V Praze se předávala Zlatá řídítka a byl představen kalendář závodů v Mostě

V rámci tiskové konference mosteckého autodromu byl oficiálně odhalen kalendář závodů na sezónu 2024, ale došlo i na předání Zlatých řídítek. Za celoživotní přínos motorsportu je dostal prezident Mezinárodní motocyklové federace FIM Jorge Viegas.

Kapitoly článku

Bývalý motocyklový závodník, Portugalec Jorge Viegas, je ve funkci prezidenta FIM od roku 2018. Loni v únoru byl po prvním čtyřletém mandátu znovuzvolen, když dostal 99 % hlasů všech národních federací přítomných při hlasování.

Ocenění Zlatá řídítka, která je součástí ankety Zlatý volant o nejlepšího automobilového závodníka, oceňuje motocyklové závodníky, ale i další osobnosti kolem motocyklových závodů za jejich přínosy sportovnímu světu. Poprvé se Zlatá řídítka rozdávala v roce 2006 a postupně je dostala celá řada předních motocyklových závodníků – jmenovitě třeba Lukáš Pešek, Karel Abraham, Jakub Kornfeil nebo naposledy Filip Salač. Poslední Zlatá řídítka za celoživotní přínos dostal v roce 2016 závodník Jaroslav Falta.

Jorge Viegas je prvním zahraničním příjemcem Zlatých řidítek. V rámci tiskové konference mu je předal předseda představenstva Autodromu Most Josef Zajíček. Spolu s řídítky, jejichž trofej pochází od zlatníka Milana Vinše, předal Zajíček Viegasovi ještě skleněnou trofej Autodromu Most, která na sobě nese otisk asfaltu z cílové roviny. Stejnou trofej obdrželi i vítězové WorldSBK.

A jaké motocyklové závody se příští sezónu v Mostě proženou? Vrcholem sezony bude opět závodní víkend mistrovství světa superbiků WorldSBK, který už letos přilákal 54 tisíc diváků. Příští rok je ovšem víkend posunut kvůli olympiádě a Superbiky tedy v Mostě zahřmí již o víkendu 19. – 21. července.

Zájemci o silniční motocyklové závodění si přijdou na své i v červnu, kdy se v Mostě pojede IDM, tedy mistrovství Německa silničních motocyklů, spojené se světovým šampionátem sajdkár FIM Superside. Dva závodní seriály během jednoho víkendu budou v Mostě k vidění o víkendu 21. – 23. června.
Z událostí v kalendáři vyzdvihuje mostecký autodrom ještě závody tahačů Czech Truck Prix, spojené s NASCAR na přelomu srpna a září, nebo zářiový sraz veteránů spojený s automobilovou výstavou The Most Classic.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • Autodrom Most

    Autodrom Most patří mezi jedinečné motoristické areály v Ústeckém kraji. Disponuje unikátní závodní tratí dlouhou 4 212 metrů. Každoročně se zde pořádají jak automobilové, tak motocyklové závody. Areál je otevřen široké veřejnosti pro testovací jízdy a kurzy. Součástí autodromu jsou také cvičné ploc...




TOPlist