Závěr sezony BSB v Brands Hatch, šestý titul slaví Shane Byrne

Neděle byla dnem závodů posledního podniku sezony MCE Insurance British Superbike Championship v Brands Hatch. Ráno měli jezdci zahřívací trénink, který vyhrál Australan Josh Brookes. Český závodník Jakub Smrž v něm zajel sedmý čas a následně obsadil v předposledním klání sezony patnácté místo. Vítězství slavil domácí borec Shane Byrne, který snížil ztrátu na rozdíl dvou bodů. Poslední závod sezony Leon Haslam nedokončil, Shane Byrne bodoval osmým místem a je již pošesté je britským šampionem.

Po pěti kolech druhého závodu víkendu v Brands Hatch vedl Shane Byrne (Be Wiser Ducati), druhý jel Australan Josh Brookes (Anvil Hire TAG Yamaha) a třetí byl Christian Iddon (Tyco BMW). Lídr průběžného hodnocení Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki) jel čtvrtý, ale ne dlouho, protože se před něj dostal James Ellison (McAMS Yamaha). Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) do závodu startoval patnáctý, ale po startu ztratil, takže mu patřila devatenáctá pozice.

V polovině klání vedl Shane Byrne o necelé čtyři desetiny před Christianem Iddonem, třetí byl James Ellison, čtvrtý Josh Brookes, pátý Jason O'Halloran (Honda Racing). Problémy měl Leon Haslam, jemuž se moc nedařilo a místo aby bojoval o pozice vpředu a tím si pojistil titul, propadal se pořadím a po deseti kolech byl jedenáctý. Jakub Smrž jednu pozici získal a do druhé poloviny závodu najel osmnáctý.

V patnáctém kole zůstával první Shane Byrne, jehož neustále pronásledován jezdec BMW Christian Iddon, který na vedení ztrácel půl sekundy. Sedm desetin ztrácel třetí James Ellison. Josh Brookes byl čtvrtý a jezdec Hondy Jason O'Halloran uzavíral Top5. Leon Haslam už figuroval na dvanácté pozici a to měl štěstí, protože odstoupil Richard Cooper (Bennetts Suzuki), jehož zastavila porucha techniky. Jakub Smrž jel na šestnáctém místě a na bodovanou pozici ztrácel 1,5 sekundy. V osmnáctém kole to už byly jen čtyři desetiny a při nájezdu do posledního to byly tři desetiny na třináctého.

Závod vyhrál Shane Byrne, který tak výrazně posílil šance na obhajobu titulu. Na vedení teď ztrácí dva body a o celkovém vítězi tak rozhodne třetí závod víkendu v Brands Hatch. Na druhém místě projel cílem Christian Iddon, třetí James Ellison. Leon Haslam závod dokončil desátý, takže si v závěru sezony situaci hodně zkomplikoval a o titul bude bojovat v posledním závodu sezony. Jakub Smrž byl patnáctý a možná ještě jedno kolo a dokázal by své dva soupeře před sebou předjet.

Start druhého závodu je v 17 hodin (SEČ) a lze jej v přímém přenose sledovat na TV Eurosport 2. Časomíra je - ZDE
MCE Insurance British Superbike Championship - 2.závod
Neděle, 15.října 2017 - Brands Hatch, Velká Británie

Po startu posledního závodu sezony vedl závodní pole James Ellison (McAMS Yamaha), druhý jel Christian Iddon (Tyco BMW) a na třetí pozici byl Michael Laverty (McAMS Yamaha). Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki) jel na páté pozici, šestý byl Shane Byrne (Be Wiser Ducati), takže oba jezdci bojující o titul jeli v těsném závěsu. Tady nešlo o to vyhrát závod, ale jeden druhého orazit, protože Haslam vedl soutěž jen s dvěma body náskoku. Český závodník Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) jel devatenáctý.

Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole Christian Iddon, na druhou pozici se posunul Josh Brookes (Anvil Hire TAG Yamaha) a třetí v pořadí byl Michael Laverty. James Ellison zaznamenal propad na čtvrtou příčku a za ním už jela dvojice Leon Haslam a Shane Byrne. V sedmém kole ale havaroval ve vysoké rychlosti Leon Haslam, který narazil do ochranné bariéry z pneumatik a na trať musel Safety car. To zároveň znamenalo, že Haslam prohrál bitvu o titul, jemuž byl neobyčejně blízko, když ještě před příjezdem do Brands Hatch vedl náskokem přes třicet bodů. Dvě kola před polovinou závodu zajel Safety car do boxů a závod pokračoval.

Po deseti kolech vedl závodní pole Josh Brookes, a hodně tlačil na pilu, protože pokud by závod nedokončil ani Shane Byrne, titul by slavil Australan. Na druhé pozici jel Michael Laverty, třetí byl Christian Iddon, čtvrtý James Ellison a Top5 uzavíral Jason O'Halloran (Honda Racing). Jakub Smrž byl osmnáctý a ve dvanáctém kole se posunul na sedmnáctou příčku s tím, že na bodované pozice ztrácel dvě sekundy.

V patnáctém kole zůstával na špici Josh Brookes, jehož těsně následoval James Ellison. Třetí Michael Laverty už ztrácel přes sekundu a těsně za sebou měl Christiana Iddona a Jasona O'Hallorana. Shane Byrne byl sedmý, což mu samozřejmě stačilo, aby slavil titul šampiona britských superbiků. Jakub Smrž nasadil dobré tempo, posunul se na šestnáctou pozici, kde na body ztrácel 3,5 sekundy. Do posledního kola najel první Josh Brookes, Shane Byrne byl osmý.

Závod vyhrál Josh Brookes, druhý projel cílem Jason O'Halloran a třetí byl James Ellison. Pohled všech ale mířil směrem na Shane Byrneho, který projel cílem osmý čím získal svůj šestý titul britského šampiona. Jakub Smrž závod dokončil šestnáctý, takže bez bodu. Šampionát tak vyhrál Shane Byrne, druhý je Josh Brookes a třetí Leon Haslam, pro něhož je závěr sezony velmi hořký.

MCE Insurance British Superbike Championship - 3.závod
Neděle, 15.října 2017 - Brands Hatch, Velká Británie
Konečný stav šampionátu - 174104ptssbk.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist