kvalifikaci ve všech sektorech plus k tomu penalizaci v podobě dvojitého průjezdu dlouhým kolem. Po startu Quiles vystřelil jako šíp a v šestém kole už vedl závodní pole. Vedení si udržel až do cíle a závod vyhrál. Překonal tak dosavadní rekord vítězství ze zadní pozice, který měl od roku 2018 Matteo Patacca, který vyhrál po startu ze sedmnáctého místa. Druhý byl klasifikován Guido Pini (AC Racing Team), třetí Fin Rico Salmela (Team Estrella Galicia 0,0).

Tentokrát už do závodu startoval Maximo Quiles jako první a druhé klání ve Valencii vyhrál stylem start-cíl. O druhé místo usiloval Guido Pini, ale nakonec nedosáhl ani na stupně vítězů, když bodoval šestým místem v cíli. Druhý byl Brian Uriarte (Team Estrella Galicia 0,0), třetí Alberto Ferrandez (Finetwork Mir Racing Team). Lídrem průběžného hodnocení je s náskokem pěti bodů Maximo Quiles, druhý je Uriarte, třetí Salmela.

V třídě sérii Stock™ European Championship vyhrál po restartu jediný závod ve Valencii Daniel Muňoz (SP57 Racing Team). Druhý skončil Eric Fernandez (FAU55 TEY Racing) a třetí Dino Iozzo (IUM Motorsports). Lídrem je s náskokem jednadvaceti bodů David Muňoz.

Třetí kolo sezony Finetwork FIM JuniorGP™ 2023 je 4.června v jihošpanělském Jerezu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist